Članak je filtriran: Srijeda, 02 Januar 2019
Četvrtak, 03 Januar 2019 00:00

Oduzeta vozila u BiH idu na doboš?

Nazire se rješenje za oko 2.600 zaplijenjenih vozila koja skoro dvije decenije trunu po skladištima u BiH. Uprava za indirektno oporezivanje BiH najavljivala je tender za otkup vozila još početkom prošle godine, ali će najvjerovatnije biti raspisan tek na proljeće.

"Radi se o jednoj specifičnoj proceduri. Dakle ovdje se radi o proceduri da bi ti automobili bili otkupljeni od strane određenih lica koji će se prijaviti na oglas koji će objaviti Uprava za indirektno oporezivanje i još uvijek se provode neophodne podzakosnke procedure odnosno podzakonski akti kojima bi sve to bilo precizno definisano", kaže Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Vozila koja su oduzeta nisu ispunjavala uslove za uvoz u BiH, jer su bila starija od sedam godina. Većina tih automobila više nije u voznom stanju. Radi se o vozilima koja ne mogu biti registrovana u BiH, i o vozilima koja su i devastirana s obzirom na broj godina. Dijelovi sa vecine vozila su pokradeni, a i vremenski uslovi su učinili svoje.

Godinama se čeka na rješenje problema oduzetih vozila koja trunu po skladištima u BiH. U nekoliko navrata pokušalo se iznaći rješenje, ali bezuspješno. Za to vrijeme Uprava za indirektno oporezivanje BiH uredno plaća iznamljivalje skladišta za zaplijenjena vozila, od kojih su neka postala i auto-otpad.

Dio oduzetih automobila nalazi se i u ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije. Najskoriji slučaj oduzimanja vozila desio se 2014. godine u akciji MUP-a RS pod nazivom “Falsifikat”. Tada je oduzeto nekoliko stotina vozila.


(akta.ba)

Objavljeno u Vijesti

Kineski svemirski brod 2. januara ove godine postao je prvi koji je sletio na tamnu stranu Mjeseca, izvijestila je u četvrtak novinska agencija Xinhua, prenosi Anadolu Agency (AA).

Svemirska nacionalna uprava Kine saopštila je da je robotska sonda Chang’e-4 sletjela na udaljenu stranu Mjeseca, koja nikada nije vidljiva za Zemlje, u 10,26 sati po pekinškom vremenu.

Xinhua je objavila i prve fotografije koje prikazuju tamnu stranu Mjeseca.

“Sonda, koja se sastoji od lendera i rovera, sletjela je na unaprijed određeno područje na 177,6 stepeni istočne dužine i 45,5 stepeni južne dužine suprotne strane Mjeseca“, navodi Xinhua.

Objavljeno u Svijet

Republika Slovenija je sa ostvarenom stopom nezaposlenosti od svega pet posto najbolja u regionu kada je u pitanju tržište rada, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, Slovenija je prošle godine zabilježila smanjenje stope nezaposlenosti od 2,8 posto i time dostigla najmanji nivo nezaposlenosti u posljednjih deset godina (od 2008.).

Za razliku od Slovenije njen istočni susjed Hrvatska 2018. godinu završila je za povećanim stepenom nezaposlenosti. Tako je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj iznosila 9,4 posto što je nešto više nego je bilo na početku godine.

Iako, je zabilježila najveći stepen smanjenja nezaposlenosti Bosna i Hercegovina je i dalje pri začelju u regionu. Naime, stopa nezaposlenosti u BiH iznosi prema posljednjim podacima za prošlu godinu 18,4 posto. To je za 5,1 posto manje nego godinu ranije.

Do smanjenja nezaposlenosti od 2,1 posto došlo je i u Makedoniji. No, Makedonija je sa 20,8 posto nezaposlenih najgora u regionu kada je u pitanju tržište rada.

Nezaposlenost je i u Crnoj Gori smanjena i to za 3,3 posto, ali je i dalje generalno visoka. Naime, Crna Gora je prošlu godinu završila sa stopom nezaposlenih od 14,1 posto.

Smanjenje stope nezaposlenih u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori nije uzrokovano otvaranjem isključivo novih radnih mjesta u realnom sektoru, koliko je uzrokovano odlaskom stanovništva iz tih zemalja u države Evropske unije, prvenstveno u Njemačku.

Osim Hrvatske i Srbija je jedina država u regionu u kojoj je došlo do povećanja stope nezaposlenosti i to za 0,5 posto. Tako je Srbija prošlu godinu završila sa stopom nezaposlenosti koja je iznosila 11,3 posto.

Objavljeno u Ekonomija
Četvrtak, 03 Januar 2019 00:00

6 pravila za zimske uslove vožnje

Kao i proteklih sedmica tako i ove, nastavljamo sa korisnim informacijama, vezanim za zimske uslove vožnje... izdvajamo šest pravila, koja će vam pomoći da vi i vaš automobil spremni dočekate snijeg:

Objavljeno u PROMO

U prvim danima 2019., posebno od četvrtka do kraja vikenda  na području BiH meteorolozi najavljuje značajniji pad temperatura, uz nakznaku da će u večernjim satima temperatura biti još niža. Također, već su zabilježene i značajne padavine snijega.

Objavljeno u Vijesti
Četvrtak, 03 Januar 2019 00:00

Izvještaj CZ za 03.01.2019.godine

Izvještaj po skraćenoj listi pitanja.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.