Članak je filtriran: Srijeda, 29 Avgust 2018

Zbog poskupljenja pšenice u regionu, u RS-u će biti povećana cijena brašna početkom septembra, poručuju mlinari.

Vreća od 25 kilograma bit će skuplja za oko jednu i po marku. Ako cijena pšenice i dalje bude rasla, brašno, kao i pekarski proivodi dodatno će poskupjeti.

Ovogodišnja pšenica je lošeg tehnološkog kvaliteta i 70 posto roda završilo je u stočnoj hrani.

Nedostatak kvalitetne pšenice glavni je razlog što je od žetve do danas ova žitarica poskupjela za 20 posto, što će dovesti i do poskupljenja brašna. Mlinari već prave kalkulacije.

“Trenutna cijena pšenice na mađarskom tržištu je 200 eura po toni, a pamtimo godine kada je ta cijena iznosila 286 eura. U godinama koje su bile klimatski slične kao ova, za očekivati je da dođe do daljeg rasta cijena pšenice”, rekao je Zoran Kos, predsjednik Odbora mlinara u Privrednoj komori RS.

Bijeljinski Žitopromet još nije povećao cijene brašna i pekarskih proizvoda, jer ima zalihe pšenice, ali uskoro će pšenicu nabavljati iz Srbije gdje je trenutna cijena 170 evra po toni. Srazmjerno će povećati i cijene proizvoda.

“Vreća brašna od 25 kilograma tipa 500 košta 14,25 KM sa PDV-om, na taj iznos dodavamo 10-15 posto, i na taj način dobijemo konačnu cijenu”, pojašnjava Tomo Nestorović, direktor AD “Žitopromet” Bijeljina.

Sličnog stava su i semberski pekari. Poručuju da se cijena hljeba nije mijenjala od 2008. godine ali i da će se poskupljenje brašna odraziti na cijene pekarskih proizvoda.

“Mi ćemo pokušati da pratimo taj tempo i 10 do 15 odsto da poskupimo naše proizvode. Trenutno cijena vekne hljeba se kreće oko jedne KM”, istakao je Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja pekara Bijeljina.

Nova cijena vekne hljeba od 600 grama bit će od 1,10 do 1,20 KM, kaže Pelemiš. Građani nisu iznenađeni.

Do kraja godine moguća su i nova povećanja cijene pšenice, čak i do 50 posto, kažu mlinari, jer na tržištu nema dovoljno kvalitetne pšenice.

Objavljeno u Vijesti

Nova školska 2018./2019. godina u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine trebala bi početi u ponedjeljak, 3. septembra, saopćeno je iz  Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

“Vjerujem da su u svim kantonima ispunjeni potrebni uvjeti i da će nova školska godina u cijeloj Federaciji BiH početi na vrijeme. Tim povodom, svim učenicima, učiteljima i nastavnicima, kao i svim uposlenicima u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine želim sretan početak nastave, sa željom da i ovu školsku godinu započnu i završe sa uspjehom i dobrim rezultatima“, izjavila je federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović koja je posebno čestitala i poželjela dobrodošlicu prvačićima, sa željom da im početak obrazovanja bude uspješan.

Podsjetila je da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke još u aprilu potpisalo ugovore s kantonalnim ministarstvima obrazovanja u FBiH o finansiranju nabavke besplatnih udžbenika, za što je u Budžetu za ovu godinu osiguralo 560 hiljada maraka.

Kantonalna ministarstva su, kako se navodi, bila dužna nabaviti pripadajući broj kompleta udžbenika za kategoriju najugroženijih učenika u stanju socijalne potrebe koji pohađaju peti razred devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, a na osnovu vlastitih evidencija o učenicima u stanju socijalne potrebe ili evidencija, odnosno podataka prikupljenih od strane svih osnovnih škola sa područja svog kantona, i to najkasnije sedam dana prije početak školske 2018/2019. godine. Udžbenike su bila dužna nabaviti od ovlaštenih izdavačkih kuća s područja BiH, a oni, izuzev udžbenika stranih jezika, trebaju biti štampani u BiH.

Inače, u proteklom trogodišnjem periodu Ministarstvo je za realiziranje nabavke besplatnih udžbenika izdvojilo 1.850.000 maraka, a u okviru ovog projekta omogućeno je 276.244 besplatnih udžbenika za 43.178 učenika. Cilj je da se svakom djetetu omoguće približno isti uvjeti za sticanje znanja, odnosno stvore kvalitetniji uvjeti za odgoj i obrazovanje djece u Federaciji Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Objavljeno u Vijesti

Preliminarni rezultati Eurostata pokazuju da BDP po stanovniku za Bosnu i Hercegovinu, izražen u standardu kupovne moći za 2017. iznosi 32% prosjeka EU, dok je stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći u istoj godini iznosila 42% prosjeka EU.
Bosna i Hercegovina ima bolje pokazatelje od Albanije, dok u poređenju sa Makedonijom ima bolji omjer Stvarne individualne potrošnje prema standardu kupovne moći ali gori omjer BDP-a po stanovniku, izraženog u standardu kupovne moći.

Od zemalja iz regiona, Hrvatska prema istraživanju Eurostata ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 61 odsto prosjeka EU, dok se Crna Gora nalazi na drugom mjestu na nivou od 46 odsto prosjeka EU.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema SKM, prema prvoj procjeni među zemljama članicama se kretala između 45 odsto ispod prosjeka EU u Bugarskoj i 30 odsto iznad prosjeka EU u Luksemburgu.

Iako se BDP po stanovniku često koristi kao indikator nivoa blagostanja u zemljama, on nije jedini takav indikator. Alternativni indikator blagostanja, koji bolje odražava stanje u domaćinstvima, je stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku.

Šta je Standard kupovne moći ?

Standard kupovne moći (SKM) je jedinica vještačke valute koja eliminira razlike u nivoima cijena među zemljama. Na taj način jedan SKM kupuje istu količinu roba i usluga u svim zemljama.

Ova jedinica omogućava smisleno poređenje obima ekonomskih indikatora kroz zemlje.


(seebiz.eu)

Objavljeno u Ekonomija

U toku su završni radovi na izgradnji četiri školske sale na području općine Tešanj. U MZ Šije objekat se u potpunosti završava i predaje Osnovnoj školi na upravljanje i održavanje. Izvođač radova je firma Inter d.o.o. Tešanj.

Na tri dvorane od prefabrikovanih elemenata u ovoj fazi se rade fasadni prefabrikovani elementi, čime se u potpunosti objekti zatvaraju, a u Kaloševiću i Miljanovcima su završeni grubi građevinski radovi na izgradnji tribina. Izvođač radova je firmaInžinjering d.o.o. Tešanj.

Objavljeno u Tešanj
Četvrtak, 30 Avgust 2018 00:00

Danas sunčano, za vikend nestabilno vrijeme

Danas će u Bosni i Hercegovini veći dio dana preovladavati pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni će biti magle i niske oblačnosti. Usljed razvoja konvektivne oblačnosti u poslijepodnevnim i večernjim satima u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine. U većem dijelu zemlje vjetar južnog i jugozapadnog smjera. Na sjeveru i sjeveroistoku zemlje vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 25 i 31°C, na jugu zemlje do 33°C.

U petak, 31.08.2018., u Hercegovini će preovladavati pretežno sunčano vrijeme. U Bosni umjereno do pretežno oblačno. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni će biti magle i niske oblačnosti. Od sredine dana prema večernjim satima u većem dijelu Bosne i sjeveru Hercegovine su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Padavine se ne prognoziraju na krajnjim sjevernim područjima Bosne. Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 12 i 16°C, na jugu zemlje od 16 do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 29°C, na jugu zemlje do 32°C.

U subotu, 01.09.2018., u Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni će biti magle i niske oblačnosti. Od sredine dana prema večernjim satima u većem dijelu Bosne su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Jači pljuskovi su najizgledniji u Krajini i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine, većinom južnog smjera. Na sjeveru zemlje vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 12 i 16°C, na jugu zemlje od 16 do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 29°C, na jugu zemlje do 32°C.

U nedjelju, 02.09.2018., u Hercegovini sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. U Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Lokalno će biti i jakih pljuskova. Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 12 i 16°C, na jugu zemlje od 16 do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 20 i 26°C, na jugu zemlje od 28 do 32°C.

U ponedjeljak, 03.09.2018., u Bosni i Hercegovini nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom. U Bosni pretežno oblačno vrijeme, u Hercegovini većinom umjerena naoblaka. Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini vjetar južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 12 i 16°C, na jugu zemlje od 16 do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 18 i 24°C, na jugu zemlje do 28°C.

 

Objavljeno u Servisne Informacije

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca  Podružnice“ Elektrodistribucija” Zenica, obavještava kupce da će dana 30.08.2018.(četvrtak) i 31.08.2018.(petak) zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima bez električne energije biti sljedeća područja ZE-DO kantona:

Objavljeno u Servisne Informacije
Četvrtak, 30 Avgust 2018 00:00

Izvještaj CZ za 30.08.2018.godine

Izvještaj po skraćenoj listi pitanja.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.