Članak je filtriran: Srijeda, 15 Avgust 2018

Kako bi bilo da ljetno računanje vremena traje zauvijek? Danas se završava velika anketa EU koja treba da pruži uvid šta građani o tome misle. Gotovo je izvjesno da će pomjeranje kazaljki biti ukinuto, ali se ne zna kada.

Evropska unija je svoje građane pitala usred vrućeg ljeta da li žele da zadrže prelaske s ljetnjeg na zimsko računanje vremena. I ako ne žele, koje računanje žele zadržati: ono zimsko ili ljetnje?

Mnogi građani Evropske unije su ovu ideju prihvatili objeručke. Oko dva miliona njih se uključilo u online raspravu na stranicama Evropske komisije koja je započela 4. jula, a završava danas, 16. avgusta. Da li je to početak nove ere?

Mihael Tojrer je u to ubjeđen.

– Siguran sam da će prebacivanje s ljetnog na zimsko računanje vremena i obratno biti ukinuto. Samo još nije sigurno kada“, kaže ovaj poslanik njemačkih Liberala u Bundestagu koji se ranije, tokom mandata u Evropskom parlamentu, zalagao za ukidanje pomjeranja kazaljki.

Tojrer sanja vječno ljeto i uvjeren je da ukidanjem dva računanja vremena EU može samo biti na dobitku, prenosi DW.

– Ova inicijativa bi mogla da ojača jedinstvo unutar Unije. Nekoordinisane promjene vremena unutar EU bi bile štetne za zajedničko tržište, ali i putovanja i komunikaciju. Kada bi svaka nacija za sebe odlučila hoće li ostati pri promjeni ili ne, to bi izrodilo haosom -, smatra liberalni političar.

Ali put do promene je dug i trnovit. Pogotovo kada se radi o EU. Vrijednovanje rezultata ispitivanja će potrajati, poručuje kancelarija Evropske komisije u Berlinu. I stručnjaci još moraju da daju svoje mišljenje prije nego što Evropska komisija donese preporuku.

Već je sada jasno da promjene računanja vremena u šestomjesečnom ritmu ne ispunjavaju cilj zbog kojeg je uvedena. Ušteda energije je zanemariva, priznaje i Evropska komisija. Umjesto toga direktni udarac na bioritam građana izaziva poteškoće sa spavanjem, nervozu i probleme s koncentracijom.

Ali drugo pitanje je hoćemo li vječno ostati pri ljetnom ili zimskom računanju vremena? Odgovor nije lak. U prilog ljetnom računanju govori da jedan sat dnevnog svjetla više omogućuje više vremena za radove na polju. Školarci i radnici bi mogli još po danu stići kućama, a i sportska takmičenja bi moga biti održavana kasnije.

Cijela EU pomjera kazaljke zajedno još od 1996, u Njemačkoj je ljetno računanje vremena uvedeno 1980. Od tada se posljednje nedjelje u martu sat pomjera unaprijed, a posljednje nedjelje u oktobru unazad.

Objavljeno u Svijet

Nakon freelancera, PUFBiH zavodi red i u ‘izdavanju imovine’ – Ono što je svakako važno znati je da građani trebaju ugovore o izdavanju stambenih objekata prijaviti kod Porezne uprave FBiH, i shodno tome platiti porez.
Kazao je da rad na oporezivanju freelancera ne znači da “smo stali da provodimo i aktivnosti od naplate i preko bukinga, pa evo poziv svim onima koji su u prethodnom periodu izdavali i izdaju imovinu da znaju da prikupljamo podatke o prihodu od izdavanja imovine”.

– U narednom periodu i izdavanje imovine pod zakup i ostvarivanje prihoda po tom osnovu bit će predmet rada Porezne uprave kojem će se posvetiti posebna pažnja – kazao je Isović za Faktor.

Kako prijaviti porez

Ovo pitanje je aktuelizirano posebno u februaru ove godine nakon što je kompanija Booking.com koja olakšava turistima pronalazak smještaja širom svijeta, obavijestila oglašivače iz Kantona Sarajevo koji putem njihovog servisa kratkoročno iznajmljuju sobe, stanove ili apartmane, da se više neće moći oglašavati ukoliko ne pošalju dokaz da su registrovali svoje poslovanje.

Iako je tada nastupila konfuzija jer građani ali ni pojedine institucije nisu znali kako uputiti građane da uđu u zakonske okvire, Federalno ministarstvo turizma se na kraju oglasilo saopćenjem u kojem su pojasnili kako su Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti (ZUD) moguća tri oblika registracije: pravna osoba, obrtnik i fizička osoba.

Kao pravna osoba (d.o.o. i d.d.) se oni koji iznajmljuju svoje smještajne kapacitete registruju kod nadležnog suda u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, dok se kao fizička osoba-obrtnik s mogućnošću iznajmljivanja više nekretnina registruju u skladu sa Zakonom o obrtu FBiH koji je podložan fiskalizaciji.

Treća opcija je registracija kao fizička osoba-iznajmljivač, odnosno vlasnik nekretnine koju izdaje, i ova osoba nije obrtnik, ne obavlja djelatnost i ne podliježe fiskalizaciji te prijavljuje porez na prihod kao fizička osoba, uz evidentiranje gostiju kod Ureda za strance BiH i nadležne turističke zajednice.

Ono što je svakako važno znati je da građani trebaju ugovore o izdavanju stambenih objekata prijaviti kod Porezne uprave FBiH, i shodno tome platiti porez.

Visina poreza i priznavanje rashoda

Porez na prihod od imovine plaća se po stopi od 10 posto na osnovicu poreza na dohodak koja predstavlja razliku između ukupno oporezivih prihoda umanjenih za rashode koji se priznaju u iznosu od 30 posto na prihod ostvaren od iznajmljivanja nepokretne imovine (zgrade, zemljišta i dr.) i pokretne imovine. Moguće je ostvariti priznavanje rashoda od 50 posto na prihod ostvaren od iznajmljivanja stanova, soba i kreveta putnicima i turistima za koje je plaćena boravišna taksa.

Iskustva Porezne uprave FBiH ukazuju na to da po pravilu nema izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak fizičkih lica koja iznajmljuju prostor firmama, jer se mjesto obavljanja djelatnosti firme mora na odgovarajući način dokumentirati radi registracije kod PUFBiH, što olakšava kontrolu.

S druge strane, puno je manji broj slučajeva da građani koji iznajmljuju stan strancima kao i studentima plate porez. Ovo će se svakako mijenjati u budućnosti, barem u dijelu koji se tiče izdavanja stanova turistima preko online sajtova poput Booking.com i sličnih.

Iskustva iz regije

Ni susjedne zemlje nisu “operisane” od utaje poreza preko iznajmljivanja smještajnih jedinica. U Hrvatskoj se procjenjuje da je tokom 2017. više od polovine privatnih iznajmljivača preko internetskih platformi poput Booking.com i Airbnb utajilo dio prihoda, zbog čega Porezna uprava Hrvatske (PZUH) nad njima provodi postupak.

Ovi podaci rezultat su analize PZUH koji je od Booking.com i Airbnba, u skladu s domaćim i međunarodnim propisima koji reguliraju razmjenu podataka, zatražio podatke o iznajmljivačima koji oglašavaju nekretnine u Hrvatskoj i potom uočio određene nepravilnosti te posumnjao na pogrešno prijavljivanje poreznih prihoda.

U toku analize istražen je čak 6.681 iznajmljivač te će se ovisno o stepenu rizičnosti provesti odgovarajući porezni postupak. Naravno, Porezna uprava je prije pisanja kazni pozvala sve da prijave ispravan iznos prihoda te izbjegnu nepotrebno kažnjavanje.

(Faktor/SB)

Objavljeno u Vijesti
Četvrtak, 16 Avgust 2018 00:00

Povezivanje poslovnih zona Glinište i Ciglana

Danas je Općinski načelnik u prostorijama Općine Tešanj potpisao ugovor o izgradnji sobraćajnice Ciglana-Glinište i mosta na rijeci Radušici sa direktorom firme Inžinjering 1 d.o.o. Jelah. Navedenim radovima poslovne zone "Ciglana" i "Glinište" bit će povezane saobraćajnicom i novim mostom na Radušici, čime će se stvoriti uslovi za nastavak uređenja, proširenja poslovnih zona i novim investicijama.

Vrijednost radova je 198.666,00 KM, a sredstva su obezbijeđena od Vijeća ministara BiH i općine Tešanj. Planirani radovi će biti započeti ubrzo i usklađeni sa drugim planiranim i ugovorenim radovima u poslovnoj zoni Glinište. Naime, ranije su ugovoreni radovi na izgradnji kanalizacionog kolektora kroz poslovnu zonu Glinište vrijednosti cca. 420.000 KM, kao i asfaltiranje glavne saobraćajnice vrijednosti cca 250.000 KM
Ukupna ulaganja u poslovnoj zoni Glinište u ovoj godini će iznositi cca 900.000 KM. Završetak svih ovih radova očekuje se u narednih dva mjeseca.

Objavljeno u Tešanj
Četvrtak, 16 Avgust 2018 00:00

Očekuje nas kišovit vikend

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana u većem dijelu zemlje su mogući lokalni pljuskovi i slabija grmljavina. Padavine se ne prognoziraju u Krajini i sjevernim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 29°C, na jugu zemlje do 32°C.

U petak, 17.08.2018., u Bosni se prognozira umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčanije prije podne. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni je moguća magla. U drugoj polovini dana u većem dijelu zemlje su izgledni lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 14 i 18°C, na jugu zemlje od 19 do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 25 i 30°C, na jugu zemlje do 32°C.

U subotu, 18.08.2018., u Bosni pretežno oblačno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini prije podne umjerena naoblaka. U poslijepodnevnim satima i u Hercegovini su izgledni lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 15 i 19°C, na jugu zemlje od 19 do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 23 i 28°C, na jugu zemlje od 29 do 32°C.

U nedjelju, 19.08.2018., u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni je moguća magla. U Hercegovini prije podne mala do umjerena naoblaka. U poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi se očekuju u većem dijelu zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 14 i 19°C, na jugu zemlje od 19 do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 30°C, na jugu zemlje od 30 do 34°C.

U ponedjeljak, 20.08.2018., u Bosni umjereno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni je moguća magla ili niska naoblaka. U Hercegovini prije podne sunčano, a u drugoj polovini dana sa umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 15 i 19°C, na jugu zemlje od 19 do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 25 i 30°C, na jugu zemlje od 31 do 34°C.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.