Članak je filtriran: Srijeda, 01 Avgust 2018
Četvrtak, 02 Avgust 2018 00:00

Mala škola ribolova 2018.

Objavljeno u Sport

Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je Strategiju omladinske politike u ZDK-u za period 2018- 2022. godine, koju je sačinila devetočlana Interresorna grupa Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a. Strategija je usvojena i uz Zaključak koji je predložio Klub zastupnika SBB-a, a kojim se Vlada ZDK-a zadužuje da pripremi operativne planove po resorima te vrši monitoring realizacije tog dokumenta.

– Strategija sigurno ne može odgovoriti na sve izazove s kojima se suočavaju mladi ljudi u ZDK-u, ali može postaviti ključne principe podrške mladim ljudima u procesu tranzicije – kazao je resorni ministar Mensur Sinanović, koji je napomenuo kako dokument tretira devet poglavlja o stanju mlade populacije od 15 do 30 godina života.

– Sretan sam i zadovoljan što smo uspjeli izraditi Strategiju omladinske politike, koja je zadnji put bila usvojena za period od 2009. – 2014. godine pa smo jedno vrijeme bili bez ovog dokumenta – istakao je Sinanović, koji je i najavio kako će Strategiju, u toku njene realizacije, dopunjavati i iznešenim prijedlozima zastupnika.

Predsjednik Komisije za mlade Skupštine ZDK-a i zastupnik HDZ-a BiH Damir Jukić istakao je kako je aktuelna Vlada ZDK-a kroz svoj cijeli mandat pokazala de “Vlada za mlade”.

– Za vrijeme ove vlade došlo do je ukidanja poreza na promet nekretnina za mlade do 35 godina, koji prvi put rješavaju stambeno pitanje. Samo u zadnjih godinu dana odobreno je sedam novih studijskih programa na Univerzitetu u Zenici, smanjena je nezaposlenost i povećana zaposlenost – trenutno imamo preko 80.000 zaposlenih i manje od 60.000 nezaposlenih, a što nije bilo prije tri-četiri godine. Povećana su sredstva za stipendije putem Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i preko Ministarstva za boračka pitanja. Izgrađeno je i obnovljeno dosta dvorana i sportskih objekata, uveden je transfer za talentirane mlade i određivanje pripravničkog staža… – naveo je Jukić, koji je izrazio nadu da će biti uspješna i realizacija ove strategije.

Pred početak sjednice dosadašnji zastupnik DF-a, prof. Midhat Delić iz Kaknja, obavijestio je kolege da je napustio ovu stranku te da će do kraja mandata djelovati kao nezavisni zastupnik.

S obzirom kako su još ranije ovu stranku napustili i zastupnici Draženka Subašić, dr. Faruk Hodžić te prof. dr. Samir Lemeš (svi iz Zenice), ovim činom prestaje i postojati Klub zastupnika DF-a u Skupštini ZDK-a, a Visočanka Lejla Imamović jedina je preostala zastupnica DF-a u toj skupštini.

Objavljeno u Vijesti

Manje je poznato da novi Zakon o PIO-u koji je stupio na snagu 1. marta ove godine predviđa nadoknađivanje pogrebnih troškova u slučaju smrti korisnika penzije, odnosno penzionera.

Kako predviđa poseban Pravilnik o naknadi pogrebnih troškova u slučaju smrti korisnika penzije, naknada se isplaćuje ako je penzioner imao prebivalište u Federaciji BiH ili Distriktu Brčko. Naknada se isplaćuje u visini prosječne penzije isplaćene u Federalnom zavodu u mjesecu prije smrti korisnika penzije.

Pravo na naknadu ima nasljednik – član uže porodice koji izmiri troškove pogreba, a može biti bračni supružnik, razvedeni bračni supružnik, dijete...

Pod troškovima pogreba smatraju se najnužniji troškovi neophodni za obavljenje pogreba, sanduk ili tabut, pokrov za sanduk ili tabut, nadgrobni znak i prijevoz na grobno odredište.

Postupak za ostvarivanje prava se pokreće zahtjevom za nakdanu pogrebnih troškova koji se podnosi direktno Federalnom zavodu za PIO/MIO.

Više o ovome možete saznati na sljedećem linku.

Objavljeno u Vijesti

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.