Članak je filtriran: Utorak, 03 Juli 2018

Kemal Ljevaković kaže da se „lijepo i uznosito osjećao“, kada je primao dva međunarodna  priznanja za svoju poeziju. Naime, u petak 29. juna 2018. godine, u 18 h, u  Medija centru, zdanja SPENS-a (Sportsko poslovnog centra Novi Sad) je upriličen Prvi međunarodni festival dodjele nagrada i priznanja i prezentacija nagrađene poezije, u organizaciji italijanske  Kulturne organizacije „Verbumlandiart“ Leće, Italija i Saveza književnika u otadžbini i regionu u rekultivaciji duha, (SKOR-a), Novi Sad, Srbija.
Prethodno je  Kulturno udrženje Verbumlandiart“ Leće, Italija, u aprilu raspisalo natječaj za duhovnu poeziju i slikarstvo na temu „Golgota dvije hiljade godina kasnije“. Na tom natječaju je pjesma „DEKADENCA“, autora Kemala Ljevakovića, osvojila Treću nagradu (Pismeno priznanje i medalja):
    
Nagrađene pjesme, i pjesme koje su zavrijedile, će biti dvojezično, dakle prevedene i na talijanski jezik, objavljene u međunarodnom zborniku poezije, u izdanju italijanske Kulturne organizacije „Verbumlandiart“ Leće, Italija.
Također, u čast velikog pjesnika i nobelovca Pablo Neruda, u gradu Capri, Italija, raspisan je u maju 2018. godine, Međunarodni nagradni konkurs „Pablo Neruda“ na temu „jedan prozor...i more“. Pjesma pod naslovom „EPITALAM“ autora Kemala Ljevakovića je osvojila SPECIJALNU NAGRADU (Pismeno priznanje i medalja):

Regina Resta - predsjednica Kulturne organizacije „Verbumlandiart“ Leće, Italija i Annalena Cimino – predsjednica žirija, dodjela nagrada Kemalu Ljevakoviću, u Novom Sadu.


DEKADENCA

Lice u lice su - Tvoje i moje
Gledaju se - nebo i ja ispod njega.

Sažetak svijeta - jedan.

Tražim se - čekajući da me nađeš.
Ti velik, a ja sićušnost – tvoja polen praška.

Samoljublja bih moja mijenio za ljublja Tvoja.
Blizina nam je važna - najvažnija.

Da mi je Tvoje dobro, uz moje zlo oslonuti.

Moja vjera - napremase - moja saputnička djela
Vjerodjela, baš sva, jesu li?

Duša mi tišinu sluša u tišini.
Ćutanja račune svode.
Zbirove i razlike brigom grle
I množe u ishode za vrijeme, kad se sva svjetlost
Što staje između mojih kapaka, skloni iza kaburskih dasaka.

Pogledi k nebu mi u molitvi ne prestaju.
U plavooko se utapaju kao u ogledalu.
Tu nestaju. Ne vide se.
Sa ove strane život zastaje.

Sve što jesam i imadoh,
I muke, u nestajanje predajem,
Uz posljednji dah, jest pjesma,
U isti mah otpuhujem svoj vremeplov do Groboluke.

U vrijeme bez mjerenja, u nema starenja.

                                                       Kemal Ljevaković

EPITALAM   

Jutro se pretače u prijepodne. Toplo je sprva lipnja.

Sjedimo nas dvoje na balkonu.
Pijemo našu jutarnju.
Samo pokoju progovorimo, o tome:
kako smo spavali,
jesmo li nešto sanjali,
kako je bilo jučer,
šta bismo trebali činiti danas –
tehanluk priče, što svakodnevno traju potehanluku.

Zlatnopirsko nam proljeće istječe.

Miluju balkon krošnjaste mirisne grane lipe,
što bješe koliki dobar prut, kad tu je zasadih.

Ocvala je. Miruhom je rodila.
Malo-malo pa na nas dahne i avlijom cijelom.

U tren, u njeno okrilje na dvometar daleko od nas,
doleprša golubica:
Lijepa, beharli obučena, graciozi stasom.
Vrcavi glavom izduženim vratom.
Treptaji ôkā zvjezdano sjevcaju, ko u misice.

U tren-trenu, dolijeće i gordoviti golub.
Salijeće je, sad sa jedne – sad sa druge strane,
guguče i povija se – klanjajući joj se,
unosi u lice – pokazujući svoje odore i šare oko vrata i
krilnim krilima se k’o zagrljajima razmeće.

Ona se izvila.
Izdigla svoju mladinsku ljepotu,
pa pravo gleda u nas.
Bi li da se stidi? Pita se, i ona i mi.

A zavodnik, u zanosu, nas ne primjećuje.
Od uzmicanja do primicanja,
poskakuju s grane na granu a sve jedno-uzdrugo se svijaju,
kljunljubakanja razmjenjuju – ljubavi Slasi.

Gracija i Gracijan, na grani i terasi, gracijaju.
                             Kemal Ljevaković

Kemal Ljevaković veli da se ovom prilikom želi i javno zahvaliti žiriju u oba natječaja, te Regini Resto i napose Mirjani Dobrili na prevodu njegovih pjesama na italijanski jezik.

E, imao je pjesnik razloga da se osjeća baš lijepo i ponosno!

Tešanj, 30. juna 20018. godine

Objavljeno u Kultura

U ponedjeljak, 9.7.2018.g. u Velikoj sali CKO Tešanj događaj posvećen 11. julu 'Sjećanja'. Muzičari grada Zenice sa gostima izvode 'Srebrenički inferno'.
Ulaz je besplatan!

Objavljeno u Kultura

Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Vlada Federacije BiH formirat će poseban fond za socijalnu pomoć za 560 bivših radnika Privrednog društva "Krivaja" Zavidovići, dok se čeka ishod sudskog postupka po tužbi za raskid privatizacijskog ugovora između IP "Krivaja" i Ortačke grupe, zaključak je sastanka predstavnika radnika "Krivaje" sa delegacijom Vlade ZDK na čelu sa premijerom Miralemom Galijaševićem.

Sastanku u Zavidovićima prisustvovali su ministri pravosuđa i uprave kao i rada, socijalne politike, raseljenih osoba te izbjeglica Mirnes Bašić i Nurđehan Šahinović, kao i savjetnik federalnog premijera Hasan Ganibegović.

"Vlada ZDK osigurala je 100.000 KM, a Vlada FBiH 200.000 KM koje ćemo staviti na raspolaganje Općini Zavidovići, odnosno Centru za socijalni rad. Vjerujem da ćemo na ovaj način pomoći radnicima da prevaziđu materijalne probleme do konačnog rješenja", rekao je Galijašević.

Radnici su duže od dvije godine bez posla, a većina je već prestala da prima novčanu naknadu Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona.

Sastanak je održan uoči sutrašnjeg ročišta na Općinskom sudu u Zenici po tužbi Razvojne banke FBiH protiv privrednog društva "Krivaje Mobel" za ništavost Ugovora o preuzimanju i reprogramu kreditnih obaveza, na osnovu kojeg je Ortačka grupa stekla pravo vlasništva nad imovinom "Krivaje".

Radnici su iznijeli niz primjedbi na rad pravosuđa, posebno Općinskog suda u Zenici, ali su im članovi Vlade ZDK objasnili da nemaju ingerencije da utiču na rad suda, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

Objavljeno u Vijesti

Kolektivna dženaza u Potočarima i komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici i ove godine će se održati 11. jula, a do sada su spremni posmrtni ostaci 35 žrtava.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o proglašenju 11. jula Danom žalosti u Bosni i Hercegovini i zadužilo Ministarstvo civilnih poslova za njeno provođenje.

Ova odluka potvrđena je danas usvajanjem zapisnika s prethodne sjednice.

Kolektivna dženaza u Potočarima i komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici i ove godine će se održati 11. jula, a do sada su spremni posmrtni ostaci 35 žrtava.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko hiljadu.

Objavljeno u Vijesti
Srijeda, 04 Juli 2018 00:00

Kiša uzrokovala poplavu kod Travnika

Usljed kišnih padavina jučer u poslijepodnevnim satima se vlašićko selo Mudrike kod Travnika našlo pod vodom.

Voda koja se iz viših dijelova Vlašića slila prema ovom selu uzorkovala je bujicu koja je nosila sve pred sobom.

Prema pisanju lokalnih portala, voda je prodrla u kuće, nekoliko porodica je ostalo blokirano, a oštećeno je nekoliko vozila. Srećom, povrijeđenih nema.

Iz Civilne zaštite SBK kazali su da je voda poplavila cijelo područje, ali da se brzo i povlači.

Objavljeno u Vijesti
Srijeda, 04 Juli 2018 00:00

04.07.2018. Vremenska prognoza

Jutros je u Bosni bilo umjereno oblačno vrijeme. Nešto više oblaka bilo je u centralnim, istočnim i zapadnim područjima. U Hercegovini pretežno vedro.

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica 13 stupnjeva, Ivan Sedlo 17, Sokolac 18, Livno, Sarajevo i Zvornik 19, Bihać, Bugojno, Gradačac, Jajce, Sanski Most i Tuzla 20, Banja Luka, Bijeljina, Brčko, Grude, Prijedor i Zenica 21, Doboj, Stolac i Trebinje 22, Mostar 23 stupnja.

Danas u Bosni umjereno, a poslije podne i pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima, nešto više oblačnosti očekuje se u centralnim i istočnim područjima, gdje mjestimično može pasti i malo kiše. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana, razvojem oblačnosti, u većem djelu zemlje, nestabilno vrijeme sa pljuskovim i grmljavinom. U Posavini, padavine samo ponegdje, a na krajnjem jugu i bez padavina. Očakivana količina padavina od 10 do 20 l/m2, lokalno i do 30 l/m2. Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera, a na momente i pojačan. Najviša dnevna temperatura od 24 do 30, na jugu od 28 do 32 stupnja.

PROGNOZA VREMENA ZA 5.07.2018 (Četvrtak)., u Bosni umjereno oblačno vrijeme. Tokom dana, u centralnim i istočnim područjima sa pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini pretežno vedro. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu od 18 do 23, a najviša dnevna od 25 do 30, na jugu do 33 stupnja.

PROGNOZA VREMENA ZA 6.07.2018 (Petak)., pretežno sunčano vrijeme. Umjeren porast oblačnosti, poslije podne i u večernjim satima, će uvjetovati pljuskove i grmljavinu. Na jugu Hercegovini se ne očekuju padavine. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu od 18 do 22, a najviša dnevna od 23 do 28, na jugu od 26 do 30 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 7.07.2018 (Subota)., u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U centralnim i istočnim područjima, uz nešto više oblaka moze pasti malo kiše. U Hercegovini i na jugozapadu pretežno sunčano. Tokom dana, razvojem oblačnosti, u Bosni nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Jutarnja temperatura od 12 do 17, na jugu od 17 do 20, a najviša dnevna od 20 do 26, na jugu od 25 do 28 stupnjeva.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.