Članak je filtriran: Četvrtak, 03 Maj 2018

Gradjani zabrinuti čekaju epilog izlijevanja Bijelog mora u Spreču (VIDEO)

 

Objavljeno u Gračanica
Nakon curenja toksične materije iz takozvanog "Bijelog mora" Fabrike sode "Sisecam soda" u Lukavcu u potpunosti je došlo do uništenja ribljeg fonda u slivu rijeke Spreče u Doboju, tvrde ovo u tamošnjem Sportsko-ribolovnom društvu Bosna, iz kojeg najavljuju podnošenje tužbi protiv odgovornih, ali i organizaciju mirnih protesta.
Predsjednik Sportsko-ribolovnog društva Bosna Ratko Bogdanović za Klix.ba je rekao da je nakon pojavljivanja bijele fleke u slivu rijeke Spreče u Doboju došlo do potpunog pomora ribe.
"Sada čekamo rezultate uzoraka vode i uginule ribe koji su poslani na analizu. Kada dobijemo sve neophodne rezultate nadležno tužilaštvo i policija će sprovesti dodatnu istragu. Uskoro trebamo formirati komisiju koja će skupa s vještakom iz Srbije izvršiti procjenu nastale štete", rekao nam je Bogdanović.

Spreča je sada, ocijenio je, mrtva rijeka u kojoj je došlo do istrebljenja soma, smuđa, štuke, mrene, škobalja i deverike.

"Za sve građane Doboja Spreča je mrtva rijeka. Riblji fond je uništen, a ugroženi su i bunari. Građani više vodu ne mogu koristiti za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta i napajanje stoke. Zadesila nas je velika ekološka katastrofa i najavljujemo podnošenje tužbe protiv odgovornih, vezano za nadoknadu štete", rekao je Bogdanović, naglasivši da je došlo do povlačenja bijele fleke iz riječne vode, ali da to ne umanjuje nastalu štetu.

Iz Sportsko-ribolovnog društva Bosna najavili su i mirne proteste kako bi se ukazalo na problem s kojim se Dobojlije ovih dana susreću.

Kao što smo u nekoliko navrata dosad i pisali, u nedjelju je u potpunosti zaustavljeno curenje toksične materije iz taložnice "Bijelo more" u rijeku Spreču, a Općinski štab civilne zaštite Lukavac donio je odluku o proglašenju stanja tehničko-tehnološke nesreće zbog akcidenta na taložnici koji je prouzrokovao zagađenje okolnog zemljišta i rijeke Spreče.

Nakon ovog ekološkog incidenta, pored Dobojlija, sa pomorom ribe susreli su se i ribari u Gračanici koji također čekaju rezultate analize vode i uginule ribe.
Objavljeno u Doboj

Udruženje sportskih ribolovaca “Blinker” Kalošević na ribolovnom reviru “Jezera Mrkotić” u dane vikenda organizuje Udruženjsko takmičenje u sportskom ribolovu, te svečano otvaranje ribolovne sezone.

U subotu, 05.05.2018.godine, sa početkom u 09:00 sati, biće održano Udruženjsko takmičenje u ribolovu za sve članove udruženja, u disciplini “ulov ribe udicom na plovak”, na ribolovnoj stazi “Jezera Mrkotić”,

U nedjelju, 06.05.2018.godine, sa poečtkom u 07:00 sati – Otvorenje revira “Jezero Mrkotić” za ribolovne aktivnosti.

Iz ovog udruženja poručuju: Radujemo se Vašem dolasku – Bistro!

Objavljeno u Sport

Obavještavamo sve poljoprivrednike sa područja općine Tešanj, da je Kantonalno ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu objavilo Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarenje prava korištenja novčanih sredstava za uređenje poljoprivrednog zemljišta na području Zeničko-dobojskog kantona. Minimalna površina zapuštenog poljoprivrednog zemljišta koja se može prijaviti za uređenje je 0,3 hektara.

Uputstvo o korištenju sredstava za uređenje poljoprivrednog zemljišta možete pogledati ovdje

Javni poziv možete pogledati ovdje

Za sve dodatne informacije možete se obratiti u Službu za finansije, privredu, komunalne i inspekcijske poslove Općine Tešanj, kontakt osoba Tamara Turkić.

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić dipl.ecc.

Objavljeno u Servisne Informacije

Europska unija je uvjerena da je pronašla novi način da se mladi ljudi zaljube u Stari kontinent, a to je besplatna vožnja vlakovima.

EU je u četvrtak pokrenula projekt "DiscoverEU" kroz koji će do 30.000 osamnaestgodišnjaka ove godine imati priliku istraživati 28 država članica, prenosi Anadolija.

Namjera je da mladi prošire svoj horizont izvan nacionalnih granica, tako što će dobiti besplatan željeznički prijevoz.  

Besplatna putovanja za 200.000 mladih
Ukoliko sve bude išlo prema planu i proračun EU-a za idućih sedam godina bude odobren, za projekt "Discover EU" bit će godišnje izdvajano 100 milijuna eura.

Tako bi terbalo biti omogućeno da ukupno blizu 200.000 mladih može uživati u besplatnim putovanjima diljem EU-a.

Europski parlamentarac Manfred Weber kazao je da je "ovo samo početak".

(Al Jazeera)

Objavljeno u Svijet

Na Svjetskom ATM kongresu koji se od 6. do 8. ožujka održava u Madridu Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) bila je među nominiranima za prestižno priznanje Jane’s ATC Awards, koje se od 2001. godine dodjeljuje za najbolje projekte koji doprinose razvoju upravljanja zračnim prometom u svijetu.

Na Kongresu koji je najvažniji godišnji događaj u industriji upravljanja zračnim prometom, veliku pozornost privukla je uspješno realizirana inicijativa Slobodnog korištenja ruta u zajedničkom zračnom prostoru jugoistočne Europe (SECSI FRA), čiji je aktivni sudionik i BHANSA. Omogućavanjem letenja najkraćim putanjama na dnevnom nivou skraćuju se rastojanja do 1.940 nautičkih milja, čime se postižu uštede procenjene na 285 minuta trajanja leta, smanjenje potrošnje goriva za 8.000 kilograma i smanjenje emisije ugljen dioksida za 25.500 kilograma. Očekuje se da SECSI FRA osigura potencijalne uštede u iznosu od 600.000-700.000 nautičkih milja zračne udaljenosti godišnje.

Govoreći na Kongresu, u prisustvu EUROCONTROL-a i šest direktora pružatelja iz regije, direktor BHANSA-e Davorin Primorac najavio je da krajem iduće godine BHANSA preuzima kontrolu na kompletnom bh. nebu. Naglasio je da do prije samo nekoliko godina BiH nije imala skoro nikakve kapacitete za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, a sada je na pragu potpunog preuzimanja kontrole na svom nebu.

“BHANSA je izradila tranzicijski plan za realizaciju faze II za preuzimanje kompletnog neba, školuje potreban broj kontrolora i stvara tehničke preduvjete za početak pružanja usluga u kompletnom zračnom prostoru BiH”, kazao je Primorac.

(biznisinfo.ba)
 

Objavljeno u Vijesti
Petak, 04 Maj 2018 00:00

I narednih dana nestabilno vrijeme

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavat pretežno oblačno i nestabilno vrijeme vrijeme. Tokom dana, sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Intenzivnije padavine očekuju se u sjevernim područjima, a lokalno postoje uvjeti i za pojavu grada. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka između 19 i 25 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 05.05.2018 (Subota)., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa jačim pljuskovima i grmljavinom. Lokalno će biti obilnih pljuskova, a moguća je i pojava grada. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 8 i 13, na jugu zemlje do 15, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 18 i 22, na jugu zemlje do 25 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 6.05.2018 (Nedjelja)., preovladavat će pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima. Moguća je slabija grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka između 10 i 15, a najviša dnevna temperatura zraka između 17 i 22, na jugu zemlje od 24 do 28 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 7.05.2018 (Ponedjeljak)., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 8 i 12, na jugu zemlje do 15, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 16 i 21, na jugu zemlje od 24 do 28 stupnjeva.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.