Članak je filtriran: Četvrtak, 26 April 2018

TEŠANJ 25.04.2018. - U Centru za kulturu i obrazovanje u Tešnju je održano predavanje, za djecu i roditelje,  na temu "Prednosti kontinuiranog mjerenja šećera za djecu i omladinu u odnosu na klasično mjerenje šećera u krvi."

Objavljeno u Vijesti

Građani trećih zemalja koje su oslobođene plaćanja viza plaćat će od 2021. godine sedam eura odobrenje za ulazak u Schengen, predviđeno je dogovorom o Evropskom sistemu za putne informacije i odobrenja, koji su potvrdili predstavnici zemlja članica Evropske unije, a ostaje da tu odluku usvoji još Evropsko vijeće.

"To je još jedan važan korak u cilju zaštite vanjskih granica EU-a", poručio je bugarski ministar unutrašnjih poslova Valentin Radev.

Ambasadori zemalja članica EU-a potvrdili su sporazum postignut između bugarskog predsjedavanja EU-a i Evropskog parlamenta koji se odnosi na nova pravila za putovanje građana trećih zemlja u šengenski prostor.

Prijava preko interneta
U Evropskom vijeću navode da će se novi sistem primjenjivati na državaljane trećih zemalja koje su oslobođene viza.

"Sistem će se primjenjivati na državljane trećih zemalja koje su oslobođene viznog režima. Oni će prijavom preko interneta morati dobiti ovlaštenje za putovanje prije ulaska u Schengen. Za takvu prijavu podnosilac zahtjeva će plaćati naknadu za putovanje u iznosu od sedam eura", naveli su u Evropskom vijeću.

Sistem ETIAS je predložila Evropska komisija u novembru 2016. godine, a ukoliko se, kako se očekuje, do kraja ove godine dobije saglasnost Evropskog parlamenta i Vijeća EU-a, novi sistem moga bi stupiti na snagu do 2021. godine.

U Evropskom vijeću navode da će ETIAS omogućiti prethodne provjere i u slučaju potrebe odbiti odobrenje za putovanje državljanima trećih zemalja koji putuju u šengensku zonu.

"To će pomoći u poboljšanju unutrašnje sigurnosti, sprečavanju ilegalne imigracije, zaštite javnog zdravlja i smanjit će kašnjenja na granicama identificiranjem osoba koje mogu predstavljati rizik u nekoj od ovih oblasti prije nego što stignu na vanjske granice", dodaju u Evropskom vijeću.

Dozvola će važiti tri godine
Naglašava se da će dozvola za putovanje važiti tri godine, ili do isteka važnosti putne isprave koja se registrira tokom prijave.

"Informacije dostavljene u svakoj aplikaciji bit će automatski obrađene kroz relevantne baze podataka EU-a i Interpola, kako bi se utvrdilo da li postoje osnove za odbijanje dozvole za putovanje. Ako se ne identificiraju elementi koji zahtijevaju dalju analizu, ovlaštenje za putovanje će biti izdato automatski i brzo. Očekuje se da će to biti slučaj u većini aplikacija", navedeno je u saopćenju Evropskog vijeća.

U slučaju postojanja bilo kakve sumnje, rad na zahtjevu će se prebaciti na ručnu obradu nacionalnih službi država članica.

U tom slučaju za odbijanje ili odobrenje dozvole za putovanje bit će potrebno najviše 96 sati od podnošenja zahtjeva.

Zaštita vanjskih granica Unije
U Bugarskoj, koja predsjedava EU-om, kažu da je potvrdom ambasadora zemalja članica načinjen još jedan korak u zaštiti vanjskih granica EU-a.

"Dogovor je još jedan važan korak u zaštiti vanjskih granica EU-a. Ako znamo ko dolazi u EU prije nego što dođe do granice, bit ćemo u situaciji da efikasnije zaustavimo one koji mogu predstavljati prijetnju našim građanima", poručio je ministar Radev.

U Briselu navode da naredni koraci podrazumijevaju da se nova uredba dostavi Evropskom parlamentu na glasanje, a potom i Evropskom vijeću na usvajanje.

(Al Jazeera)

Objavljeno u Svijet

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) uhapsili su rano jutros u Bihaću Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije RBiH, zbog optužbi za ratne zločine nad Srbima u jesen 1995. godine na području zapadnokrajiških općina, saznaje agencija Beta iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH.

Dudaković je komandant odbrane Bihaća i oslobodilačke operacije „Sana 95“.

Uz Dudakovića, uhapšeno je još nekoliko osoba koja se terete za zločine počinjene nad Srbima tokom rata, od 1992. do 1995. godine.

Svi oni uhapšeni su po nalogu Tužilaštva BiH. Navodi se kako je istraga protiv Dudakovića vođena je 12 godina.

Dudaković je ranije negirao svaku svoju umiješanost u ratne zločine, tvrdeći kako je riječ o montažama i vađenju njegovih riječi iz koneksta.

U Sarajevu je jutros uhapšen i Ibrahim Nadarević, ratni komandant i bivši federalni ministar za pitanja boraca i invalida, javila je Fena. To je potvrdio njegov advokat Asim Crnalić, ali nije mogao dati više detalja.

Pretresi na 17 lokacija
Po nalogu Tužilaštva BiH slobode je lišeno 12 osumnjičenih za ratne zločine na području sjeverozapadne BiH, javlja agencija Anadolija.

Kako je navedeno iz Tužilaštva BiH, lišeni su slobode nekadašnji komandanti i pripadnici Petog korpusa Armije RBiH koji su osumnjičeni za ratne zločine tokom 1994. i 1995. godine, a vrše se pretresi na 17 lokacija.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski službenici SIPA-e, uz potporu MUP-a Unskosanskog i Kantona 10, na području USK-a i drugih gradova, lišili su slobode Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije RBiH, te još 11 zvaničnika i pripadnika Petog korpusa Armije R BiH.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za kaznena djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, a osumnjičeni Atif Dudaković i za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Provedena akcija rezultat je dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, tokom koje je saslušano više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, videosnimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba, navodi Anadolija.

Prijava iz 2006.
Ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških općina, tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, pripadnika tzv. AP Zapadna Bosna, tokom 1994. godine.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, na dalje postupanje.

Direktor Centra Vlade RS za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Milorad Kojić rekao je kako je taj centar prikupio i dostavio Tužilaštvu BiH 8.000 stranica dokazne dokumentacije protiv Dudakovića.

Kojić tvrdi kako se dokazi odnose na akciju „Sana 95“, od 13. septembra do 10. oktobra 1995. te obuhvata općine Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most.

Prijavu protiv Dudakovića su 2006. godine podnijeli tadašnji predsjednik i premijer RS-a Dragan Čavić i Milorad Dodik, a dopuna izvještaja je podnesena 2015. godine.

(Al Jazeera)

Objavljeno u Vijesti

Vlada Federacije BiH je, na 139. redovnoj sjednici u Sarajevu, razmatrala informaciju o povećanju penzija te je donesena odluka da će sve penzije, izuzev onih najviših biti povećane za 3,5 posto. Također su donesene odluke o prihvatanju određenih kreditnih zaduženja radi izgradnje Koridora 5C.
Kako je navedeno, Upravni odbor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje je odluku o akontativnom usklađivanju penzija donio u skladu sa odredbama člana 79. Zakona o PIO.
Tom odlukom, sve penzije, s izuzetkom najviših i onih ostvarenih u 2018. godini, povećavaju se za 3,5 posto. Odlukom o akontativnom usklađivanju obuhvaćene su minimalne i zajamčene penzije ostvarene i u 2018. godini, koje će, također, biti povećane za 3,5 posto.

Korisnicima penzija ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branitelja, mirovine će biti usklađivane sljedećeg mjeseca, s izuzetkom minimalnih koje se povećavaju za 3,5 posto.

Pored povećanih penzija za april, korisnici će pri isplati, koja će biti u petak 4. maja, dobiti i razliku između penzije isplaćene za mart i uvećane penzije.

Donesena je odluka o akontativnom usklađivanju penzije jer statistički podaci o rastu bruto domaćeg proizvoda još nisu službeno objavljeni.
Ukupno potrebna sredstva za isplatu uvećanih penzija isplaćenih za april i razlike za mart, a sa uračunatim troškovima, su oko 170 miliona KM.

Vlada FBiH donijela je danas nekoliko odluka kojima prihvata zaduženje Federacije BiH kod međunarodnih finansijskih institucija za finansiranje projekata na Koridoru 5C.

Prihvatanjem odluke po Kreditnom sporazumu između Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj i BiH bit će osigurana sredstva od oko 36 miliona eura za realizaciju Projekta Nemila – Donja Gračanica.

Po Ugovoru o finansiranju između Evropske investicijske banke i Bosne i Hercegovine osiguravaju se sredstva od 100.000.000 eura za realizaciju projekta Mostar-Jug, a za projekat Zenica-Sjever sredstva u iznosu od 50.000.000 eura.

Po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC Fonda za međunarodni razvoj osigurava se 27.150.000 dolara za poddionicu Nemila – Donja Gračanica (Zenica-Sjever – Komponenta A), a za poddionicu Nemila – Donja Gračanica (Zenica-Sjever – Komponenta B) 24.300.000 eura.

Federacija BiH će sredstva na kreditnom osnovu prenijeti na JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, koje je krajnji korisnik i dužnik, a na ovaj način je omogućena izgradnja izgraditi novih 40 kilometara autoputa na Koridoru Vc.

Objavljeno u Vijesti

Danas se u Hercegovini i na zapadu Bosne očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U ostatku Bosne jutro umjereno do pretežno oblačno, uz postepeno razvedravanje. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Poslije podne u Hercegovini i na zapadu Bosne vjetar u skretanju na jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 20 do 26, na jugu od 25 do 30 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 28.04.2018 (Subota)., sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne i u večernjim satima, razvojem oblačnosti, u Bosni se očekuju pljuskovi i grmljavina. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne lokalno je moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme. Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu od 14 do 19, a najviša dnevna od 25 do 30 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 29.04.2018 (Nedjelja)., sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne u Bosni umjeren porast oblačnosti može uvjetovati lokalne pljuskove. Jutarnja temperatura od 10 do 16, na jugu od 14 do 19, a najviša dnevna od 25 do 30 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 30.04.2018 (Ponedjeljak)., sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne ili večernjim satima na sjeveru i sjeveroistoku Bosne umjeren porast oblačnosti može uvjetovati lokalne pljuskove. Jutarnja temperatura od 10 do 16, na jugu od 14 do 19, a najviša dnevna od 23 do 29 stupnjeva.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.