Članak je filtriran: Petak, 20 April 2018

Općinski načelnik Suad Huskić i Premijer ZDK Miralem Galijašević sa ministrima Mensurom Sinanovićem i Himzom Smajićem prisustvovali su svečanosti povodom završetka projekta utopljavanja i energetske efikasnosti objekta OŠ Gazi Ferhad-beg u Jablanici. Ovim projektom na školi je urađena nova fasada, zamijenjena stolarija i krov. Vrijednost projekta je 350.000 KM.
 
U projekat energetske efikasnosti u posljednje dvije godine na području općine Tešanj uloženo je skoro 1,5 miliona maraka. Radi se o objektima Opće bolnice u Tešnju i OŠ Gazi Ferhad-beg u Jablanici. Sretan sam da će učenici i zaposleni u ovoj školi raditi u boljim uslovima, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.
 
Projekat Energetska efikasnost realizuje se pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Kreditna sredstva je odobrila Svjetska banka, a garant je Vlada ZDK.
                                                       
Kada je u pitanju obrazovanje, osim ovog projekta, na području općine Tešanj, Vlada ZDK i Općina Tešanj zajednički finansiraju i projekat izgradnje četiri školske sale u Miljanovcima, Jablanici, Kaloševiću i Šijama.

Objavljeno u Tešanj

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se sa ambasadoricom Kine u BiH Chen Bo, u cilju finalnih priprema Konferencije ministara zemalja 16+1, koja će se ove godine održavati od 3. do 5. jula u Bugarskoj.

Na konferenciji je planiralo potpisivanje bilateralnog sporazuma između BiH i NR Kine u oblasti veterinarstva, što bi omogućilo izvoz meda, mlijeka i mliječnih proizvoda na ovo veliko tržište, u kratkom roku. Također, planirano je i potpisivanje sporazuma kojima se unaprjeđuje saradnja između dvije zemlje u oblasti turizma, pogotovo nakon ukidanja viznog režima.

„BiH ulazi u finalnu fazu priprema i u tom smislu se očekuje da do Samita počne gradnja Blok 7 TE Tuzla“, istakao je na sastanku Šarović, dodajući da je usaglašen Memorandum o razumijevanju sa kineskim državnim osiguravajućom korporacijom Sinosure.

Istaknuta je dosadašnja dobra saradnja sa brojnim kineskim kompanijama, te su najavljeni značajni poslovi na izgradnji i rekonstrukciji putne i željezničke infrastrukture, energetskih objekata i drugih značajnih investicionih projekata u BiH.

Kao jedan od uslova za proširenje saradnje, navedena je i potreba otvaranja pregovora o civilnom vazduhoplovstu, unapređenju sistema plaćanja i drugim aktivnostima koje su planirane u ovoj i narednoj godini. Pri tome, posebno mjesto zauzima saradnja u okviru platforme zemalja 16+1, koja nudi mogućnosti ne samo unapređenja trgovinske i privredne saradnje BiH sa Kinom, već i sa 15 drugih zemalja centralne i istočne Evrope, članica ove asocijacije.

(biznisinfo.ba)

Objavljeno u Ekonomija
Subota, 21 April 2018 00:00

Uhapšena Vesna Švancer

Vesna Švancer (SBB), dopredsjedavajuća Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, uhapšena je danas u okviru akcije kodnog naziva “Globus”, saznaje Faktor. Akcija je sprovedena na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobjskog kantona, a vezano za dokumentovanje koruptivnih krivičnih djela i njihovih izvršilaca.

 Iz Federalone uprave policije (FUP) je saopćeno su uhapšene dvije osobe, ali se ne navodi mnogo detalja o samim počinjenim krivičnim djelima i osobama koje su uhapšene.
Faktor saznaje da je jedna od dvoje uhapšenih upravo Švancer, a na teret joj se stavljaju krivična djela koja se odnose na zloupotrebu pložaja. Prema nezvaničnim informacijama druga uhapšna osoba je Said Kapetančić iz Gračanice. Nezvanično, radi se također o članu SBB-a, kandidatu te stranke za Općinsko vijeće Gračanice na prošlim Lokalnim izborima.

Akcija kodnog naziva “Globus” izvedena je pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, a osim Federalne uprave policije učestvovale su i druge policijske agencije, kao i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA).

Prilikom lišenja slobode i pretresa navedenih osoba izuzeti su predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

-Osobe lišene slobode bit će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te će u zakonskom roku biti predati Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu – navode iz FUP-a.

Pod zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, kako Faktor nezvanično saznaje, u slučaju Vesne Švancer radi se o tome da je dopredsjedavajuća Federalnog parlamenta davala grantove određenim udruženjima, a nakon čega su iz udruženja novac vraćali novac njoj naruke. Nezvanično, Švancer se sumnjiči da je na taj način nelegalno stekla imovinsku korist.

Ona je, što je javnosti poznato, i ranije osuđivana zbog prevare.

(Faktor.ba)

Objavljeno u Vijesti

Nakon višemjesečnih priprema, urađenih svih neophodnih geotehničkih i geomehaničkih ispitivanja tla, izrade elaborata za uređenje mezarja i drugog, dobili smo konačno saglasnost za arheološka istraživanja najstarijeg muslimanskog mezarja u Bosni i Hercegovini, na Presjeci, prijevoju udaljenom od Ustikoline oko šest kilometara, potvrdio je u razgovoru za FENA-u Senad Čengić Sejo, predsjednik Medžlisa IZ u Ustikolini pod čijom ingerencijom je ovaj lokalitet, 2004. godine proglašen nacionalnim spomenikom.

Istraživanja su počela početkom ove sedmice i obavljaju ih arheološki tim Muzeja Sarajevo, Društva arheologa 1894 i Instituta za arheologiju Filozofsko fakulteta Univerziteta u Sarajevu, čije nalaze će, bez sumnje uvažavati i Zavod za zaštitu spomenika BiH.

Čengić naglašava da je uz istraživački rad primarni cilj ovog projekta, u koji je uključeno i Muftijstvo goraždansko i sam muftija Remzija ef. Pitić, trajna zaštita mezarja na Presjeci kao nacionalnog dobra od dalje devastacije i njegovo očuvanje za buduće naraštaje. Nastojat će na najbolji način iskoristiti lijepo proljetno vrijeme za radove a Fočaci su s radošću dočekali ovu vijest.

Jer bukvalno to je i posljednja prilika da se najvrijedniji polomljeni nadgrobni sanduci i nišani na primjeren način obnove i konzerviraju, da se spasi što se spasiti može, tačno četiri decenije poslije jedne druge ekipe arheologa koji su nanijeli više štete mezarju (loša konzervacija otvorenih grobnica, odnošenje kostiju umrlih u Sarajevo i sl) nego šest vjekova djelovanja snjegova i kiša te stalnih ratova na ovom strateški važnom uzvišenju. Inače, po svom izgledu i monumentalnosti nadgrobnih obilježja ono predstavlja unikatnu graditeljsko-arhitektonsku izvedbu i vrlo specifičnu kulturološko-običajnu zaostavštinu jedinstvenu na prostoru BiH.

-Tačan nastanak mezarja je nepoznat, ali vezuje se za 15 vijek i bilo je aktivno manje od stotinu godina. To je ustvari jedan vještački napravljen plato, približno kvadratnog oblika, nastao tako što je ta površina opkopana rovom širine oko četiri metra i dubine oko 1,5 metara sa istočne i južne strane, te oko dva metra sa sjeverne i zapadne strane. Potom je sa svih strana izgrađen kameni potporni zid (suhozid) prosječne visine 1,5 metara. Ulazno stepenište je na zapadnoj strani uz sjevernozapadni ugao. Očigledno je prostor za mezarje prethodno pomno odabran i uređen, što potvrđuje tezu da se radi o sjedilačkoj zajednici – ističe za našu agenciju osnovne karakteristike ovog groblja koje se prostire na oko 600 metara kvadratnih Adnan Muftarević, vođa istraživačkog tima arheologa.

Sa sagovornicima nismo puno razgovarali o historiji Presjeke, na kojoj su se po predanju „isjekle vojske“, pa susreli se i „isjekli svatovi“ i sl., jer je ona napisana davno. Prvo je nastalo šehidsko, pa civilno mezarje, a bukvalno od Grka i Rimljana do posljednjeg rata, ovaj lokalitet zbog strateškog položaja nije zaobišla nijedna buna niti rat u BiH. Isto tako nema važnijeg historičara koji se bavio srednjevjekovnom Bosnom ni svjetskog putopisca koji je pohodio gornje Podrinje da se nije bavio mezarjem na Presjeci.

Tako N. Lašvanin piše da se bosanski ban Tvrtko I Kotromanić ovdje, desetak godina prije „kosovskog boja“, jedva odbranio od Turaka, da mu je carstvo visilo o koncu. Safvet-beg Bašagić navodi da su tom prilikom turski askeri osvojili Prijepolje, Pljevlja, Čajniče, Ustikolinu, Nevesinje i Konjic, te se, nasreću, s plijenom odmah vratili u Edirne. Međutim, poslije bitke na Kosovu oni se kao plima šire Balkanom i stalno nastanjuju u gornjem Podrinju, a sultan Mehmed I je 1415. godine imenovao za namjesnika u Bosni Ishak-bega (otac graditelja Sarajeva) koji je Ustikolinu izabrao za sjedište.

Ništa čudno, jer baš u tom mjestu ima nekoliko gazova gdje se Drina može pregaziti ili preći na konju po nekoliko mjeseci u godini. Odatle će Ishak-beg ubrzo osvojiti sve utvrde do Višegrada i sarajevsku Kresavicu, a pomoći će Sandalju Hraniću, gospodaru Huma i stricu hercega Stjepana Vukčića Kosače, da porazi ljute rivale Pavloviće iz Hercegovine i zavlada teritorijem Travunije sve do mora i Dubrovnika. Nema sumnje da su Kosače ali i bosanski kralj, imali dil sa sultanom, da su plaćali određeni danak u zlatu, a u to vrijeme Sandalj Hranić se u službenim dokumentima javno potpisivao „Božijom milosti i velikog cara Mehmed-bega gospodar Zahuma…“.

Zanimljivo je da su Osmanlije i herceg Stjepan koji je naslijedio strica Sandalja, stali u zaštitu „bosanskiih krstjana“ kada ih je kralj Tomaš 1450. godine, po nalogu pape i hrvatskog biskupa Tome pokušao nasilu prevesati u katoličanstvo. Bašagić navodi da ih je oko 40 hiljada našlo utočište u jugoistočnoj Bosni i istočnoj Hercegovini, a Mustafa Imamović prenosi Tomaševu poruku papi „da seljaci (prostota) masovno prelaze Turcima koji im nude zaštitu“.

Kako su Osmanlije još od 1418. bili dominantna snaga u Ustikolini, s brojnom vojnom posadom, ojačana trgovcima i misionarima, nije teško zaključiti da je tu odmah morala biti bogomolja, a M.Imamović pominje da je već 1430. godine sagrađena prva džematska džamija i tekija koju je dao sagraditi osobno Ishak-beg Isaković a koju je “odnijela“ Drina u velikom povodnju 1737. godine. Nakon toga, godine 852. po hidžri (1448./1449) Turhan Emin-beg podiže impozantnu džamiju koja je druga po veličinu u Podrinju (iza Sultan Bajazitove u Foči). Graditelj džamije i njegova porodica sahranjeni su u mezarju na Presjeci, a njegov nišan je 80-tih godina prošlog vijeka prenesen u Sarajevo.

Dileme oko datuma smrti, koji je oštećen na nišanu Turhan Emin-bega, razriješio je austrijski putopisac Miron Zarzycki (1887.-1890.), kome je ustikoljanski ajan Muhamed-beg Čengić potvrdio da je prije oštećenja pisala godina smrti 869 (1464.). Inače taj ajan je rođeni pradjed našeg sagovornika s početka teksta, Senada Čengića.

(fokus)

Objavljeno u Kultura

Pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) pristali su u petak predati svoje posljednje uporište u Damasku, objavili su sirijski državni mediji, a agencije dodaju da Vlada pokušava preuzeti cijelu prijestonicu Sirije i okolna područja prvi put od 2011. godine.

Kapitulacija ISIL-a uslijedila je nakon sedmice eskalacije koju su potakle državne snage u području Hajar al-Aswad i palestinskom izbjegličkom kampu Yarmouk u Damasku, a koji su bili u rukama ISIL-a.

Snage režima bombardovale su ta dva dijela grada, prekrivši ih artiljerijskom vatrom, navodi agencija AP.

Dvije opcije
Izbjeglička agencija UN-a upozorila je da je ovo nasilje prijetnja za 12.000 palestinskih izbjeglica koje su i dalje na tom području – to su Palestinci koji su došli u Siriju od 1948. i njihovi potomci.

Pripadnicima ISIL-a data je mogućnost da ostanu i pomire se s Vladom ili da autobusima otputuju na teritoriju pod kontrolom ISIL-a u istočnoj sirijskoj pustinji, navodi agencija SANA. Iz Sirijske opservatorije za ljudska prava navode da su ISIL-ovci pristali na dogovor.

No, u petak navečer nastavljeni su zračni udari na Yarmouk, što mnogi tumače udarom na sporazum.

(Al Jazeera)

Objavljeno u Svijet

Aktuelna blokada Katara je u uvodniku lista The Financial Times opisana kao besmislena. List zaključuje kako je sazrelo vrijeme da se Saudijska Arabija i Arapski Emirati „malo spuste“.

Britanski list smatra kako su se razlike između zaljevskih država mogle riješiti diplomatskim putem. Međutim, Mohammed bin Salman i Mohammed bin Zayed, prijestolonasljednici Saudijske Arabije i Abu Dhabija, umjesto rješenja, izabrali su eskalaciju sukoba i još jednu krizu koja nije potrebna Bliskom istoku.

List je istakao kako je „obzirom na obim neprijateljskih osjećanja koje su Rijad i Abu Dhabi iskazali prema Dohi, malo vjerovatno da će doći do naglog zaokreta. Međutim, došlo je vrijeme kada se treba krenuti u tom pravcu“.

Omekšavanje retorike
Ovaj list navodi kako će omekšavanja retorike biti dobar početak, a trebalo bi ga slijediti postepeno ukidanje blokade.

Navodi se da je od 5. juna prošle godine Katar izložen blokadi od strane Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

Zaljevska kriza je izbila 23. maja 2017. godine, nakon hakiranja internetskog sajta Katarske novinske agencije.

Tom prilikom su objavljene informacije, s navodnim citatom izjave emira Katara, šeika Tamima bin Hamada al-Thanija. Doha ih je opisala kao lažne tvrdnje.

(Al Jazeera)

Objavljeno u Svijet

Sjeverna Koreja je saopćila da je obustavila testove balističkih raketa dugog dometa i planira da zatvori poligone za testiranje nuklearnih bombi.

Sjevernokorejska agencija KCNA saopćava da je obustava testova počela u subotu, prenosi AP.

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je tu najavu sjevernokorejskog čelnika, te istakao kako se raduje sastanku s Kim Jong-unom.

"Sjeverna Koreja je odlučila obustaviti sve nuklearne pokuse i zatvoriti glavni poligon za testiranje. Ovo je vrlo dobra vijest za Sjevernu Koreju i svijet - veliki napredak! Veselimo se sastanku s Kimom", poručio je Trump u poruci na Twitteru.

'Poboljšanje ekonomije'
Kako se navodi, Sjeverna Koreja je odlučila da napravi ovakav potez u cilju održavanja "nacionalnog fokusa" i poboljšanja ekonomije.

Objava o obustavi nuklearnih i raketnih testova uslijedila je samo nekoliko dana prije nego što bi sjevernokorejski lider Kim Jong-un trebalo da se sastane s predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-inom u pograničnom selu, kako bi pokušali okončati sukob između dvije Koreje, navodi Tanjug.

Odluka Sjeverne Koreje donesena je na plenarnoj sjednici Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije, na kojoj se razgovaralo o "novoj etapi" politike.


(Al Jazeera)

Objavljeno u Svijet

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.