Članak je filtriran: Utorak, 17 April 2018

Vlada Zimbabvea otpustila je sinoć najmanje 16.000 medicinskih sestara koje su stupile u štrajk sa zahtjevom da im se isplate zaostale plaće, prenosi Anadolu Agency (AA).

Potpredsjednik Zimbabvea Constantino Chiwenga izjavio je za provladinu medijsku kuću ZBC da će radna mjesta otpuštenih štrajkača popuniti nezaposlenim medicinskim sestrama.

Chiwenga je odluku o otpuštanju hiljada štrajkača donio na bazi ovlasti koje potpredsjednik Zimbabvea ima u sektoru vladinih javnih usluga.

On tvrdi da je vlada Zimbabvea ranije odobrila Ministarstvu zdravstva 17,1 milion dolara za neizmirene plaće medicinskog osoblja i tako udovoljila njihovim zahtjevima. Štrajkače je optužio za neodgovorno ponašanje i da djeluju s političkim motivima.

Chiwenga je kazao da su nadležne ustanove već pokrenule proces zapošljavanja novog medicinskog osoblja, a da će po potrebi na posao biti vraćene i ranije penzionisane medicinske sestre.

Predstavnik sindikata medicinskog osoblja Enock Dongo je kazao da su vijest o otkazima saznali posredstvom medija i da ih smatraju ništavnim jer im to niko službeno nije saopćio.

Prosjećna plaća medicinskih sestara u Zimbabveu je 284 dolara. Medicinsko osoblje je stupilo u štrajk sa zahtjevom da im vlada isplati zaostala dugovanja i poveća plaće.

Objavljeno u Svijet

Na službenoj web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata juče je objavljena prezentacija Registara pripadnika Trećeg korpusa Armije Republike BiH u kojem se nalaze kartoni i lični podaci 75.199 osoba sa području Zeničko dobojskog kantona, evidentiranih kao učesnici rata od 1992. do 1995. godine.

Registar je u skladu sa zakonom, naglasio je federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, dostupan svim zvaničnim institucijama države te boračkim udruženjima i to u prostorijama odjeljenja Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Objavljeno u Vijesti

Svako selo u Sloveniji dobit će pravo priključka na internet širokog pojasa minimalne brzine prenosa podataka od 10 megabita u sekundi, a pravo će se početi ostvarivati od kraja juna ove godine, objavila je slovenska državna Agencija za telekomunikacijske usluge.

Riječ je o tome da će pravo priključka na internet širokog pojasa prvi put biti uključeno na listu "univerzalnih" komunikacijskih usluga koje moraju biti pristupačne svim konačnim korisnicima, prenosi Fena.

Time će se pravo na internet širokog pojasa staviti u paket prava na osnovne telekomunikacijske usluge, kao što su pravo na priključivanje na fiksnu telefonsku mrežu ili pravo na telefonsku govornicu u svakom naselju.

Korisnici biraju način usluge
Univerzalna komunikacijska usluga predstavlja minimalnu košaricu komunikacijskih usluga koja mora biti pristupačna svim korisnicima u svakom dijelu zemlje, a trenutno je na osnovi ugovora koji traje do kraja iduće godine izvodi državni Telekom Slovenije.

Nova odluka Agencija za telekomunikacijske usluge kojom se pravo na internet širokog pojasa uključuje na listu minimalno garantiranih komunikacijskih usluga bit će u petak objavljena u Službenom listu, a treba je početi realizirati najkasnije krajem juna ove godine, objavio je mariborski dnevni list Večer.

Budući ponuđač univerzalne komunikacijske usluge s pravom na širokopojasni internetski priključak moći će sam izabrati način kako tu uslugu osigurati korisnicima koji sada nemaju te mogućnosti zbog tehničkih ograničenja ili specifične lokacije.

Pravo na povrat uloženih sredstava
Oni će se moći odlučiti za osiguranje takvog interneta putem fiksnoga, mobilnog, hibridnog ili satelitskog priključivanja, a imat će pravo i na povrat uloženih sredstava, odnosno subvenciju države, prenosi Hina.

Procjenjuje se da je u Sloveniji, koja ima vrlo razvijenu mogućnost priključivanja na internet za stanovništvo, još gotovo 4.600 domaćinstava koja na komercijalnoj osnovi ne mogu dobiti pristup internetu širokog pojasa, a disperzirana su po cijeloj zemlji.

Slovenija će odlukom Agencija za telekomunikacijske usluge postati šesta država u Evropi koja pravo na internet širokog pojasa uvodi kao univerzalno pravo, navodi mariborski list.

(Al Jazeera)

Objavljeno u Region

Danas se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme slabom kišom. U jutarnjim satima, ponegdje u centralnim i istočnim područjima nešto više padavina. U Hercegovini umjereno oblačno vrijeme, a mjestimično može pasti i malo kiše. Tokom dana, postupan prestanak padavina, najprije u zapadnim područjima, a do kraja dana i u ostalim djelovima. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 14 i 19, na jugu zemlje od 20 do 24 stupnja.

PROGNOZA VREMENA ZA 19.04.2018 (Četvrtak)., u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Nešto više oblačnosti očekuje se u istočnim područjima. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 5 i 10, na jugu zemlje do 14, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 15 i 21, na jugu zemlje od 23 do 26 stupnja.

PROGNOZA VREMENA ZA 20.04.2018 (Petak)., u Hercegovini sunčano, u Bosni malo do umjereno oblačno. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 5 i 9, na jugu zemlje od 10 do 14, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 16 i 21, na jugu zemlje od 21 do 24 stupnja.

PROGNOZA VREMENA ZA 21.04.2018 (Subota)., u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 2 i 8, na jugu zemlje od 9 do 13, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 18 i 23, na jugu zemlje od 23 do 26 stupnjeva.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.