Članak je filtriran: Četvrtak, 12 April 2018

Sastanak sa rukovodstvom Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije (Rosseljhoznadzor), održan juče u Moskvi sa ciljem ukidanja zabrane izvoza jabuka bio je pozitivan, istakao je nakon sastanka ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

„Ruska strana je zadovoljna sa svim što su nadležne službe u BiH uradile na unapređenju sistema izdavanja fitosanitarnog sertifikata i obrasca o porijeklu robe. Mi sada imamo kompletan uvid u proizvodnju količine voća i povrća i izvoznika u Rusku Federaciju i potpuno smo spremni da garantujemo da sistem funkcioniše onako kako smo ranije potpisali u protokolu“, istakao je ministar dodajući da uspostavljeni sistem kontrole bh. strana već primjenjuje na izvozu kruške u Rusku Federaciju i da taj sistem u potpunosti funkcioniše.

„Ruska strana namjerava, prije konačnog ukidanja zabrane izvoza jabuka, da se prvo uvjeri na terenu u sve što smo uradili, te da onda svoju odluku stavi van snage.“, naglasio je ministar. Ruska strane će detaljno analizirati sve što je dostavljeno te vrlo brzo poslati inspekciju za pregled.

„Nema sumnje da će krajnji rezultat u vezi izvoza jabuke biti povoljan za nas, ali je veoma važno i to da je ovakvim brzim i cjelovitim postupanjem unapređenja i utvrđivanja sistema kontrola bh. strane otklonjena mogućnost da se osim jabuka zabrani izvoz i drugih vrsta voća, prije svega kruške“, istakao je ministar Šarović.

Objavljeno u Ekonomija

Mladomir S. iz Gornjih Galjipovaca kod Prnjavora ostao je šokiran nakon odlaska u Policijsku stanicu Prnjavor u želji da odjavi motor “tomos”.

Naime, Mladomir S. je službeniku za registracije u PS Prnjavor podnio Zahtjev za odjavu “tomosa” tip “APN” sa brojem šasije 302129 i registarskih oznaka 827-M-124.

– Unošenjem navedenih podataka o motoru u elektronsku bazu prikazano je da je za navedenim brojem šasije Interpol raspisao međunarodnu potjernicu – objasnio je izvor Srpskainfo iz Policijske uprave Banja Luka.

U čudu je ostao i službenik koji radi na registraciji vozila.

Naime, provjerom u bazi ukradenih vozila Interpola na ukucani broj šasije prikazana je potjernica za “ford focusom”, ukradenim u Čileu prije više od dvije decenije, odnosno 1995. godine.

Izvor iz policije objašnjava da je neko najvjerovatnije prekucavao broj šasije na motoru i ukucao nasumično broj automobila, ne sluteći da je riječ o vozilu koje je ukradeno na drugom kraju svijeta.

(fokus.ba)

Objavljeno u Zanimljivosti

Muslimani u regiji, ali i širom svijeta večeras će obilježiti jednu od najznačajnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletul-Miradž, javlja Anadolu Agency (AA).

U džamijama u gradovima zemalja regije bit će upriličeni prigodni vjerski programi povodom obilježavanja ove posebne noći u životu muslimana.

Iz Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo za AA je potvrđeno kako će ova mubarek noć biti obilježena i u brojnim sarajevskim džamija, a centralna svečanost biće održana u džamiji Sokolović-Kolonija, nakon akšam-namaza. Vjernici će imati priliku poslušati učenje odlomaka iz Kur’ana, te prigodan program i predavanje.

Noć Lejletul-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika Muhameda od Mekke do svetog hrama Al-Aksa u Jerusalemu, a potom i njegovog uzvišenog putovanja ka nebeskim sferama gdje je direktno muslimanima propisan namaz, redovna molitva, kao jedna od osnovnih vjerskih dužnosti i jedan od osnovnih stubova vjere.

Objavljeno u Vijesti

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.