Članak je filtriran: Četvrtak, 29 Mart 2018

Općina Tešanj i ove godine organizuje proljetnu akciju čišćenja od 06. do 08. aprila 2018. godine. Akcija proljetnog uređenja biće provedena na teritoriji cijele općine Tešanj. Pozivamo sve građane, škole, preduzeća i ustanove, mjesne zajednice, sportske kolektive, vjerske zajednice, nevladine organizacije i udruženja da se priključe akciji. Posebno očekujemo odziv izvođača na zimskom održavanju: Dobojputevi, RAD, KM-gradnja, Trans-kop, AB-trans i svih izvođača na zimskom održavanju po MZ-icama. Planirano je čišćenje kolovoza i trotoara od zaostalog posipnog materijala, čišćenje otpadaka iz putnih kanala, čišćenje šiblja i granja na obalama rijeka, zelenih površina, izletišta, šumskih i ribarskih staza, uređenje školskih dvorišta i poligona, mjesnih spomen obilježja, oglasnih mjesta i dječijih igrališta.

Svim učesnicima će biti podijeljene vreće za otpatke, zaštitne rukavice, a najmlađim učesnicima sendviči i osvježenje. JP “RAD” d.d. će svojim vozilima preuzeti sakupljene otpatke i odvesti na gradsku deponiju.

Akciju proljetnog čišćenja i uređenjana koordinira Stručni saradnik za komunalne poslove Meho Alić (061/266-123) koji će evidentirati sve prijavljene grupe i dogovoriti detalje o praćenju akcije i podršci.

Objavljeno u Tešanj

U Sarajevu je danas najavljena konferencija "Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana" koja će se održati 19. juna ove godine u Frankfurtu/Main.

Na pomenutom događaju kako je najavio Sanjin Purgić ispred AHK BiH će 65 njemačkih firmi tražiti direktne poslovne partnere iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana.

Kao je istaknuo radi se o četvrtoj po redu B2B-konferenciji. Prethodne konferencije održane su u Minhenu, Dortmundu i Beogradu.

"Ovo je zajednički projekat njemačkog Udruženja za upravljanje materijalima, nabavku i logistiku (BME) i njemačkih vanjskotrgovinskih komora (AHK) iz regije uz podršku njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ)", kazao je Purgić te pojasnio kako je cilj ove inicijative da se u okviru jednodnevnog događaja odabrane kompanije iz BiH i zemalja Zapadnog Balkana sastanu sa njemačkim firmama koje su zainteresovane za uspostavljanje poslovnih kontakata sa proizvođačima iz ove regije, tj. njihovim novim potencijalnim dobavljačima roba i usluga iz traženih djelatnosti poslovanja.

Naveo je kako zainteresovane njemačke kompanije dolaze pretežno iz metaloprerađivačkog sektora, dobavljačkog sektora za autoindustriju, sektora prerade i proizvodnje materijala od plastike, kao i manji broj kompanija iz elektro i elektronskog sektora.

U nastavku konferencije je pojašnjeno kako koncept projekta se zasniva na B2B-matchmaking platformi, pri čemu se kompanije iz BiH prijavljuju prema profilima i proizvodnim zahtjevima njemačkih kompanija.  

Zainteresovani privredni subjekti iz BiH se mogu prijaviti najkasnije do 12. aprila 2018. godine sa uputama koje mogu pronaći na zvaničnoj stranici Predstavništva njemačke privrede u BiH (AHK BiH).

Naglašeno je, kako će svi razgovori odvijati na engleskom jeziku i traju oko 20 minuta, što je jako malo vremena,  te se zato potrebno posebno pripremiti. Najavljeno je i organizovanje jednog pripremnog seminara koji će se održati 8. maja ove godine za bh. kompanije koje apliciraju za učešće u ovom projektu na temu: "Kako voditi razgovore sa njemačkim kompanijama, šta treba staviti u fokusu.

Purgić, je napomenu kako je vrlo važno omogućiti njemačkim i  firmama iz regije da formiraju direktne poslovne veze koje će rezultovati dugoročnim ugovorima.

Predsjednica Udruženja Wirtschaftsverein BiH i direktorica tvornice mašina GS-TMT iz Travnika Snježana Kopruner čija je kompanija najbolje ocijenjena u Dortmundu, govrila je o značaj BTB razgovora i načinima pomoću koji kompanije iz BiH mogu doći do najboljih kupaca.

"B2B razgovori su najbolji način za dolazak do kupca", kazala je Kopruner te pojasnila kako u Njemačkoj postoji veliki nedostatak stručne radne snage, stoga BiH može postati idealno područje za pronalaženje radne snage i firmi koje su spremne proizvoditi.

"Uspostavljanje B2B kontakata je najneposredniji način poslovne saradnje da se ovo ostvari. Njemačke firme su čak spremne uložiti svoje know-how znanje i pomoći firmama na Zapadnom Balkanu da dokvalificiraju uposlenike kako bi dobile stručno osoblje koje može isporučiti kvalitetne proizvode", zaključila je Kopruner.

Adnan Telalović, direktor kompanije ATT iz Gornjeg Vakufa čija je firma tokom Inicijative u Beogradu bila najbolje ocijenjena od njemačkih kompanija kazao je kako je trenutno u fazi pregovora sa osam velikih njemačkih kompanija, od kojih su sa četiri već potpisali ugovore, dobili narudžbe i počeli serijsku proizvodnju.

Zbog uspješnih pregovora i ugovorenih poslova, ova firma radi i na proširenju klapaciteta kao bi mogli udovoljiti zahtjevima njemačkih firmi koje im se svakodnevno javljaju.

Poručio je bh. kompanijama da se dobro pripreme i da što bolje prezentiraju svoj posao i proizvode, a posebno važno je kako kaže i da mogu isporučiti ono što predstavljaju, što će im omogučiti dugoročne poslove sa njemačkim firmama.

(akta.ba)

Objavljeno u Ekonomija

EU i općina Gračanica 190 000 KM za unaprijeđenje proizvodnje suhe šljive.

 

Objavljeno u Gračanica

Američka kompanija Light lani je predstavila svoj prvi anti smartphone, minimalistički telefon bez interneta, aplikacija i svega što dolazi uz moderne pametne telefone.

Ideja kreatora je bila da svoj telefon ostavite doma, kako bi uz Light Phone više uživali u životu.

Ove su godine početkom marta predstavili nasljednika, Light Phone 2, telefon u kojem su odlučili nadograditi originalnu ideju kako bi telefon imao nešto više mogućnosti i bio praktičniji u svakodnevnom životu. A usred skandala sa hakiranjem i brisanjem Facebook profila, nekako se čini kao odlična opcija za one koji žele odmor od društvenih mreža, ali i velikih ekrana i utjecaja koji višesatno gledanje u njih ostavlja na naš mozak.

Druga generacija telefona dijeli jednostavan i prilično elegantan dizajn s prethodnikom, ali sada su ugradili E-ink ekran osjetljiv na dodir, što znači odličnu vidljivost i malu potrošnju energije. Telefon koji je velik poput kreditne kartice i tanak samo 6,5 mm, dobio je 4G podršku te mogućnost da šaljete tekstualne poruke, što je ipak jedna od važnijih funkcija tipičnog telefona.

Novi telefon ima i alarm, veći zvučnik, USB-C konektor za punjenje te tipke sa strane koje služe za navigaciju. Kako je i telefon u razvoju, kreatori navode da bi mogli dodati još neke od pametnijih funkcija, ako će biti moguće ili ako će imati smisla. Tu se navodi vrijeme, navigacija, glasovne upute, kalkulator…

Light je dosad skupio 1,24 miliona dolara na Indiegogo kampanji (pet puta više od cilja), a u prodaji bi ga trebali očekivati sljedeće godine. Kako još traje kampanja, telefon se može kupiti za 250 dolara, dok bi mu kasnije cijena trebala biti 400.

 E sad, je li 400 KM previše za ovakav uređaj ostaje na kupcu. Razumljivo je zašto bi mnogima bilo teško zamisliti danas da ovakav telefon koriste kao primarni uređaj, kad koristimo hrpu različitih aplikacija samo da bi ostali u kontaktu sa svim ljudima u životu.

(fokus.ba)

Objavljeno u Zanimljivosti
Petak, 30 Mart 2018 00:00

30.03.2018. Vremenska prognoza

Jutros je u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne pretežno oblačno. U većem dijelu Bosne je sunčano sa malom do umjerenom naoblakom.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica -1; Sokolac 3; Kupres 4; Zenica 6; Ivan Sedlo i Prijedor 8; Srebrenica i Tuzla 9; Brčko, Bugojno, Livno, Stolac i Trebinje 10; Bijeljina i Mostar 11; Banja Luka, Grude, Jajce, Sarajevo i Široki Brijeg 12; Doboj i Gradačac 13; Bihać 14; Neum i Sanski Most 15°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 940hPa, za 2hPa je manji od normalnog i opada.

Danas više oblačnosti u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne. U većem dijelu Bosne povećanje oblačnosti u drugoj polovini dana. Krajem dana slabija kiša u Hercegovini, Krajini, zapadu i jugozapadu Bosne. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana se očekuju i jaki udari juga. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 22 C.

U subotu, 31.03.2018., u Bosni i Hercegovini nestabilno vrijeme. Prije podne kiša se prognozira u Krajini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne i u Hercegovini. Od sredine dana prema poslijepodnevnim satima padavine će se premještati prema istoku zemlje. U poslijepodnevnim i večernjim satima jače padavine su izgledne u Hercegovini, centralnim i istočnim područjima Bosne. U Hercegovini se očekuje više padavina, od 30 do 60 litara po metru kvadratnom. Lokalno može pasti i od 80 do litara. U Krajini, zapadnim, jugozapadnim i centralnim područjima Bosne se prognozira do 30 litara kiše, a u istočnim i do 40 litara. Od sredine dana prema poslijepodnevnim satima je moguća i grmljavina. Prognozira se i jako jugo sa olujnim udarima brzine 60 do 80 km/h. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 9 i 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 15 i 21°C.

U nedjelju, 01.04.2018., u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom i pljuskovima. Padavine nisu obilne. Na planinama će padati i snijeg. Vjetar u jutarnjim satima mijenja smjer na sjever i sjeverozapad. Jači vjetar na sjeveru, sjeveroistoku i istoku Bosne. Krajem dana vjetar ponovo mijenja smjer na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 4 i 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 8 i 14°C.

U ponedjeljak, 02.04.2018., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno prije podne. U Bosni od sredine dana smanjenje oblačnosti, a u Hercegovini krajem dana. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 5°C, na jugu zemlje do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 12 i 18°C.

U utorak, 03.04.2018., u Bosni i Hercegovini sunčano sa malom do umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 5°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 15 i 21°C.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.