Članak je filtriran: Utorak, 27 Mart 2018

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica obavještava javnost da je, u svojstvu Glavnog partnera, uključen u projekat tromjesečne eko-kampanje „Čista rijeka Bosna“, kojeg provodi Rotor – organizacija za razvoj turizma regije Doboj. Projekat je započet na Svjetski dan voda 22. marta, a finansira ga Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Eko kampanja se realizuje pod sloganom “Siđimo do rijeke. Budimo dio rješenja, a ne zagađenja”. Cilj kampanje je podizanje ekološke svijesti stanovništva i animiranje raspoloživih resursa u partnerskim gradovima za poboljšanje eko stanja u slivu.  Partneri su gradovi i općine u dolini rijeke Bosne, od izvora ka ušću, i to Ilidža, Centar Sarajevo, Ilijaš, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Doboj Jug, Doboj, Modriča i Šamac. Tokom trajanja kampanje biće održane promotivne akcije čišćenja u partnerskim gradovima, kao I niz drugih aktivnosti, poput edukacije osnovaca, promocije eko-filma, te postavljanja eko-turističkih bilborda uz glavnu saobraćajnicu u slivu rijeke Bosne.

Završna faza kampanje će biti uvezivanje i promocija partnerskih lokalnih zajednica i udruženja, koji će nastaviti saradnju na poboljšanju ekološkog i turističkog imidža područja sliva i nakon završetka projekta. Aktivnosti kampanje biće objavljivane i na Facebook Fan stranici i YouTube kanalu “Čista Rijeka Bosna”. Web stranica www.cista-rijeka-bosna i aplikacija za mobilne telefone CRB će od početka aprila biti u funkciji i predstavljati partnerske gradove, i pružati mogućnost prijavljivanja novih nelegalnih odlagališta

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Objavljeno u Vijesti

Samo mjesec dana nakon što su usvojene izmjene i dopune Zakona o akcizama, prihodi preduzeća zaduženih za izgradnju autocesta povećani su za 16 miliona KM, potvrđeno je nedavno od Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

Kako je rečeno iz UIO BiH, u februaru 2018. godine, po osnovu putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, iz cijene uvozne i domaće nafte i naftnih derivata prikupljeno je 25.873.072 KM, što je za 16.648.277 KM više u odnosu na februar 2017. godine.

No, osim što je novi Zakon donio veći prihod od putarina, BiH su otvoreni i mnogobrojni finansijski kanali Evropske unije, njenih banaka i fondova. Upravo su predstavnici EU bili najveći zagovornici usvajanja ovakvog zakona koji bi našoj državi omogućio milionska sredstva, ali i učešće u Transportnoj zajednici, kroz koju projektima možemo aplicirati za evropski novac.

Kako je kazao ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, osim usvajanja Transportne strategije, za dobivanje 500 miliona KM, akcize su bile osnovni uvjet i upravo se u tome ogleda njihov značaj za BiH i gradnju infrastrukture.

“Onog momenta kada je stupio na snagu ovaj zakona odmah smo dobili obavještenje da je 500 miliona maraka, koje smo dobili na Samitu u Trstu, oslobođeno i da će biti uplaćeno nama. Isto je bilo i s ovih 750 miliona eura iz Londona, koji su sada namijenjeni za Koridor 5C. Izašla je cifra koliko je sredstava prikupljeno do sada od akciza i sve će biti usmjereno isključivo u izgradnju infrastrukture. Više puta sam istakao, kada počnu nicati prva gradilišta i kada se otvore prve dionice, građani će shvatiti važnost ovog zakona. Od tog novca će se graditi, faktički, “žila kucavica” BiH, i s tim će se otvarati radna mjesta, firme će dobivati poslove…dakle, samo benefiti”, naveo je Jusko.

Direktor JP “Autoceste Federacije BiH” Adnan Terzić kazao je da su akcize otvorile nove mogućnosti zaduženja, te je otvoren novi investicioni ciklus od 1,5 milijardi KM.

“To je nešto što nova akciza donosi, pojavile su se nove mogućnosti zaduženja. Od te 1,5 milijarde, sredstva Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) ću učestvovati s dvije trećine ili oko milijarde. Dakle, doprinos Evropske unije je ogroman, zato što ova sredstva koja ćemo dobiti preko EIB-a i EBRD-a su najpovoljnija na tržištu. S obzirom na to da EU ima i Investicijski fond za zapadni Balkan (WBIF), kroz koji dolaze i značajna grant sredstva, onda možemo zaključiti da od EU sa skoro nultom kamatom dobivamo sredstva. Do sada imamo dogovoreno oko 160 miliona KM grantova, što ukazuje da je doprinos EU u izgradnji Koridora 5C ogroman”, naveo je Terzić.

On je dalje dodao da cestogradnja ima zaista ogroman značaj za društvo u BiH.

“Svi oni koji se bave poslovnim ambijentom moraju shvatiti da jedan radnik uposlen na izgradnji Koridora za sobom povlači četiri radnika u proizvodnji. Tako da je cestogradnja od velikog značaja za BiH”, zaključio je Terzić.

Dušan Topić, direktor “Autocesta RS”, kazao je za „Avaz“ da su dosadašnji projekti iscrpili nivo akciza te da je došlo vrijeme da se novac od akciza troši na servisiranje starih dugova, te da je zbog toga bilo vrijeme za njihovo povećanje.

“Još nije profunkcioniralo i još se ne osjeti dovoljno, ali se nadam da će ubrzo sve krenuti. To nam je osnova za nova zaduženja i servisiranje starih”, naveo je Topić.


(akta.ba)

Objavljeno u Vijesti

Poštovani,

Obavještavamo vas da ćemo i ove godine, po peti put, organizovati Sajam srednjih škola i fakulteta.

Nakon prethodna četiri vrlo uspješna Sajma, namjera nam je da i ove godine, na isti način, mladim ljudima (maturantima osnovnih i srednjih škola) omogućimo lakši izbor srednje škole i fakulteta.

Iskustva sa prethodna četiri Sajma su vrlo značajna, kako za one koji “traže svoj izbor” tako i za one koji “otvaraju svoja vrata” u obostranom interesu. U tom cilju, na sajmu su uzeli učešće fakulteti iz cijele Bosne i Hercegovine, srednje škole, institucije i ustanove koje se bave obrazovanjem, kao i učenici osnovnih i srednjih škola, te roditelji i građani grada Tešnja.

Ove godine očekujemo još više izbora i još otvorenija vrata, odnosno i više izlagača i više posjetilaca.

Zato dođite, učestvujte.

Učestvujte u razvoju svijesti o važnosti obrazovanja i podsticanju ličnog razvoja pojedinca i društva u cjelini, na putu ka boljem prosperitetu nadolazećih generacija u Bosni i Hercegovini. Ovo će biti prilika da se učenici i roditelji potpunije informišu o školama i fakultetima koje mogu da upišu.

Stoga, pozivamo Vas da učestvujete na Sajmu srednjih škola i fakulteta i predstavite svoju ustanovu i programe koje nudite mladim, a oni će biti tu da Vas vide, poslušaju i u konačnici odaberu.

Sajam srednjih škola i fakulteta će se održati u petak, 13.04.2018.godine u sportskoj dvorani JU “Sportsko-rekreacioni centar” Tešanj od 9:00 do 12.30 sati.

Sportska dvorana će za izlagače biti otvorena od 7:00 sati.

Popunjen obrazac prijave možete poslati na: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.,najkasnije 06.04.2018 godine do 10 sati.

Sve potrebne informacije možete dobiti putem mail adrese Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., te putem centrale Općine Tešanj, telefon: 032/650-022, u Službi za društvene djelatnosti i investicije.

Aplikacioni obrazac možete preuzeti OVDJE

Molimo da potvrdite vaše učešće do priloženog roka.

 

OPĆINSKI NAČELNIK

Mr.Sci. Suad Huskić

Objavljeno u Servisne Informacije
Srijeda, 28 Mart 2018 00:00

28.03.2018. Vremenska prognoza

Jutros je u većem dijelu naše zemlje pretežno vedro.
Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme. Tokom dana u Bosni prolazno naoblačenje. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Dnevne temperature od 11 do 17°C.
U srijedu 28.03.2018., uglavnom sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Jutarnje temperature od -3 do 2, na jugu od 2 do 7, a dnevne od 11 do 17°C.
U četvrtak 29.03.2018., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnje temperature od 0 do 6, na jugu od 4 do 9, a dnevne od 9 do 16°C.
U petak 30.03.2018., pretežno sunčano uz postepeno naoblačenje prema kraju dana i u večernjim satima. U večernjim satima kiša se očekuje u Hercegovini, na zapadu i sjeverozapadu Bosne i ponegdej u Posavini. Jutarnje temperature od 3 do 9, na jugu od 7 do 12, a dnevne od 14 do 20, u Posavini lokalno do 22 °C.
U subotu 31.03.2018., pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuju poslije podne i u večernjim satima. Jutarnje temperature od 4 do 10, na jugu od 10 do 15, a dnevne od 9 do 16, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 18 °C.
Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.