Članak je filtriran: Utorak, 20 Mart 2018

 Na press konferenciji održanoj 20.03.2018 u Zetri potpisivanjem ugovora Mesud Pezer, BH rekorder u bacanju kugle, postao je novo zaštitno lice kompanije Hifa Petrol.

Mesud Pezer, BH rekorder u bacanju kugle rođen je u Zenici 27.8.1994 godine,  a atletikom se počeo baviti 2008 godine. Naš najbolji bacač kugle ovu sezonu  otvorio je sjajno i 17. februara ove godine postao ŠAMPION BALKANA.

Trenutno je 5. na svijetu u ovom sportu te 3. u Evropi. Od početka godine  pomjerao je državni rekord čak 3 puta. U svojoj dosadašnjoj karijeri bio je  istinski predstavnik države Bosne i Hercegovine.

„Od početka formiranja Hifa Petrola spoznali smo da ostvarenje izvrsnih  poslovnih rezultata nije dovoljno, nego da moramo nastojati prepoznati i  ljudske vrijednosti i doprinijeti razvoju naše zajednice i društva, te spriječiti  trend odljeva mladih i perspektivnih ljudi iz Bosni i Hercegovine.

“U skladu s tim, Hifa Petrol je prije par godina započela kampanju ‘Najbolji sa  najboljim’ sa aktivnostima usmjerenim na promociju i podršku mladim i perspektivnim ljudima u BiH. Dugoročni cilj ove kampanje je zadržavanje  talenata unutar BiH, a najbolji dokaz za to su vrhunski sportaši, zaštitna lica  Hifa Petrol-a – Amel Tuka, Sanjin Pehlivanović, Damir Džumhur, a kojima se danas pridružuje i Mesud Pezer.”, izjavio je gospodin Ahmetlić, Pomoćnik direktora Hifa Petrola.

Na zadnjoj press konferenicji održanoj u decembru 2017 sa Damirom  Džumhurom rukovodstvo kompanije Hifa Petrol je obećalo da će nastaviti
pomagati mladim, talentovanim sportašima i potpisivanjem ugovora sa Mesudom održali su obećanje i potvrdili svoje iskaze. Hifa Petrol će nastaviti pružati podršku u njihovim naporima i postizanju i obaranju kako ličnih, tako i BH rekorda.

Objavljeno u Ekonomija
Srijeda, 21 Mart 2018 00:00

BiH: 4G mreža u mreži obećanja

Iako nadležni već godinama obećavaju uvođenje 4G mreže u BiH, od toga u doglednoj budućnosti neće biti ništa i ova država, po svemu sudeći, ove godine ostaće jedina zemlja u Evropi bez mobilne mreže četvrte generacije.

Posljednji put nadležni su uvođenje 4G mreže obećali polovinom prošle godine, naglašavajući da će bh. građani tu mrežu dobiti najdalje do kraja 2017. godine, međutim kao i mnogo puta dosad problem je nastao zbog prekomplikovanih procedura i sporosti administracije.

Preduslov za uvođenje 4G mreže bio je donošenje Politike sektora elektronskih komunikacija, što je urađeno u maju prošle godine i to nakon nekoliko godina pregovaranja i prepucavanja.

Sada je postupak zapeo kod odluke kojom će se utvrditi kada i pod kojim uslovima će Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) davati dozvole mobilnim operaterima, po kojoj cijeni i gdje će se trošiti novac prikupljen izdavanjem tih dozvola. Inače, BiH gubi milione maraka jer nije stvorila preduslove da mobilni operateri plate dozvolu i puste u rad mrežu četvrte generacije.

“Prijedlog odluke će biti izrađen u saradnji s Ministarstvom komunikacija i transporta i resornim entitetskim ministarstvima, koja će biti dostavljena Savjetu ministara BiH. S obzirom na to da ova aktivnost ne zavisi samo od Agencije te da zahtijeva sinhronizovani rad više institucija, trenutno nismo u mogućnosti precizirati tačan datum kada će ova usluga biti na raspolaganju krajnjim korisnicima”, rekli su u Regulatornoj agenciji za komunikacije.

Oni su dodali da su obezbijedili neophodni radiofrekventni spektar koji se sada može staviti u upotrebu te da nisu rađene finansijske procjene o tome koliko će novca biti naplaćeno od dozvola.

Primjera radi, Srbija, koja je još 2015. godine uvela 4G mrežu, na prvoj aukciji prikupila je 21 milion eura, a tada su tri dominantna telekom operatera platila po sedam miliona eura za licencu.

Prednosti 4G mreže u odnosu na 3G je višestruka i između ostalog omogućava pristup internetu i do 100 megabajta u sekundi, što znači da se, recimo, video-sadržaj i TV program mogu gledati bez učitavanja, odnosno ikakvog zastoja.

Iskustva zemalja u regionu pokazuju da se povećanje brzine širokopojasnog interenta pozitivno odrazilo i na ekonomiju u cjelini, jer pored znatnih ulaganja u mrežnu infrastruktru uvedene su i nove usluge, prošireni određeni servisi, a znatno je povećana i brzina kojom se razmjenjuju podaci.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH, iz kojeg su polovinom prošle godine obećali da će do kraja 2017. građani imati 4G mrežu, danas se peru od odgovornosti i kažu da RAK treba da izradi prijedlog odluke kojom će se utvrditi uslovi za izdavanje dozvole.

“Nije definisan krajnji rok telekom operaterima za uspostavljanje 4G mreže, a u narednom periodu će Regulatorna agencija za komunikacije u saradnji sa državnim ministarstvom i nadležnim resornim entitetskim ministarstvima taj rok precizirati”, rekli su nam u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH.

Telekom operateri u BiH dosad su nekoliko puta zahtijevali da se što prije stvore preduslovi za uvođenje 4G mreže, naglašavajući da su oni za taj posao spremni i da imaju obezbijeđen novac za investicije.


(akta.ba)

Objavljeno u Vijesti
Srijeda, 21 Mart 2018 00:00

21.03.2018.g. Vremenska prognoza

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje će padati snijeg, a na jugu će padati kiša. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -3 i 1°C, na jugu zemlje od 5 i 10°C.

U četvratak 22.03.2018., u većem dijelu zemlje pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima u Bosni je moguć slab snijeg. Krajem dana i večernjim satima snijeg se očekuje u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Jutarnje temperature od -8 do -2, na jugu od 0 do 5, a dnevne od -2 do 4, na jugu od 4 do 9 °C.

U petak 23.03.2018., pretežno oblačno vrijeme. U Krajini sunčana razdoblja. U Bosni povremeno slab snijeg. Padavina tokom dana prestaju. Jutarnje temperature od -6 do -1, na jugu od 0 do 5, a dnevne od -1 do 4, u Hercegovini i u Posavini od 4 do 9 °C.

U subotu 24.03.2018., pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima se očekuje mraz, magla po kotlinama i uz riječne tokove. Jutarnje temperature od -8 do -2, na jugu od -1 do 4, a dnevne od 2 do 8, na jugu do 11 °C.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.