Članak je filtriran: Srijeda, 14 Mart 2018

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 21. mart/ožujak Međunarodnim danom šuma (IDF) 2012. godine. Time je prvi dan proljeća prilika za podizanje svijesti o značaju šuma.
Sve zemlje članice pozvane su da na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou organizuju različite aktivnosti vezane za šume i drveće izvan šuma.
Tema Međunarodnog dana šuma 2018. godine je: „Šume i održivi gradovi“.
Povodom Međunarodnog dana šuma Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu poziva obrazovne institucije (predškolske, školske i fakultete), kao i druge institucije odgovorne za stanje u društvu, a prije svega u šumarstvu, da narednih dana, u okviru svojih mogućnosti, organizuju aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o značaju šuma.
Pozivamo javnost da 21. mart - Međunarodni dan šuma obilježimo sadnjom sadnica drveća u svojoj okolini, dajući time svoj doprinos svijetlijoj budućnosti sadašnjih, ali i budućih generacija.
S ciljem očuvanja šumskih resursa i poboljšanja njihovog kvaliteta, Šumsko privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona doo Zavidovići, svake godine, organizuje akcije pošumljavanja novih površina i održavanja već podignutih šuma. Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalna uprava za šumarstvo će se, kao i svake godine, obilježavajući Međunarodni dan šuma, uključiti u akciju pošumljavanja i održavanja novih kultura širom Zeničko-dobojskog kantona.

Press služba

Objavljeno u Vijesti

Kompanija “Madi” u Tešnju gradi novu fabriku. Kako je za poslovni portal Akta.ba potvrdio direktor društva “Madi”, Maid Jabandžić riječ je o potpuno novom pogonu za proizvodnju panirane i pohovane piletine.

“Fabrika se gradi po najsavremenijim tehnikama i tehnologijama za proizvodnju pomenutih proizvoda i jedina će biti ove vrste u BiH”, pojasnio je Jabandžić.

Ulaganja u fabriku iznose oko šest miliona KM. Osim ove investicije i novih proizvoda “Madi” će dodatno investirati i u unapređenje pogona za proizvodnju pilećih ćevapa i pljeskavica.

“Planova imamo mnogo. Mi u ‘Madiju’ prije svega nikad ne mirujemo, a u pripremi je i nastup na tržište susjedne nam Hrvatske”, dodao je Jabandžić.

Objavljeno u Ekonomija

Presjedavajući Općinskog vijeća Senad Subašić i direktorica Gimnazije "Musa Ćazim Ćatić" Tešanj Aida Salkić primili su učenike i profesore iz Gimnazije Bayrampasa Anadoli Lisesi iz Turske.
Gimnazija "Musa Ćazim Ćatić" Tešanj i Gimnazija Bayrampasa Anadoli Lisesi iz Turske (Istanbul) su potpisale "Protokol o bratimljenju škola" 2015. godine. Potpisivanjem ovog protokola planirana je saradnja između osnovnih i srednjih škola iz BiH i odabranih ekvivalentnih škola u sklopu Ministarstva obrazovanja okruga Istanbul. Cilj potpisivanja ovog protokola jeste razvijanje veza na polju obrazovanja, ekonomije i kulture između ovih škola. Ovaj protokol je pripremljen oslanjajući se na protokol potpisan između Ministarstva obrazovanja FBiH, kao i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Instituta Yunus Emre 2015.godine. Implementacija projekta predviđena jeu periodu 2015-2019.godine.
Direktor i profesori  naše škole su bili u posjeti Gimnaziji Bayrampasa Anadoli Lisesi u Turskoj u prošloj školskoj godini, te su ove godine predstavnici iste škole posjetili Gimnaziju " Musa Ćazim Ćatić" Tešanj. Ovom povodom u našu školu  stiglo je 15 učenika, 4 profesora i direktor škole g. MEHMET HİLESİ.

Objavljeno u Tešanj
Četvrtak, 15 Mart 2018 00:00

Slovenski premijer podnio ostavku

Slovenski premijer Miro Cerar objavio je u srijedu navečer da je odlučio podnijeti ostavku, o čemu će u četvrtak izvijestiti predsjednika Boruta Pahora.

"Poštovane državljanke i državljani, država je danas u bitno boljem stanju nego godine 2014. Vlast vraćam vama u ruke", rekao je nakon sjednice vlade.

Cerar je podnio ostavku nakon što je Vrhovni sud u srijedu poništio rezultate referenduma iz septembra oko željezničkog projekta vrijednog milijardu eura, što je bio najveći investicijski program vlade.

Odluka suda
Građani su prošle godine tijesnom većinom potvrdili zakon o gradnji nove pruge od Kopra do Divače, što je velik udarac za vladu premijera Mire Cerara koja se zauzimala za taj projekat.

Vrhovni sud je naveo da je odluka Cerarove vlade da referendumsku kampanju u kojoj je iznosila samo pozitivne posljedice zakona o gradnji te pruge finansira sa 130 hiljada eura budžetskih sredstava bila nedopustiva, jer je tako u nepovoljni položaj dovela protivnike zakona da u kampanji iznesu svoje argumente. Zato je rezultat referenduma poništen, pa će on morati da se ponovi.

Inicijatori referenduma koji su prošle jeseni pozivali birače da glasaju protiv modela gradnje za koji se odlučila vlada, te protiv predložene trase, izjavili su da su zadovoljni odlukom Vrhovnog suda i da će se zalagati da se ponovljeni referendum održi s parlamentarnim ili lokalnim izborima koji se održavaju ove godine, kako bi se napravile uštede na troškovima.


(Al Jazeera)

Objavljeno u Region
Četvrtak, 15 Mart 2018 00:00

15.03.2018. Vremenska prognoza

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Do kraja dana postepeno naoblačenje. Poslije podne u Hercegovini i na jugozapadu Bosne je moguća slaba i mjestimična kiša. U večernjim satima ili u noći sa četvrtka na petak padavine u cijeloj zemlji. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Dnevne temperature od 11 do 17 °C.

U petak 16.03.2018., u Hercegovini, na zapadu i jugozapadu Bosne oblačno vrijeme sa kišom. U ostatku zemlje jutro pretežno oblačno sa kišom u većini područja, uz postepeni prestanak padavina i smanjenje oblačnosti tokom dana. U večernjim satima i noći sa petka na subota kiša u cijeloj zemlji. Očekivana količina padavina na jugozapadu Bosne i u Hercegovini od 20 do 50, na sjeveru, istoku i jugoistoku Hercegovini lokalno od 60 do 80 l/m2, a u ostaku zemlje od 2 do 10, na istoku Bosne od 15 do 25 l/m2. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, u Hercegovini sa jakim udarima. Jutarnje temperature od 4 do 10, na jugu od 8 do 12, a dnevne od 12 do 18 °C.

U subotu 17.03.2018., oblačno vrijeme sa kišom. Na istoku i sjeveroistoku Bosne tokom dana, uglavnom, bez padavina, uz sunčana razdoblja. U večernjim satima ili u noći sa subote na nedjelju u Krajini prelazak kiše u susnježicu i snijeg. Očekivana količina padavina od 10 do 30, na sjeverozapadu Bosne od 40 do 60, a u Hercegovini, uglavnom, od 40 do 80, lokalno do 90 l/m2. Jutarnje temperature od 4 do 9, na jugu od 10 do 14, a dnevne od 6 do 12, na istoku, sjeveroistoku Bosne i u Hercegovini do 16 °C.

U nedjelju 18.03.2018., uglavnom pretežno oblačno. U Bosni povremeno sa snijegom ili kišom, a u Hercegovini sa kišom. Padavine u jutarnjim satima i tokom prijepodneva. Nove padavine se očekuju u večernjim satima i u noći sa nedjelja na ponedjeljak. Jutarnje temperature od -3 do 3, na jugu od 5 do 9, a dnevne od 1 do 6, na jugu od 9 do 14 °C.

U ponedjeljak 19.03.2018., oblačno vrijeme. U Bosni sa snijegom ili kišom, a u Hercegovini sa kišom. U večernjim satima u Bosni u područjima sa kišom očekuje se susnježica i snijeg. Jutarnje temperature od -3 do 2, na jugu od 6 do 11, a dnevne od -1 do 4, na jugu od 10 do 14 °C.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.