Članak je filtriran: Utorak, 06 Februar 2018
Srijeda, 07 Februar 2018 00:00

ZDK: Obavijest za vlasnike privatnih šuma

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu - Kantonalna uprava za šumarstvo  obavještava vlasnike privatnih šuma da će s ciljem podrške proljetnom pošumljavanju u 2018. godini za sve zainteresirane biti obezbijeđen besplatan sadni materijal, odgovarajuća projektna dokumentacija, kao i stručna pomoć pri izvođenju radova pošumljavanja.

Zainteresirani vlasnici privatnih šuma za detaljnije informacije mogu se obratiti na adresu Kantonalne uprave za šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona (032/460-692 ) ili direktno kontaktirati neko od područnih odjeljenja, ovisno od lokacije gdje se privatna šuma ili šumsko zemljište nalazi:

Tešanj             032/656-590

Maglaj              032/603-910

Zavidovići      032/868-410

Žepče               032/880-759

Zenica             032/441-920

Kakanj            032/557-350

Visoko            032/734-893

Olovo               032/825-475

Vareš               032/843-800

Vlasnici privatnih šuma su dužni da uz zahtjev za pošumljavanje svoje parcele dostave i odgovarajuću dokumentaciju kojom dokazuju vlasništvo nad predmetnom parcelom.

Pošumljavanje privatnih šuma ima veliki značaj ne samo za vlasnike privatnih parcela nego i za cijelo društvo s obzirom na široku lepezu općekorisnih funkcija koje šume obavljaju.

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti
Srijeda, 07 Februar 2018 00:00

Izvještaj CZ Tešanj za 07.02.2018.g.

Izvještaj CZ Tešanj za 07.02.2018.g.

Red.

broj

VRSTA INFORMACIJE

DNEVNO STANJE

 

1.

Prirodne nepogode i druge pojave i događaji

/

 

2.

Stanje puteva

 

Magistralni put M-17:Šamac-Sarajevo i magistralni put M-4:Doboj-Banja Luka: mokri i klizavi.

Regionalni put RP-474: Novi Šeher-Prnjavor: mokar i klizav.

Lokalni putevi: mokri i klizavi.

Saobraćaj se odvija po mokrim putevima i bez posebnih ograničenja. Vozači se upozoravaju da zbog slabe vidljivosti i mokrih puteva vožnju prilagode uslovima na putu.

 

3.

Klimatološki i drugi uslovi

 

Stanje u 07:00 sati: oblačno sa maglom;

-Temperatura zraka u 07:00 sati: 0ºC;

-Relativna vlažnost: 92%;

-Pritisak: 981,1 mbar;

-Pravac i brzina vjetra: - m/s;

-Visina snijega:  2 cm - mjestimično;

-Količina padavina za protekla 24 sata: 0,5 lit/m2;

-Vodostaj rijeka: BOSNA, USORA, TEŠANJKA –U granicama normalnog.

 

4.

Informacije iz Policijske uprave

 

U protekla 24 sata na području općine evidentirano je:

-          1 krivično djelo,

-          1 narušavanje javnog reda i mira i

-          3 prijave građana.  

 

5.

Informacije iz Službe hitne pomoći i porođajnog odjela

 

-Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 100 intervencija, od toga 3 zbog povreda. U bolnicu je upućeno 13 osoba.

-Na porođajnom odjelu Opće bolnice u protekla 24 sata rođena je 1 muška i 2 ženske bebe.

 

 

6.

Snabdjevanje energentima, vodom i stanje telefonskih veza

 

ELEKTRIČNA ENERGIJA-Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima danas će povremeno bez električne energije biti trafo područje Ripna.

VODA- Snabdjevanje vodom iz vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo  jutros se vrši uredno i ista zadovoljava zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. 

TELEFONSKE VEZE- Uredno funkcioništu.

TOPLOTNA ENERGIJA-Uredno snabdjevanje.

 

7.

Ostale informacije

/

 

Objavljeno u Servisne Informacije

Obavještavamo sve poljoprivrednike upisana u Registar poljoprivrednih domaćinstava, da su dužni do 31.03.2018.godine kod općinske službe koja vodi Registar, prijaviti nastale promjene na svom gazdinstvu uključujući i provjeru ispravnosti bankovnog računa nosioca gazdinstva. Ažurirani podaci su preduslov za ostvarivanje novčanih poticaja poljoprivredi sa federlanog, kantonalnog i općinskog nivoa.
Svi poljoprivredni proizvođači koji se prvi put upisuju u Registar, a žele se prijaviti za novčane podrške u 2018.godini također se trebaju upisati do 31.03.2018.godine.
Ujedno, obavještavamo poljoprivredne proizvođače koji žele uraditi promjenu organizacijskog oblika poljoprivrednog gazdinstva, da isto urade u navedenom roku do 31.03.2018.godine jer sve naknadno urađene promjene organizacijskog oblika neće se uzimati u obzir za novčane podrške u tekućoj godini.

Objavljeno u Tešanj

Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije uz podršku Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u BiH – ACCOUNT u saradnji sa partnerskom organizacijom Inicijativa i civilna akcija (ICVA), organizovao je stručnu diskusiju za izradu Pravilnika za sprječavanje korupcije u javnim zdravstvenim ustanovama Zeničko-dobojskog kantona.

Na ovaj način pristupilo se realizaciji još jedne aktivnosti iz Akcionog plana za borbu protiv kourpcije Vlade Zeničko-dobojskog kantona u javnim zdravstvenim ustanovama i obaveze zdravstvenih ustanova. Konsultativnom sastanku prisustvovali su koordinatori za borbu protiv korupcije kantonalnih javnih zdravstvenih ustanova i Zavoda zdravstvenog osiguranja kao i stručne osobe iz ovih institucija koje će biti neposredno uključene u izradu pravilnika.

Donošenje ovog pravilnika u zdravstvenim institucijama ima svrhu prihvatanje, afirmaciju i inkorporaciju antikorupcionih načela i stvaranje primjerene antikoruptivne atmosfere i radne klime, kako bi njegove odredbe postale ustaljeno ponašanje svih zaposlenih u skladu sa etičkim, moralnim i profesionalnim normama te općeprihvaćenim civilizacijskim vrijednostima.

Nakon što menadžment usvoji Pravilnik za sprečavanje korupcije u javnoj zdravstvenoj ustanovi, svi zaposlenici i korisnici usluga ustanove bit će upoznati sa mogućnostima i načinom prijave svakog oblika ponašanja, koje ima karakter koruptivnog djelovanja.

Press služba

Objavljeno u Vijesti

Naša riječ i Sportski savez Zeničko dobojskog kantona 6. marta 2018. godine u Bosanskom narodnom organizuju tradicionalnu manifestaciju promocije najboljih sportista Zeničko-dobojskog kantona.

– Pripreme za Izbor najboljih sportista u 2017. već su uveliko u toku. Do kraja sedmice otvoren je poziv za prijave, nakon čega će devetočlani žiri sastavljen od sedam sportskih radnika i dva novinara odabrati najbolje, – pojašnjava Anisa Ohran, direktorica NNPD Naša riječ.

– Organizacioni odbor donio je odluku da se na ovogodišnjem izboru dodjele nagrade i priznanja u 16 kategorija, a Naša riječ u povodu održavanja manifestacije Izbor sportiste kao i svake godine priprema i specijalno izdanje lista ZEDO Sport, – ističe Ohran.

Tokom manifestacije promocije najboljih sportista ZDK u prošloj godini bit će uručeno preko 50 priznanja u različitim kategorijama, što znači da će scenom BNP 6. marta prodefilovati isto toliko sportista i sportskih radnika.

Podsjetimo, na prošlogodišnjoj promociji najboljih sportista kantona u 2016. izabrani su atletičari Kantiota Bilić i Amel Tuka. Kao i prethodnih godina generalni pokrovitelj manifestacije je Vlada ZDK

(RTVZE)

Objavljeno u Sport

Ambasador Bangladeša u Ankari M. Allama Siddiki izjavio je kako će se 750.000 Rohingya koje su zbog nasilja u Mijanmaru izbjegle u Bangladeš, u roku od dvije godine vratiti kući.

Siddiki je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) podsjetio kako su stotine hiljada Rohingya od napada u Mijanmaru izbjegle u Bangladeš i da je ruku pomoći pružila i premijerka Bangladeša Sheikh Hasina.

Dodao je kako je njihova želja da se izbjeglice vrate kućama i da je u skladu s tim organiziran niz sastanaka sa predstavnicima Mijanmara.

Ambasador je kazao kako rade na razvoju metode i sistema koji će omogućiti progranim Rohingya muslimanima da se vrate kućama.

”Slažemo se s Mijanmarom kada je riječ o skorom povratku ovih ljudi u njihovu zemlju. Veoma brzo će se vratiti u Mijanmar. Mijanmar će u roku od dvije godine nazad primiti svih 750.000 Rohingya izbjeglica koje se nalaze u Bangladešu”, rekao je Siddiki.

Podsjetio je kako je i Turska, uprkos svim dešavanjima i velikom broju migranata kojima je pružila utočište, pružila pomoć izbjeglicama u Bangladešu.

Dodao je i kako je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan prvi muslimanski lider koji je posjetio to područje i to na samom početku krize.

”Duboko smo zahvalni Turskoj i turskom narodu na reakciji i postupcima kada je riječ o ovom našem pitanju“, rekao je Siddiki.

Pohvalio je Tursku na svemu što čini za brojne izbjeglice koje se u njoj nalaze, uključujući smještaj, edukaciju, humanitarnu i druge vrste pomoći.

”To je lekcija koja treba biti usvojena i koja pokazuje kako pomoći nekome ko je u beznadnoj situaciji i ko treba pomoć”, smatra Siddiki.

Generalni konzul Bangladeša u Istanbulu Mohammad Monirul Islam pohvalio je i medije u Turskoj na njihovom pristupu kada je riječ o izvještavanju o položaju izbjeglica.

Podsjetio je kako je pitanje izbjeglica izašlo iz okvira problema samo Mijanmara i Bangladeša i postalo regionalno, ali i globalno pitanje za koje je potrebno sigurno i trajno rješenje.

Objavljeno u Svijet
Srijeda, 07 Februar 2018 00:00

07.02.2018. Vremenska prognoza

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme. Snijeg se prognozira uglavnom u Krajini, ujutro i u sjevernim područjima Bosne. U Krajini može pasti novih 10 do 20 centimetara snijega. U ostalim dijelovima zemlje kiša. Na planinama će padati snijeg. Više padavina u Hercegovini, između 20 i 50 litara po metru kvadratnom. U većem dijelu zemlje vjetar umjerene jačine jugoistočnog smjera. U Hercegovini, jugozapadu i istoku Bosne su izgledni i jaki udari juga brzine od 40 do 60 km/h. U Krajini i sjevernim područjima Bosne vjetar sjeverozpadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 6 i 12 stupnjeva. 

U četvrtak, 08.02.2018., u Bosni i Hercegovini oblačno. Slab snijeg se očekuje ujutro u Krajini. U ostalim dijelovima zemlje povremeno slaba kiša. Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini slabo jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 4°C, na jugu do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 8°C, na jugu zemlje do 11°C.

 

U petak, 09.02.2018., u Bosni oblačno, a u Hercegovini djelomično vedro. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 2°C, na jugu do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 6°C, na jugu zemlje od 7 do 11°C.

 

U subotu, 10.02.2018., u Bosni i Hercegovini oblačno. U Bosni se prognozira slab snijeg ili susnježica. Vjetar u Bosni slab sjevernog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Temperatura zraka u Bosni između -2 i 3°C. Temperatura zraka u Hercegovini između 6 i 10°C.

Objavljeno u Vijesti

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.