Članak je filtriran: Utorak, 09 Januar 2018

Ko čeka i dočeka, nažalost ponekad i jako dugo, ali ovaj put malinari i mljekari sa područja ZDK dočekali su konačnu listu lica kojima su odobrena sredstva na ime poljoprivrednih poticaja u 2017. godini. Jedna od najtežih godina za malinare je sigurno za zaborav, nažalost mnogi proizvođači su dočekali prije isplatu poticaja nego li su naplatili svoj novac od otkupjivača i ugovorene prodate maline. Na predposlijednjoj sjednici Vlade ZDK usvojeni su prijedlozi zaključka o odobrenim poticajnim sredstvima iz 2017. godine i to za: farme muznih krava, proizvođače maline i kupine, proizvođače kornišona i organizatore poljoprivrednih sajmova i predstavljanje domaće proizvodnje.


972.830 KM za malinare
Zasigurno najveća poljoprivredna proizvodnja u ZDK je proizvodnja maline, te ujedno i stavka za koju su izdvojena i najveća poticajna sredstva u visini od 972.830 KM za ukupno 2617 proizvođača maline. Ukoliko ste predali zahtjev za poticaj proizvodnje maline 0.25kf/kg pogledajte jeste li na listi lica kojima je poticaj odobren. Listu pogledajte u PDF dokumentu ispod članka!
Konačne liste pogledajte u dokumentima ispod članka!


337.200 KM za mljekare
Registrovanim farmama muznih grla sa područja ZDK odobrena su sredstva u visini od 337.200 KM za ukupno 83 pravna lica, odnosno vlasnike farmi muznih grla. Jeste li na spisku pogledajte u listi odobrenih poticaja. Listu pogledajte u PDF dokumentu ispod članka!


Subvencije za organizatore sajmova
Vlada ZDK u protekloj godini predvidjela je i sredstva u vidu subvencioniranja organizacije poljoprivrednih sajmova i promocije domaće poljoprivredne proizvodnje. 4 udruženja i dvije općine su ostvarile pravo na subvenciju, te je realizovan i ovaj vid poticaja u iznosu od 21.000 KM. Listu pogledajte u PDF dokumentu ispod članka!


Aktuelno ažuriranje podataka
Za ostvarivanje prava na poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2018. godinu jedan od uslova su i ažurirani podaci o RPG-u. Bez obzira da li je bilo promjena ili ne svaki poljoprivrednik upisan u registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata, a na osnovu Pravilnika o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata (Sl.novine FBiH br.42/08, od 09.07.2008.godine) je dužn podinijeti zahtjev za ažuriranje podataka u svojoj općini do 31. marta tekuće godine.

Dokumenti Lista odobrenih poticaja za malinare i mljekare ZDK u 2017. godini

MALINARI

FARME MUZNIH KRAVA

SAJMOVI

(agroklub.ba)

Objavljeno u Ekonomija
Srijeda, 10 Januar 2018 00:00

Humanitarni koncert za Nejru Popržanović

Udruženje žena "Majka" Doboj Jug i Motel "Mračaj" organizuju humanitarni koncert za Nejru Popržanović iz Logobara kod Tešnja.

Nejra je nepokretna od 6 mjeseca rođenja a otvorila se mogućnost terapije u Hrvatskoj.

Humanitarni koncert će se održati u nedjelju, 21.01.2018.g. sa početkom u 19.00 sati a cijena ulaznice je 5 KM.

Ulaznice možete kupiti u Motelu "Mračaj" i u kancelariji Udruženja žena "Majka" u Matuzićima.

Sve dodatne informacije na 032 661 821.

Objavljeno u Humanost
Srijeda, 10 Januar 2018 00:00

Od 1. februara gorivo skuplje za 18 feninga

Od 1. februara gorivo u BiH poskupjeće za 18 feninga po litru, potvrdio je juče “Nezavisnim” Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS.

On ističe da je ovo sasvim logičan korak, jer 15 feninga plus PDV, što iznosi oko 18 feninga, ide direktno državi i kompanije koje se bave prometom nafte i naftnih derivata prinuđene su da odrede veću cijenu po litru za pomenuti iznos.

“Bili smo sve vrijeme protiv povećanja akciza, ali niko nas nije slušao. To je logičan slijed i isto će, vjerujem, uraditi i kolege u FBiH”, rekao je Berak.

Podsjećamo, Predstavnički dom BiH na maratonskoj sjednici 15. decembra usvojio je po hitnom postupku set zakona o akcizama, kojim se za 0,15 feninga po litru goriva povećava putarina te akcize na biogoriva i biotečnosti.

S obzirom na to da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH objavljen u “Službenom glasniku BiH” u utorak, a da će na snagu stupiti 3. januara naredne godine, Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ističe za “Nezavisne” da će se zakon početi primjenjivati od 1. februara, ali da ne može reći hoće li cijene goriva biti veće.

“Izbor je na naftašima. Da li će oni uzimati dio te cijene od marže, a dio od krajnjih kupaca, ili će, ovisno o nabavci goriva, ako je po jeftinijoj cijeni ostaviti cijene iste i ne uzimati ništa”, rekao je Kovačević.

Parlamentarac s kojim smo razgovarali tvrdi kako ne bi trebalo da dođe do poskupljenja, te da ukoliko ipak do njega dođe, naftaši time sebi čine medvjeđu uslugu.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a, ističe da stupanje na snagu zakona ne znači automatski da će doći do povećanja cijena goriva.

“Nadam se da će kompanije u BiH koje se isključivo bave distribucijom goriva i kojima je osnova rada s gorivom pronaći način da cijene ostave iste i da to ne utiče na građane BiH”, kazala je Majkićeva.

Mirsad Isaković, poslanik SBB-a, naglašava da distributeri nafte i naftnih derivata imaju na 1,86 feninga po litru goriva maržu od 0,44 feninga, te da iz toga može biti pokrivena cijena dodatne akcize.

Maja Gasal-Vražalica, poslanik DF-a, naglašava da se obistinio strah 20 poslanika koji su bili protiv zakona i koji su sve vrijeme upozoravali da će to biti direktan udar na građane BiH.

“Zašto bi neko uzimao od svoje marže da bi dao porez na porez državi. Logično je da će distributeri povećati cijenu goriva po litru”, kazala je ona i najavila da će 20 poslanika podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti zakona.

(akta.ba)

Objavljeno u Vijesti
Srijeda, 10 Januar 2018 00:00

10.01.2017. Vremenska prognoza

Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme. Prije podne kiša se očekuje u Krajini, na zapadu Bosne i ponegdje u Hercegovini. Poslije podne ili u večernjim satima padavina će biti u većini područja, osim u Krajini. Očekivana količina padavina u toku 24 h: u Krajini, lokalno na zapadu Bosne i u Hercegovini od 20 do 40, ponegdje i do 50, a u ostatku zemlje od 2 do 10, ponegdje do 15 l/m2. Vjetar slab do umjeren, uglavnom, južni i jugoistočni. Prije podne u Hercegovini, centralnim i jugozapadnim područjima povremeno i jako jugo. Najviša dnevna od 7 do 13, na jugu od 11 do 16 stupnjeva. 

U četvrtak 11.01.2018., oblačno vrijeme sa kišom povremeno. Na planinama slab snijeg. Jutarnje temperature od 0 do 6, na jugu od 7 do 11, a dnevne od 4 do 9, na jugu od 9 do 13 °C.

 

U petak 12.01.2018., u Bosni pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. U Bosni povremeno i ponegdje sa slabom kišom, a na planinama sa slabim snijegom. Tokom dana ponegdje u Krajini je moguća i susnježica. Jutarnje temperature od 0 do 6, na jugu od 4 do 9, a dnevne od 2 do 8, na jugu od 10 do 14 °C.

 

U subotu 13.01.2018., u Bosni pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost. Jutarnje temperature od -1 do 4, na jugu od 3 do 7, a dnevne od 2 do 8, na jugu od 9 do 13 °C.

Objavljeno u Vijesti

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.