Članak je filtriran: Srijeda, 31 Januar 2018

Programom utroška sredstava iz Budžeta Zeničko- dobojskog kantona za poticaje u poljoprivredi za 2017. godini planirana su sredstva u visini 2.800.000,00 konvertibilnih maraka.
Podršku iz ovog Programa je ostvarilo preko 3 hiljade poljoprivrednih proizvođača koji su ispunili uvjete iz Javnog poziva.

U toku je isplata sredstava u iznosu od 1.049.209,86 konvertibilnih maraka za podršku razvoja poljoprivredne proizvodnje u dijelu otkupa svježeg voća, podrške za farme koka nosilja, farme muznih krava, uzgoj brojlera, prerada pilećeg mesa, otkup i zamrzavanje jagodičastog voća, dijagnostičko ispitivanje muznih krava .

Isplatom ovih poticaja ispunjene su sve obaveze Zeničko-dobojskog kantona prema poljoprivrednicima sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

Press služba

Objavljeno u Vijesti

Stotine muslimana Rohinja masakrirane su i pokopane u pet masovnih grobnica, pokazuje istraga agencije Associated Press.

Ta novinska agencija objavila je da je na osnovu izjava svjedoka masakra u mijanmarskoj regiji Arakan, satelitskih snimaka i videozapisa zabilježenim mobilnim telefonima utvrđeno da je u selu Dar Pyin, na sjeveru Arakana, pronađeno pet novih masovnih grobnica.

Spomenuto selo u potpunosti je zapaljeno i uništeno, a na videosnimcima svjedoka masakra primijećeno je najmanje 75 tijela.

Prema izjavama očevidaca, u pronađenim masovnim grobnicama nalazi se gotovo 400 tijela, prenosi Anadolija.

Jedan od mještana tog sela koji je izbjegao masakr potvrdio je da je mijanmarska vojska upala u selo i otvorila vatru na civile. Svjedoci navode kako su vidjeli da je vojska ubila stariju ženu s trogodišnjim unukom.

Najugroženija manjina
Također, u izjavama svjedoka navodi se da je vojska mještane okupila na samom ulazu u selo, gdje su pobijeni, a zatim zakopani u tri odvojene masovne grobnice. Naveli su da se dvije grobnice nalaze i pored lokalne škole.

Arakanski muslimani Rohinje već su godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a od 25. augusta suočavaju se s novim valom nasilja koje u Arakanu provode mijanmarska vojska i budistički militanti.

Prema podacima Ljekara bez granica, od 25. augusta ubijeno je 6.700 muslimana. Dosad je u susjedni Bangladeš, u regiju Cox’s Bazar, izbjeglo više od 650.000 Rohinja. Računajući i izbjegle u ranijem periodu, u toj bangladeškoj regiji trenutno živi gotovo 900.000 arakanskih muslimana.

Prema podacima međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava, koji se zasnivaju na satelitskim snimcima, u regiji je zapaljeno gotovo 350 muslimanskih sela.

(Al Jazeera)

Objavljeno u Svijet
Četvrtak, 01 Februar 2018 00:00

01.02.2018. Vremenska prognoza

Danas oblačno u Hercegovini, jugozapadu i zapadu Bosne gdje će padati i slaba kiša. Krajem dana kiša se očekuje i u Krajini. Umjereno do pretežno oblačno vrijeme u Krajini, centralnim i istočnim područjima Bosne. Pretežno vedro se prognozira za sjever i sjeveroistok zemlje. Danas vjetrovito, jugo umjerene jačine sa jakim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16°C. 

U petak, 02.02.2018., prije podne kiša u Hercegovini, Krajini, zapadu i jugozapadu Bosne. U ostalim područjima kiša u drugoj polovini dana. Od sredine dana se prognozira pad temperature zraka u Krajini i od poslijepodnevnih sati kiša će preći u susnježicu i snijeg. Sutra obilnije padavine u Hercegovini gdje je izgledna i grmljavina. U Hercegovini se većinom očekuje između 20 i 60 litara kiše po metru kvadratnom, lokalno može pasti i do 100 litara kiše po metru kvadratnom. Sutra vjetrovito. Jugo umjerene jačine sa jakim udarima brzine 40 do 60 km/h. U drugoj polovini dana vjetar u Krajini, sjevernim i sjeveroistočnim područjima zemlje mijenja smjer na sjeverozapad. U noći na subotu u Hercegovini, jugozapadnim i istočnim područjima Bosne su izgledni i olujni udari juga brzine 70 do 90 km/h. Temperatura zraka većinom između 10 i 16°C.

 

U subotu, 03.02.2018., prije podne snijeg ili susnježica su najizgledniji u Krajini, zapadnim i sjevernim područjima Bosne. U ostatku zemlje kiša. Od sredine prema kraju dana postepen pad temperature zraka u Bosni će usloviti prelazak kiše u susnježicu i snijeg. Prognozirana količina padavina se većinom kreće između 20 i 40 litara po metru kvadratnom. U Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne i do 60 litara kiše po metru kvadratnom. U subotu vjetrovito u Hercegovini, centralnim, jugozapadnim i istočnim područjima Bosne. Izgledni su jaki, čak i olujni udari juga. U poslijepodnevnim satima jugo će oslabiti. Temperatura zraka u Krajini, zapadni i sjevernim područjima zemlje između 0 i 3°C. U ostatku zemlje temperatura zraka između 8 i 13°C, na jugu i do 16°C.

 

U nedjelju, 04.02.2018., u Bosni se prognozira slab snijeg ili susnježica, a u Hercegovini slaba kiša. Prestanak padavina od poslijepodnevnih sati. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Temperatura zraka u Bosni između -2 i 4°C. U Hercegovini temperatura zraka između 4 i 8°C.

 

U ponedjeljak, 05.02.2018., u Bosni oblačno. U Hercegovini sunčanije prije podne, zatim se očekuje naoblačenje od sredine dana. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0°C, na jugu do 2°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 5°C, na jugu zemlje do 8°C.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.