Članak je filtriran: Četvrtak, 11 Januar 2018

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Agencije za sigurnost hrane o provedenom programu kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnog porijekla u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu.

Prema Izvještaju, analizirano je 195 uzoraka, od kojih je 109 lli 56 posto domaćeg, a 86 ili 44 posto inozemnog porijekla te je izvršeno više od 31 hiljadu analiza.

U Izvještaju se navodi da su četiri uzorka ili dva posto njih sadržavali ostatke pesticida u koncentraciji iznad maksimalno dozvoljene količine propisane Pravilnikom. Radi se o po jednom uzorku kultiviranih gljiva i šljiva te o dva uzorka stonog grožđa.

Istovremeno je kod 60 uzoraka detektovano prisustvo ostataka pesticida ispod propisane maksimalno dozvoljene količine, dok pesticidi nisu detektovani kod l3l uzorka.

Ostaci pesticida nisu detektovani kod voćne kaše, graha, kornišona, krompira, mandarina i mladog luka.

Uzimanje uzoraka i analize rađene su u tri različita perioda tokom prošle godine.

 

Objavljeno u Vijesti

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda Tuzla, te je donio osuđujuću pravosnažnu presudu za bivšeg pomoćnika ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK-a Bahira Imamovića i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i osam mjeseci.

Imamoviću je suđeno po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzla za počinjeno krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi, a u presudu mu se računa vrijeme od mjesec dana koliko je proveo u pritvoru.

Pravosnažnom presudom Imamoviću je izrečena i sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u ovom spomen utom inistarstvu, kao i bilo koje dužnosti u organima uprave ili javnim preduzećima u BiH u periodu od dvije godine.

Podsjećamo, Imamovića je optužnica teretila da je, dok je obavljao funkciju pomoćnika ministra u pomenutom resornom ministarstvu, a u čijoj nadležnosti je procedura dodjele koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina na području TK-a, od početka aprila do 7. maja 2015. godine, u postupku pokrenutom po zahtjevu privrednog društva „Tuzla kvarc“ za dodjelu koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na tri lokaliteta u blizini Tuzle, od zamjenika direktora ove firme tražio novac kako bi izvršio radnje koje je po službenoj dužnosti morao izvršiti.

U optužnici je navedeno da je Imamović od zamjenika direktora „Tuzla kvarca“, za proceduru dodjele koncesije na ležištima kvarcnog pijeska, tražio da mu se u tri rate isplati dar od 30.000 KM.

Djelatnik “Tuzla-kvarca” je Imamovića prijavio istražnim organima, s njima je sarađivao predavši Imamoviću 10.000 maraka označenog novca, te je na taj način razotkriveno ovo krivično djelo, rečeno je u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli.

(fokus.ba)

Objavljeno u Vijesti

U Bosni i Hercegovini su u porastu žalbe građana zbog povreda gotovo svih ljudskih prava.

Ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović danas je potvrdio da su tokom 2017. godine evidentirali više od 14.000 obraćanja građana, što je za oko 2.000 više u odnosu na 2016.

-Registrovali smo 3.160 žalbi građana ili 250 više u odnosu 2016. Institucija ombudsmana je izdala 336 preporuka u 355 predmeta, što je također povećanje u odnosu na 2016. – rekao je Mitrović novinarima u Banjoj Luci.

Građani se i dalje najviše žale zbog povrede prava kada je u pitanju rad i postupanje sudova, gdje su lani evidentirane 624 žalbe, a Mitrović kaže da ne zaostaju ni primjedbe na rad tužilaštva.

-Građani se najviše žale na dužinu trajanja sudskih postupaka i to je najveći problem – rekao je Mitrović.

U 2017. godini ovoj instituciji koja je zadužena za štiti ljudska prava dostavljeno je i 427 žalbi su na rad organe uprave.


Također, ombudsmani su registrovali i primjedbe građana u vezi s povredama i ostalih prava, iz oblasti radnih odnosa, veliki broj predmeta se tiče diskriminacije, a 172 predmeta se odnose i na ugrožavanje prava djeca.

-Frustrirajuće je da bi se neki slučajevi kršenja ljudskih prava na koje ukazuju građani mogli veoma brzo riješiti, ali smo se debelo birokratizovali. Nije to slučaj samo za BiH, identična je situacija u regionu, a i u svijetu je prisutan trend povrede ljudskih prava – smatra Mitrović.

Napomenuo je da je povećanje broja predmeta koji se dostavljaju Ombudsmanu vjerovatno rezultat i njihovog pojačanog rada na terenu.

Mitrović je potvrdio i da su u završnoj fazi četiri specijalna izvještaja Ombudsmana, a jedan od njih se odnosi na prava osoba s invaliditetom.

Ostali izvještaji se odnose na obilježja u BiH, nacionalnu strukturu zaposlenih u sigurnosnim agencijama u BiH i primjenu krivičnog zakona.

Mitrović je za februar najavio konferenciju u Sarajevu o ulozi institucija u sudskim i upravnim postupcima, gdje je zabilježen veliki broj žalbi građana.

U maju će u Banjoj Luci biti održana i regionalna konferencija o stanju zaštite životne sredine.

(fokus.ba)

Objavljeno u Vijesti

Jednosatni štrajk upozorenja radnika Rudnika mrkog uglja Zenica počinje danas i trajat će do petka, 19. januara, u periodima od 7.00 do 8.00 sati, saopćio je Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH.

– Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH podržava svaki oblik sindikalne borbe i u potpunosti stavlja na raspolaganje svoje resurse u Zeničko-dobojskom kantonu radnicima koji traže rješenja za svoje probleme. Pozivamo sve nadležne institucije da što prije nađu rješenje za ove radnike, koji su časno i pošteno, obavljajući najteži posao u Federaciji BiH, zaradili svoje penzije – navedeno je u saopćenju.

Posljednjih dana u medijima se spominje pitanje penzionisanja 44 radnika kojima je poslodavac izdao rješenje o penzionisanju, a nije u skladu s važećim zakonskim propisima, izvršio uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, doprinosa za zdravstvo i doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, navedeno je također.

U znak solidarnosti i podrške bivšim radnim kolegama, Sindikalna organizacija radnika Rudnika uglja Zenica je direktoru Rudnika mrkog uglja dostavila odluku o najavi štrajka upozorenja.

(fokus.ba)

Objavljeno u Vijesti

Evropsko prvenstvo za rukometaše, njegovo 13. izdanje, za poklonike ovog sporta na Balkanu nije moglo ponuditi ljepši početak. "Balkanski klasik" između Hrvatske i Srbije u Areni Spaladium bacio je u sjenu sve ostale duele prvog kola. Iako su tu skandinavski derbi Švedske i Islanda, koji je u grupi A uvod za ono što slijedi u kasnim večernjim satima. Zatim ogled finalista sa posljednjeg Svjetskog prvenstva Francuske i Norveške u grupi B. Dan kasnije, u subotu, na programu je još jedan regionalni ogled Makedonije i Slovenije u Zagrebu.

No, ono što intrigira pažnju javnosti u regionu svakako je 12. januar, 20.30 sati, Arena Spaladium i ogled Hrvatske i Srbije. Očekuje se užarena atmosfera u dvorani, iako se sa obje strane trude umanjiti tenzije.

Naravno, Hrvati kao domaćini i jedna od najtrofejnijih selekcija u posljednjih dvadesetak godina veliki su favoriti, mada se selektor Lino Červar trudio to prikazati drugačije.

"Protivnik se odredio da sav teret prebaci na nas, što je legitimno. Utakmice koje su igrali nisu baš njihova prava slika. Ne bi nas trebali iznenaditi, imamo tri vrste odbrane, napade na razne varijante njihove odbrane, koliko će to biti efikasno vidjet ćemo", rekao je dan uoči utakmice Červar.

Srbija je u Split došla u četvrtak iz Slovenije, gdje je odigrala dvije prijateljske utakmice s domaćinom i oba puta je poražena (32:36, 25:33). Marko Vujin, desni bek njemačkog Kiela i jedan od iskusnijih u srbijanskom timu, kazao je da se on i saigrači trude skoncentrisati na rukometni dio priče.

"Mislim da će od starta u prednosti biti ekipa koja će uspeti da se izoluje od uzavrele atmosfere. Naši prijatelji iz Hrvatske su to doživeli u Beogradu, sada je red na nas i mi smo spremni, želimo da odigramo tu utakmicu kao svaku drugu. Poraze u prijateljskim utakmicama smo pretrpeli u nekompletnom sastavu, tako da to nije merilo. Prava utakmica, prava sportska atmosfera i motivacija dolazi na otvaranju Evropskog prvenstva", veli Vujin.

Iz Evropske rukometne federacije (EHF) poručili su da su zadovoljni onim što su zatekli u Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Poreču.

(AA)

Objavljeno u Sport
Petak, 12 Januar 2018 00:00

12.01.2018. Vremenska prognoza

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, u Hercegovini postupno smanjenje oblačnosti. U Bosni povremeno i ponegdje sa slabom kišom, a ponegdje na planinama sa slabim snijegom. Vjetar slab, uglavnom, sjeverni i sjeveroistočni. Najviša dnevna od 2 do 8, na jugu od 9 do 13 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 13.01.2018 (Subota)., na jugozapadu Bosne i u Hercegovini, veći dio dana, pretežno sunčano. U ostatku Bosne pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u Bosni je moguća slaba rosulja. Jutarnja temperatura od -2 do 3, na jugu od 4 do 9, a najviša dnevna od 0 do 6, na jugu od 9 do 13 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 14.01.2018 (Nedjelja)., u Posavini pretežno sunčano. U ostalim područjima naše zemlje pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u Bosni je moguć vrlo slab snijeg, a u Hercegovini slaba kiša. Jutarnja temperatura od -4 do 0, na jugu od 3 do 7, a najviša dnevna od -1 do 4, na jugu od 4 do 9 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 15.01.2018 (Ponedjeljak)., jutro sunčano, hladno sa mrazom i maglom po kotlinama. U ostatku dana umjereno oblačno. Tokom dana, postupno naoblačenje i kiša. U planinskim područjima sa susnježicom i snijegom. U večernjim satima, ponegdje na sjeveru Bosne sa susnježicom i snijegom. U Jutarnja temperatura od -9 do -3, na jugu od -1 do 4, a najviša dnevna od -1 do 4, na jugu od 6 do 10 stupnjeva.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.