Članak je filtriran: Srijeda, 10 Januar 2018

Federalno ministarstvo financija osiguralo je sredstva za isplatu invalidnina za ratne vojne invalide, porodice poginulih branioca te nositelje ratnih odličja za decembar 2017. godine, u ukupnom iznosu od 25.340.842,95 KM.

Također su osigurana sredstva za isplatu civilnih invalidnina (tuđa njega i pomoći) i invalidnina za civilne žrtve rata u Federaciji Bosne i Hercegovine za decembar 2017. u iznosu od 13.723.455,71.

Nalozi za isplatu invalidnina tim kategorijama su upućeni prema bankama, saopćeno je iz Ministarstva finansija FBiH.

Objavljeno u Vijesti

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvih devet mjeseci 2017. u BiH je rođeno 21.455 djece, dok je umrlo 27.176 osoba. Iz tih podataka vidljivo je kako je BiH u samo prvih devet mjeseci 2017. izgubila 5721 osobu, piše Večernji list.

Agencija za statistiku BiH još nije objavila podatke o kretanju u posljednja tri mjeseca prošle godine, ali iz ovih podataka proizlazi kako mjesečno u BiH umre oko 635 osoba više nego što ih se rodi.

Dodamo li u statistiku prvih devet mjeseci prosjek za posljednja tri mjeseca, odnosno broj 1905, dolazimo do podatka o 7626 umrlih osoba više u odnosu na broj rođenih. Prirodni prirast u BiH u stalnom je padu, što se najbolje vidi kroz broj djece upisane u osnovne škole.

U periodu od pet godina broj učenika u osnovnim školama smanjen je za čak 11.161 ili 5,61%. Prema službenim podacima razmatranim na Vladi FBiH, s tim problemom susreću se u gotovo svim kantonima u FBiH.

“Smanjenje ukupnog broja učenika osnovnih škola evidentno je u devet kantona u FBiH, a jedino Sarajevski bilježi pozitivan trend, odnosno povećanje za 276 učenika ili 0,76% u petogodišnjem periodu. Smanjenje ukupnog broja učenika osnovnih škola, ako razmatramo postotne podatke, najizraženije je u Posavskom, Unsko-sanskom i Kantonu 10”, navodi se u službenoj informaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

Alarmantna je činjenica da situacija, kada je u pitanju broj učenika u osnovnim školama, neće biti bolja ni u idućem periodu s obzirom na to da se broj prvačića konstantno smanjuje.

Naime, analiza kretanja broja učenika upisanih u prvi razred osnovnih škola u Federaciji BiH od školske godine 2013./2014. do 2017./2018. upućuje na fluktuaciju broja upisanih učenika u prvi razred osnovne škole. Tako se broj učenika upisanih u prvi razred osnovne škole u Federaciji BiH u petogodišnjem periodu smanjio za 561 ili 2,65%.


U spomenutoj informaciji Federalnog ministarstva obrazovanja tako se navodi kako je evidentno da je u posljednjih pet školskih godina došlo do smanjenja broja upisanih učenika u šest kantona, a u četiri je zabilježeno povećanje broja učenika.

“Ako promatramo pokazatelje o povećanju i smanjenju broja učenika upisanih u prvi razred osnovne škole, uočit ćemo kako je najznačajnije povećanje broja učenika zabilježeno u Bosansko-podrinjskom kantonu (13,77%), a rast se bilježi i u Sarajevskom (6,27%) te Zeničko-dobojskom kantonu (1,29%)”, stoji u spomenutoj informaciji.

Na osnovi iznesenih podataka, Vlada FBiH donijela je niz preporuka u cilju poboljšanja situacije. Tako se, između ostaloga, navodi kako svi kantoni trebaju primjenjivati sistem devetogodišnjega osnovnog obrazovanja. Ističe se potreba uspostave učinkovitog sistema evidentiranja djece koja se ne upisuju osnovnu i srednju školu i koja napuštaju osnovno i srednje obrazovanje prije njegova završetka u cilju postizanja potpunog obuhvata djece osnovnim obrazovanjem i sprečavanja napuštanja obrazovanja prije stjecanja prve kvalifikacije.

Jedna od preporuka je i osiguranje prava upisa u osnovnu školu djeci koja nisu evidentirana u matične knjige rođenih i olakšati procedure upisa za djecu pripadnika romske nacionalnosti, djecu stranih državljana i drugu djecu koja mogu imati birokratske prepreke prilikom upisa u osnovnu školu.

Općine i kantoni svake godine u svojim budžetima trebaju alocirati dovoljno sredstava za osiguranje besplatnog prijevoza učenicima osnovnih škola te za sufinansiranje nabave besplatnih udžbenika za socijalno ugrožene učenike u skladu sa kantonalnim propisima koji reguliraju to pitanje.

Jedna od preporuka je i da se višak prosvjetnih kadrova uključi u programe edukacije i pripreme za rad u inkluzivnom obrazovanju u obliku asistenata 
u nastavi.

(fokus.ba)

Objavljeno u Vijesti

Kuća u vlasništvu lica čiji su inicijali S.M. iz Gornjih Ruževića, opština Teslić, potpuno je izgorjela u požaru, a povrijeđenih nema, saopšteno je iz Policijske uprave (PU) Doboj.

Požar je izbio sinoć u 20.50 sati, a lokalizovali su ga pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Teslić.

Uviđaj će biti izvršen danas, radi utvrđivanja uzroka požara.

Objavljeno u Teslić

S novom, 2018. godinom građani Bosne i Hercegovine suočavaju se s novim poskupljenjima, posebno nakon usvojenog seta zakona o akcizama koji bi, prema najavama, lančanom reakcijom trebao donijeti poskupljenje i drugih roba.

Takvi nameti dodatno će opteretiti kupovnu moć stanovništva, prema kojoj je Bosna i Hercegovina na dnu ljestvice u Europi.

“BiH, uz Makedoniju i Albaniju, nalazi se na dnu ljestvice mjerenja bruto domaćeg proizvoda (BDP) u standardu kupovne moći tokom prethodnih godina. Standard se mjeri indeksom EU28, čija vrijednost je 100, te je Austrija jedina zemlja čiji BDP je veći od ovog standarda. S druge strane BiH se nalazi na pretposljednjem mjestu ove ljestvice, s indeksom od 32, a jedina gora zemlja je Albanija, čiji indeks iznosi 30“, istaknuli su za Radiosarajevo.ba iz Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Statistički podaci: Cijene goriva, hrane, pića i energenata porasle u 2017. godini
Takva situacija posebno je zabrinjavajuća jer je su cijene osnovnih potrepština u BiH samo rasle, dok je prosječna potrošnja, po domaćinstvu, u BiH tokom prethodne dvije godine bila 1.419,48 KM, a u toj svoti izdaci za hranu, bezalkoholna pića, stanovanje i energente činili su 56 posto ukupne potrošnje.

Uzimajući u obzir da je prosječna plaća oko 840 KM, to znači da bh. građani mjesečno troše mnogo više od onog što im kupovna moć dopušta.

“U posljednjih godinu dana cijene prehrambenih proizvoda u BIH porasle su za 1,7 posto, cijene goriva i maziva porasle su za 2,3 posto, dok su cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih energenata porasle za 1,4 posto. Riječ je o godišnjoj inflaciji, koja često može zavarati, te petogodišnja inflacija pokazuje da su cijene prehrambenih proizvoda u posljednjih pet godina niže za 4,8 posto, cijene goriva i maziva za gotovo 20 posto, dok su jedino porasle cijene stanovanja, vode i energenata za 3,7 posto“, dodali su iz Agencije za statistiku.

Pored najava o poskupljenjima osnovnih životnih namirnica, građani BiH mogu biti sigurni u poskupljenje duhana i duhanskih prerađevina, zatim goriva, a postoje neke najave da bi uskoro moglo doći i do poskupljenja prirodnog plina, zbog cijena na globalnom tržištu. Također, najavljeno je i poskupljenje cijena polaganja vozačkog ispita, što će itekako utjecati na brojne građane, posebno mlađu populaciju.

Ekonomski analitičari: Većina proizvoda luksuz, čeka nas teška godina
Neki od stanovnika uoči novogodišnjih praznika istaknuli su kako je većina namirnica za njih luksuz, ugostitelji su kazali kako bi mogla poskupjeti kafa, dok većina trgovaca i proizvođača tvrdi da nas uskoro očekuje masovno poskupljenje većine proizvoda, zbog povećanja cijena goriva, inflacije, ali i lošeg uroda prošle godine, zbog suše i dugog ljeta. Sve to, ističu analitičari, dodatno će otežati građanima pribavljanje osnovnih namirnica iz potrošačke korpe u novoj, 2018. godini.

“Definitivno se i u prošloj godini nastavio kontinuirani trend povećanja cijena brojnih proizvoda. S druge strane, primanja građana i to onog malog broja koji imaju redovna primanja, vrlo malo su rasla, a znamo iz svakodnevice koliki su problemi nezaposlenosti, penzionera i drugih ugroženih skupina. Ono što je posebno zabrinjavajuće na početku 2018. godine zbog seta zakona o akcizama doći do povećanja svih cijena, počev od cijene samog goriva, cijene transporta, ali i svih proizvoda koji zavise od troškova transporta”, pojasnio nam je ekonomski analitičar Igor Gavran.

On je istaknuo kako će povećanja cijena najviše utjecati na domaće proizvođače i domaću privredu, koja će se u novoj godini morati boriti sa novim nametima i poskupljenjima svake vrste.

“Ako pogledamo voće i povrće, domaći poljoprivrednici su već pritisnuti brojnim nametima, a kada budu prisiljeni da povećaju cijene proizvoda, zbog cijene transporta, uvozna konkurencija koja je puno moćnija to im neće dozvoliti. Domaći će morati poslovati s gubicima i to će dovesti do gašenja pojedinih segmenata domaće proizvodnje, gubitka prihoda i još teže situacije brojnih građana. Dakle, poskupljenja će se nastaviti i u 2018. godini, ona će biti mnogo veća, a ja ne vidim posebnu perspektivu koja će to kompenzirati, odnosno koji bi mogao doprinijeti povećanju zaposlenja, povećanju plaća i općenito standarda građana”, zaključio je Garan.

Objavljeno u Vijesti

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.