Članak je filtriran: utorak, 08 Avgust 2017

Više od 40 posto produžnih kablova za upotrebu u domaćinstvu kontrolisanih u ovoj godini ne ispunjavaju bezbjednosne zahtjeve i za potrošače predstavljaju rizik od strujnog udara i požara, rezultat je nadzora koji su sprovele Agencija za nadzor nad tržištem BiH i tržišne inspekcije Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Nadzor je obavljen nakon što je 2012. i 2013. godine utvrđeno da 80 posto, a 2014. godine 50 posto produžnih kablova za upotrebu u domaćinstvu na tržištu BiH nije usklađeno sa propisima i predstavlja ozbiljan rizik od strujnog udara i požara.

Od 1. februara do 31. maja Agencija za nadzor nad tržištem BiH, te tržišne inspekcije Srpske, FBiH i Brčko distrikta obavili su osam inspekcijskih kontrola u kojima je kontrolisano sedam različitih tipova produžnih kablova za upotrebu u domaćinstvu.

Inspektori su obavili administrativnu i vizuelnu kontrolu proizvoda i odabrali sedam uzoraka za laboratorijsko ispitivanje.

Laboratorijskom analizom je utvrđeno da tri uzorka ili 43 posto ne ispunjavaju bezbjednosne zahtjeve naredbe o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica, te da za potrošače predstavljaju rizik od strujnog udara i požara, saopšteno je iz Agencije za nadzor nad tržištem.

Utvrđeno je da utičnice na kontrolisanim uzorcima nemaju zatvarače i da je površina poprečnog presjeka provodnika u savitljivom kablu manja od minimalno dozvoljene.

Za sve neusklađene proizvode nadležni inspekcijski organi FBiH, Republike Srpske i Brčko distrikta naložili su mjere povlačenja sa tržišta, te obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata spornih proizvoda, a u jednom slučaju izrečene su mjere uništavanja proizvoda.

Ukupno je sa tržišta povučeno 205 i uništena su 94 produžna kabla.

U dva slučaja produžni kablovi koji ne odgovaraju propisima i predstavljaju rizik uvezeni su iz Kine, dok je u jednom slučaju riječ o prenosnoj utičnici proizvođača “Elid” iz Srbije.

(fokus.ba)

Objavljeno u Vijesti

Uvijek aktuelna tema o ekologiji i problemi u vezi s tim ovih dana su izraženi u našoj općini, i bili su jedna od tema 22. sjednice Predsjedništva OO SDPBiH Tešanj, održane 06.8.2017. godine, a kojoj su prisustvovali i predsjednici osnovnih i interesnih organizacija SDP BiH Tešanj.

Objavljeno u Vijesti
srijeda, 09 Avgust 2017 00:00

Izbor najpoljoprivrednika u 2017. godini

U ovoj, kao i prethodne četri godine, Općina Tešanj putem zadruge “Kapi života“ realizuje aktivnosti izbora najpoljoprivrednika (gazdinstva) u 2017. godini.
Na osnovu pristiglih prijava, komisija će odabrati po tri najuspješnija poljopprivrednika u oblasti ANIMALNE i oblasti BILJNE proizvodnje. Osnovni kriterij izbora jeste ostvarena proizvodnja u 2017. godini.
Pozivamo sve poljoprivredne proizvođače sa područja općine Tešanj koji se smatraju uspješnim u ostvarenoj proizvodnji mlijeka, junećeg mesa, voća ili povrća u 2017. godini da se kandiduju za izbor.
U prilogu možete pogledati:

Poziv

Prijavni obrazac


POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA

Hamzalija Hojkurić dipl.ecc.

Objavljeno u Tešanj

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona uspješno je finaliziralo postupak vezan za Programa poticaja upošljavanja boračke populacije. Dodjelom ugovora o upošljavanju se kroz ovaj projekat u preduzećima uspjelo uposliti još 46 branilaca.

Vlada Zeničko- dobojskog kantona je prvi put uspješno pokrenula ovaj program 2016.godine, nastavila s njegovim usvajenjem i u 2017. godini te je 46 korisnika, pripadnika branilačke populacije i poslodavaca iz svih općina Zeničko- dobojskog Kantona potpisalo ugovore. Pripadnici branilačke populacije su sami tražili poslodavce s kojim su zaključili ugovore o radu na period od 24 mjeseca.

Za navedene korisnike i poslodavce Ministarstvo za boračka pitanja je odvojilo 7.200,00 KM po korisniku sa VSS stručnom spremom i 6.000,00 KM po korisniku sa VŠS, SSS, NK i KV stručnom spremom, što ukupno iznosi 285.600,00 KM.

Ministarstvo za boračka pitanja će vrlo brzo realizirati i drugi projekat podsticaja samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije Zeničko-dobojskog kantona. Nakon okončanja procedura vezanih i za taj projekat, a ukoliko se ne utroše finansijska sredstva predviđena u Budžetu ZDK za 2017. godinu za tu namjenu, Ministarstvo će raspisati ponovni Javni poziv za realizaciju Programa poticaja upošljavanja.

Ministarstvo za boračka pitanja poziva sve nezaposlene pripadnike boračke populacije kao i poslodavce da apliciraju na projekte Ministarstva i iskoriste sve prednosti koje pružaju ovi programi.

Press služba

Objavljeno u Vijesti

Vikend pred nama donosi nam prvo kolo Druge nogometne lige Federacije BiH – grupa “Centar”, u kojoj se takmiče naši klubovi FK “Borac” Jelah i NK “Pobjeda” Tešanjka.

Već u subotu, 12.08.2017. godine, naš “Borac” će na gostovanje u Sarajevo, kod ekipe “Bosna Sema”, dok naša “Pobjeda” sa Tešanjke takođe formalno gostuje, u nedjelju, 13.08.2017. godine, na stadionu “Topolik” u Tešanjci igra protiv ekipe “Usore”. Puno sreće našim timovima, da osvajanjem prvih bodova uspješno započnu takmičenje.

U nastavku raspored svih utakmica 1. kola:

TEŠANJKA: Usora – Pobjeda Tešanjka,
SARAJEVO: Bosna Sema – Borac Jelah,
GORAŽDE: Goražde – Azot Vitkovići,
SARAJEVO: Novi Grad – Radnik Hadžići,
MAGLAJ: Moševac – Natron Maglaj,
ZENICA: Rudar – Žepče,
ILIJAŠ: Ilijaš – Jedinstvo Ljubinići,
ZAVIDOVIĆI: Krivaja – FAMOS Hrasnica.

Objavljeno u Sport
srijeda, 09 Avgust 2017 00:00

09.08.2017.g. Vremenska prognoza

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme. Tokom dana, uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne i u večernim satima ponegdje u Posavini, Krajini i na jugoistoku Bosne moguć je pljusak kiše i grmljavina. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura od 32 do 38, na jugu i sjeveru do 41 stupanj.

PROGNOZA VREMENA ZA 10.08.2017 (Četvrtak)., sunčano i vruće. Tokom dana uz malu do umjerenu oblačnost. Krajem dana i u večernim satima na sjeveru i sjeverozapadu Bosne sa pljusakovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu od 23 do 26, a najviša dnevne od 33 do 39, na jugu i sjeveru do 42 stupnja.

PROGNOZA VREMENA ZA 11.08.2017 (Petak)., u Hercegovini i na jugoistoku sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U zapadnim i sjeverozapadnim područjima pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Tokom dana, postupno naoblačenje i u ostalim djelovima Bosne, a kiša se očekuje ponegdje i u centralnim područjima. U Hercegovin bez padavina. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu od 23 do 26, a najviša dnevne od 22 do 28, na jugu i istoku do 34 stupnja.

PROGNOZA VREMENA ZA 12.08.2017 (Subota)., umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Prije podne, padavine se očekuju u zapadnim i sjeverozapadnim područjima, a poslije podne padavine se očekuju i ostalim djelovima. Intenzivnije padavine u sjevernim i ponegdje u centralnim djelovima. Krajem dana i tokom večeri postupan prestanak padavina. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu od 20 do 24, a najviša dnevne od 18 do 24, na jugu do 28 stupnjeva.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.