Članak je filtriran: srijeda, 02 Avgust 2017

Nakon perioda veoma visokih temperatura zraka izmjerenih u Bosni i Hercegovini, uskoro nam slijedi blago zahlađenje, potvrdio je za N1 sarajevski meteorolog amater Nedim Sladić.

On je kazao da će nešto niže temperaure možemo očekivati u noći sa 6. na 7. august uz moguću kišu na sjeveru i sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

''No, temperature će i u tom periodu biti preko 30 stepeni Celzijusa. Tek od 10. augusta možemo očekivati značajniji pada temperaturnih vrijednosti kada ćemo imati ugodnijih 25 stepeni u prosjeku'', kazao je Sladić.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda ranije je saopćeno da nas i sutra očekuje sunčano i vruće vrijeme. U večernjim satima ponegdje na zapadu i sjeverozapadu Bosne je moguć pljusak kiše praćen grmljavinom. Jutarnje temperature od 19 do 24, na jugu od 24 do 28, a najviša dnevna od 36 do 42 stepena.

U subotu sunčano i vruće. U večernjim satima ponegdje na sjeverozapadu Bosne je moguć pljusak kiše. Jutarnje temperature od 19 do 25, na jugu do 28, a najviša dnevna od 34 do 39, u Hercegovini i Posavini od 38 do 42 stepena.

U nedjelju sunčano i vruće. Krajem dana i u večernjim satima u centralnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne sa pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu od 24 do 28, a najviša dnevna od 34 do 40, u Hercegovini i Posavini do 42 stepena, saopćeno je.

(N1)

Objavljeno u Vijesti
četvrtak, 03 Avgust 2017 00:00

Apel za pomoć Ernesi Kunalić

Ernesa Kunalić već duže vrijeme boluje od raka dojke. Zajedno s mužem i sa svojim porodicama su se borili i pokušali samostalno da izađu na kraj sa time.


Međutim i nakon tri ciklusa hemoterapija, dvije operacije, zračenja, velike i nesebične pomoći koja im je pružena na KCUS-u, njena borba sa rakom još nije završena. Došla je do tačke gdje dalje ne može bez vaše pomoći.


Ernesa bi hitno trebala početi primati terapiju – novi, pametni lijek, Olaparib (Lynparza). To je lijek koji je nedavno odobren, te nažalost još nije pokriven zdravstenim osiguranjem u BiH. Ernesa bi u kontinuitetu trebala uzimati ovaj lijek godinu dana, za što je potrebno oko 60.000 eura.


To je iznos koji nije u mogućnosti da obezbijedi. Nije lagano odlučiti se na ovaj korak, te javno tražiti pomoć, međutim duguje svojoj maloj kćerkici Nađi da učinimo apsolutno sve što je moguće kako bi njena mama ozdravila, te kako bi ona i dalje bila ta koja je svojom majčinskom, sigurnom rukom vodi kroz život.
Vjeruju, uz pomoć svih vas, da će ovaj problem koji imaju, postati manji problem jer imaju sve vas.


Konkretan način na koji ćete im pomoći je uplata na račun:
3387202521787185, poziv na broj: 40467896000.


Za uplate iz inostranstva:
IBAN broj: BA393387302816500922.

Nažalost, nema telefonskog broja, samo su direktne uplate (za sada) opcija.

Vašu donaciju možete predati i u prostorijama Antena Radija, ulica Husein-kapetana Gradaščevića broj 54, zgrada HG3.

Porodica Kunalić vam se unaprijed zahvaljuje.

Objavljeno u Humanost

Zbog visokih dnevnih temperatura, savjetuje se da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili večernjim satima, a ukoliko se ipak putuje tokom dana, da se prave češće pauze

Na graničnom prelazu Doljani na izlazu iz BiH čeka se oko 90 minuta, a kolona vozila na ovom prelazu je i na ulazu u BiH, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), prenosi Anadolu Agency (AA).

Na GP Bosasnka Gradiška na ulazu u BiH zadržavanja su do 60 minuta. Na GP Velika Kladuša pojačan je promet vozila, pa su na izlazu iz BiH otvorene tri trake. Na GP Ivanica na izlazu iz BiH nema dužih zadržavanja, ali se na ulazu u Hrvatsku (prostor između dva prelaza) čeka 45 do 60 minuta. Povremeno se formiraju kolone vozila u oba smjera i na GP Bijača.

Na ostalim graničnim prelazima promet vozila povremeno je pojačan, ali su zadržavanja do 30 minuta.

Podsjećaju se vozači da prije polaska na putovanje provjere da li posjeduju svu potrebnu dokumentaciju za prelazak granice. Neophodno je posjedovati validan pasoš za osobe, kao i zeleni karton za vozilo.

Zbog brojnih upita građana, napominju da je prelazak granice prema Srbiji i Crnoj Gori za odrasla lica i dalje moguć samo sa ličnom kartom, dok djeca, kao i ranije, moraju imati pasoš.

Objavljeno u Vijesti
četvrtak, 03 Avgust 2017 00:00

Poreska uprava: Nema plata bez doprinosa

Poreska uprava Federacije BiH /FBiH/ aktivirala je prošlogodišnju odluku kojom se zaustavlja isplata plata bez istovremene uplate poreza i doprinosa. Ovim će biti ograničeno poslovanje za oko 200 pravnih subjekata u FBiH, uglavnom iz javnog sektora, kako bi se spriječilo da oni, uz postojeće, prave nove dugove.

Među pravnim subjektima kojima se ograničava poslovanje jesu i rudnici mrkog uglja u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH, iako su u prvih sedam mjeseci poslovali pozitivno. Direktor Poreske uprave FBiH Šerif Isović rekao je za sarajevsko “Oslobođenje” da je cilj ove mjere da se spriječi nastajanje novih dugova.

“Imamo problem sa rudnicima zato što oni i dalje isplaćuju plate bez poreza i doprinosa i analogno tome, ne samo da nisu u mogućnosti da plaćaju stari dug, već proizvode stalno novi”, naveo je Isović.

On je podsjetio da je Vlada FBiH prošle godine privremeno zaustavila aktivnosti Poreske uprave, uz dogovor da se donese neki propis, a s obzirom na to da u dogovorenom roku taj propis nije donesen, Poreska uprava je aktivirala ova rješenja.

Objavljeno u Vijesti

Bosna i Hercegovina otkazat će Konvenciju 45 Međunarodne organizacije rada nakon čega će i žene moći raditi u rudnicima. Prijedlog je na dnevnom redu sjednice Parlamentarne skupštine BiH zakazane za petak.

Ministarstvo civilnih poslova BiH dostavilo je Predsjedništvu BiH, koje je nadležno za potpisivanje i otkazivanje međunarodnih sporazuma, prijedlog za otkazivanje Konvencije o podzemnom radu, piše Faktor.

Ona je sastavljena 1935. godine, a BiH ju je primjenjivala na osnovu sukcesije bilateralnih ugovora koje je zaključila bivša SFRJ. BiH je potpisnica i Evropske socijalne povelje pa se u obrazloženju navodi da se primjenom konvencije ženama oduzima pravo na rad i jednake mogućnosti.

Vijeće ministara BiH je obavezalo Ministarstvo civilnih poslova BiH da Prijedlog odluke o otkazivanju spomenute konvencije u kojoj se navodi da “nijedna osoba ženskog spola, bez obzira na godine starosti, ne može biti zaposlena na podzemnim radovima u rudnicima”, dostavi Predsjedništvu BiH.

Predsjedništvu BiH je potrebna suglasnost Parlamentarne skupštine BiH za otkazivanje ovog međunarodnog sporazuma, pa će se zastupnici o tome izjasniti u petak, 30 juna. Nakon toga će bh. entiteti i Brčko distrikt BiH morati izmijeniti svoje zakone o radu i ukinuti odredbe o zabrani rada pod zemljom za žene.

akta.ba

Objavljeno u Vijesti
četvrtak, 03 Avgust 2017 00:00

03.08.2017.g. Vremenska prognoza

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano i vruće. Tokom dana, uz mjestimičnu malu do umjerenu oblačnost. Vjetar, slab, u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura od 34 do 39, u Hercegovini i Posavini do 42 stupnja. 

PROGNOZA VREMENA ZA 4.08.2017 (Petak)., ., sunčano i vruće. U večernjim satima ponegdje na zapadu i sjeverozapadu Bosne je moguć pljusak kiše praćen grmljavinom. Jutarnje temperature od 19 do 24, na jugu od 24 do 28, a najviša dnevna od 36 do 42 stupnja.

PROGNOZA VREMENA ZA 5.08.2017 (Subota)., sunčano i vruće. U večernjim satima ponegdje na sjeverozapadu Bosne je moguć pljusak kiše. Jutarnje temperature od 19 do 25, na jugu do 28, a najviša dnevna od 34 do 39, u Hercegovini i Posavini od 38 do 42 stupnja.

PROGNOZA VREMENA ZA 5.08.2017 (Nedjelja)., sunčano i vruće. Krajem dana i u večernjim satima u centralnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne sa pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu od 24 do 28, a najviša dnevna od 34 do 40, u Hercegovini i Posavini do 42 stupnja.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.