Članak je filtriran: utorak, 01 Avgust 2017

U cilju objektivnog informisanja javnosti i sprečavanja stvaranja zabune i panike kod stanovništva, Federalni hidrometeorološki zavod poziva portale, medije i građane da preuzimaju njihovu vremensku prognozu sa njihove web stranice ili putem android aplikacije.

– Oficijelne vremenske prognoze za Federaciju BiH su vremenske prognoze Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Za izradu vremenske prognoze svakodnevno vršimo modeliranje na tri prognozna modela: “WRF-NMM”, “Icon” i “NMMB”, koje upoređujemo sa “GFS” “ECWMF” i “Aldin” prognoznim modelima, odnosno koristimo ansambl vremenskih prognoza – saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, povodom informacija koje su objavljene u posljednje vrijeme u nekim medijima i na web portalima o različitim interpretacijama vremenske prognoze, mjerenja meteoroloških parametara i analiza vremena, a koje stvaraju zabunu kod građana.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda napominju da Zavod također ima pristup satelitskim podacima “EUMETSAT-a” i radarskim produktima Državnog hidrometorološkog zavoda Republike Hrvatske koji se koriste u praćenju stanja vremena u BiH.

– U svakodnevnoj smo komunikaciji sa kolegama iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Reublike Srpske kako bi naše vremenske prognoze bile usaglašene na teritiroji cijele Bosne i Hercegovine – navode iz Zavoda.

Mjerenje temperature zraka vrši se više od 125 godina na standardom propisanim mjestima i uslovima prema preporukama Svjetske meteorološke organizacije, na visini od dva metra iznad zemlje u “meteorološkim zaklonima” i u adekvatnom okruženju, kako bi mjerenja bila usporediva sa mjerenjima u svim državama svijeta. Uspoređivanje mjerenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda sa drugim mjerenjima nije korektno. Ne mogu se uspoređivati mjerenja pod direktnim uticajem sunca na “asfaltu” sa standardom propisanim mjerenjima, navodi se u saopćenju.

Također, često čujemo ili pročitamo da su određeni meteorološki parametri dostigli nikad do sada zabilježene vrijednosti na pojedinim lokalitetima, bez da su se vrijednosti uporedile sa bazom podataka meteoroloških mjerenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda, iako su podaci dostupni javnosti, navodi Zavod i napominje da se ograđuje “od svih interpretacija vremenskih prognoza, mjerenja i analiza mjerenja kojima nije izvor Federalni hidrometeorološki zavod”.

Stoga, Federalni hidrometeorološki zavod poziva portale, medije i građane da preuzimaju njihovu vremensku prognozu sa njihove web stranice ili putem android aplikacije.

Objavljeno u Vijesti

Prnjavorski biznismen Petar Dušanić /59/ i njegov sin Slaviša /33/ pušteni su na slobodu, a protiv njih će biti podnesen zahtjev nadležnom sudu za pokretanje prekršajnog postupka prema Zakonu o javnom redu i miru Republike Srpske, rečeno je Srni u Policijskoj upravi Banjaluka.

Dušaniće su pripadnici Policijske stanice Prnjavor uhapsili u ponedjeljak, 31. jula, u 10.50 sati u Ulici Jovana Dučića, zbog sprečavanja zakazanog rušenja dograđenog dijela Autobuske stanice u ovoj opštini, čiji je vlasnik Petar Dušanić.

Opštinsko Odjeljenje za inspekcijske poslove u Prnjavoru nalog za rušenje dograđenog dijela Autobuske stanice izdalo je za 21. juli, ali je izvođaču radova preduzeću “Bunić kompani” iz Banjaluke bio onemogućen pristup stanici, pa je rušenje odgođeno.

Dograđeni dio Autobuske stanice srušen je nakon hapšenja Dušanića.

(fokus.ba)

Objavljeno u Vijesti

Prva grupa budućih hadžija iz Bosne i Hercegovine, na put ka ispunjenju najveće vjerske dužnosti svakog muslimana, hadža, krenut će 17. augusta, javlja Anadolu Agency (AA).

Završene su sve pripreme za odlazak planiranih 1.800 budućih hadžija iz Bosne i Hercegovine u Meku.
Direktor Ureda za hadž i umru Nezim ef. Halilović rekao je za AA da je ove godine veće interesovanje za hodočašće u odnosu na prethodne godine.

"Ove godine preko Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH na hadž je planirano da ide 1.800 hadžija jer je ove godine nešto veće interesovanje nego što je bilo u protekle četiri godine kada smo imali ograničenje odnosno umanjenje od 20 posto u odnosu na 2012. godinu kao što su imale i druge zemlje. Naš broj je bio u granicama 1.400 ili 1.411 hadžija", pojasnio je Halilović.

Rekao je da su ove godine dobili staru kvotu, a to je 2.000-2.100 hadžija. Neovisno o tome što su imali malo povećanje cijene hadža interesovanje je bilo veće od očekivanog.

"Kada su krenule prijave vidjeli smo da imamo veliko interesovanje tako da smo uključili još dodatna dva aviona, a potom i treći. Imamo još nešto slobodnih mjesta. Naš cilj je da ove godine iz BiH imamo 1.800 hadžija. Trenutno imamo prijavljenih preko 1.700", istakao je Halilović.

Prijave će trajati do popune mjesta, a direktor Ureda za hadž se nada da će ta procedura biti završena u narednih sedam dana.

"Što se tiče termina odlazaka na hadž planirani su letovi od 17. do 21. augusta. U prospektnim materijalima koji je dostavljen našim hadžijama stoji od 17. do 20., međutim, zadnji avion odnosno dodatni deseti avion nismo mogli da uklopimo u ovaj broj tako da će vjerovatno taj posljednji let biti 21. augusta. Prva dva aviona su planirana 17., četiri aviona 18., tri aviona 19. i jedan avion 21. augusta", naglasio je Halilović.

Objavljeno u Vijesti

Najmanje jedan 15-godišnji dječak je poginuo, a četiri su povrijeđena kada je drvo palo na šator u kome su se nalazili tokom oluje, koja je pogodila Njemačku.

Grupa od 21 ljudi nalazila se na kampovanju u blizini Rikenbaha, u južnom dijelu Njemačke, prema granici sa Švicarskom, prenio je AP.

Jedan od trojice dječak je, kako je navedeno, u životnoj opasnosti. Za sada nema detalja o starosnom uzrastu povrijeđenih dječaka.

Uzrok nesreće
Policija je saopćila da je najvjerovatnije grom udario u drvo i da je to uzrok nesreće. Dječaci su bili dio grupe od 21 osobe, a neki od njih su se odlučili prespavati u šatorima.

Policija je kazala da će u toku dana objaviti detalje.

Snažno olujno nevrijeme s gradom je pogodilo švicarski grad Winterthur na dan kada ta zemlja slavi državni praznik.

Najmanje jedna osoba poginula je kada su žestoke oluje pogodile zapad Njemačke sredinom jula, a pričinjena je velika materijalna šteta.

(Al Jazeera)

Objavljeno u Svijet

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.