Članak je filtriran: utorak, 09 Maj 2017

Udruženje sportskih ribolovaca “Jelah” Tešanj organizuje Udruženjsko takmičenje u sportskom ribolovu, disciplina “lov ribe udicom na plovak”, za kategoriju seniori.

Takmičenje će se održati u nedjelju, 14.04.2017. godine, na ribarskoj stazi u Jelahu, sa početkom u 07:30 sati.

SATNICA TAKMIČENJA:

07:30 – 08:00 sati – prijave takmičara,
08:00 – 08:30 sati – žrijebanje startnih pozicija,
08:30 – 10:00 sati – priprema takmičara,
10:00 – 13:00 sati – takmičenje,
13:00 – 13:30 sati – vaganje ulova,
13:30 – 14:00 sati – sumiranje rezultata, proglašenje, obraćanja,
14:00 – 18:00 sati – svečani ručak i druženje.

Iz Udruženja pozivaju sve članove kao i ostale građane, da učešćem na takmičenju ili svojim prisustvom daju podršku radu sportskih ribolovaca.

Objavljeno u Sport

Na prijedlog općinskog načelnika Mate Zovke na sjednici Općinskoga vijeća Žepče usvojena je odluka o dodjeli novčane pomoći rodiljama u svrhu poticanja nataliteta na području općine Žepče.
U obrazloženju prijedloga ove odluke, općinski načelnik je naglasio da su i do sada iz općinskog proračuna izdvajana sredstva za pomoć višečlanim obiteljima, ali uglavnom koje su u stanju socijalne potrebe.
Novčana pomoć ostvaruje se u vidu jednokratne novčane pomoći za treće novorođeno dijete 200 konvertibilnih maraka, za četvrto novorođeno dijete 400 maraka, za peto i više novorođene djece 500 KM, s tim što se za svako sljedeće novorođenče dobija po 100 maraka više.
Za rođenje blizanaca (prvi porod) bit će dodijeljeno 300 konvertibilnih maraka, s tim ako su blizanci iz drugog ili trećeg poroda na ovaj iznos pomoći se dodaje iznos koji je predviđen prema ukupnom broju djece obitelji rodilje. Trenutačno je na evidenciji centra za socijalni rad oko 98 žena, majki koje su zaposlene i koje ostvaruju pravo na rodiljnu naknadu, kao i 97 rodilja koje ostvaruju pravo na ishranu novorođenog djeteta kroz 6 mjeseci, a isto toliko ostvarilo je pravo na jednokratnu pomoć i pomoć za opremu novorođenog djetata.
Ukupan iznos isplaćenih naknada za rodilje koje nisu u radnom odnosu je 45.000 KM, a za rodilje koje su u radnom odnosu isplaćeno je 625.000 KM.
Općina Žepče bilježi trend blagog pada stope prirodnog prirasta. Udio najmlađe populacije u ukupnom broju stanovnika u 2004. godini iznosio je 20 posto dok je u 2015. godini iznosio 18 posto. Istodobno povećao se broj najstarije populacije za 5 posto.

(vecernji.ba)

Objavljeno u Žepče

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o mogućnostima uvođenja plavog dizela za poljoprivredne proizvođače u FBiH. Naime, Federalno ministarstvo finansija zaduženo je da izmjenama i dopunama Budžeta FBiH za 2017. godinu poveća sredstva za subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima na ime poticaja za poljoprivredu, za iznos potreban za regresiranje cijene dizel-goriva za poljoprivredne proizvođače u 2017.godini.
Priprema Prijedloga odluke
Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da pripremi Prijedlog odluke, s kriterijima raspodjele sredstava poljoprivrednim proizvođačima koji ostvaruju pravo na regresiranje cijene dizel-goriva.
Kako je poznato, Federalna vlada je 10.11.2016. godine donijela zaključak o upućivanju inicijative Vijeću Ministara BiH za uvođenje plavog dizela za poljoprivredne proizvođače u Bosni i Hercegovini.
Kako inicijativa nije prihvaćena, te da predloženim izmjenama Zakona o akcizama nije planirano oslobađanje poljoprivrednih proizvođača od plaćanja akciza na dizel-gorivo, Vlada FBiH je 13.4.2017. godine zadužila Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da pripremi informaciju o mogućnostima uvođenja plavog dizela za poljoprivredne proizvođače u Federaciji BiH.
Kriteriji raspodjele
Ministarstvo je izvršilo analizu podataka, te na osnovu projekcije o ostvarenim prihodima od PDV-a po osnovu uvođenja povećanja akciza u iznosu od 0,15 KM/l goriva, (0,05 KM/l putarina za puteve i 0,10 KM/l putarina za autoputeve), analiziralo mogućnost regresiranja cijene dizel-goriva. Uporedo s tim, izvršena je analiza podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava i Registru klijenata. Utvrđeno je da je u 2016. godini bilo 59.900 poljoprivrednih gazdinstava koji su prijavili ukupno 102.000 ha obradive zemljišne. Ukupan broj gazdinstava koji su ažurirali podatke je 24.242, sa ukupnim površinama od 53.426,48 ha.
Prema planiranom kriteriju raspodjele, obračun će se vršiti za gazdinstva veća od 0,2 hektara, u količini od 100 litara po hektaru prijavljene obradive površine, uz subvenciju od 0,60 KM po litri goriva. Uzimajući u obzir podatke iz 2016.godine, te dosadašnji trend povećanja poljoprivrednih površina na godišnjem nivou, procijenjeno je da će za realizaciju ove mjere u 2017. godini biti potrebno osigurati oko 3.500.000 KM.

Objavljeno u Vijesti

U cilju realizacije Programa podrške razvoju marginaliziranih grupa, Komisija u sastavu Hamzalija Hojkurić, Amila Dedić, Selma Bradarić, Venan Hadžiselimović i Sanela Beširević, izvršili su ocjenjivanje i bodovanje pristiglih poslovnih planova po osnovu definisanih kriterija. Odgovarajući broj bodova Komisija je dodjelila za svaki od kriterija a konačnu ocjenu svakog poslovnog plana i rangiranje, Komisija će sačiniti nakon predstojećeg intervjua, u vidu prijedloga Odluke o raspodjeli sredstava.
Komisija je sagledavajući kriterije od pristiglih 17 eliminisala 3 prijave koje ne ispunjavaju uslove.
Ocjenu prijava po kriterijima možete pogledati ovdje.


Predsjednik Komisije
Hamzalija Hojkurić, dipl.ecc

Objavljeno u Tešanj

Iznimno veliki interes korisnika te ograničenost finansijskih sredstava glavni je razlog zbog čega je Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2017. u nekim kantonima bio otvoren svega nekoliko minuta, potvrdili su Patriji iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Novinska agencija Patria objavila je u ponedjeljak reagovanje jednog poslodavca, koji se javio na poziv FZZZ za program sufinansiranja zapošljavanja. Aplikacija ovog poslodavca iz Hercegovačko-neretvanskog kantona odbijena je samo dvije minute nakon otvaranja Javnog poziva. Dobio je obrazloženje da nema dovoljno sredstava.

Iz FZZZ su potvrdili da nije došlo do greške. Njegova aplikacija je odbijena jer na računu Zavoda je ponestalo novca za neke kantone.

– Iznimno veliki interes korisnika te ograničenost finansijskih sredstava (sedam miliona KM) glavni je razlog koji je doveo do toga da je jučer objavljeni Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2017. (mjere: Prvo radno iskustvo, Vaučer za posao, Javni radovi i Periodično zapošljavanje) morao biti vrlo brzo zatvoren. Naime, prije same objave Javnog poziva u 8 sati, na web stranici Zavoda je zabilježeno posjeta od oko 4.000 korisnika, dok je odmah po objavi Javnog poziva zabilježena posjeta od oko 2.500 korisnika koji su aplicirali ili pokušali aplicirati za poticajna sredstva – navode iz FZZZ u odgovoru Patriju.

– S obzirom na ograničenost raspoloživih sredstava te veliki broj pristiglih prijava iz svih kantona Federacije BiH, Javni poziv je zatvoren za neke kantone već nakon nekoliko minuta od otvaranja dok je za neke kantone ostao otvoren do 13 sati u zavisnosti od interese poslodavaca i broja pristiglih prijava. Više od polovine korisnika prijavilo se u prve tri minute od otvaranja Javnog poziva. Do zatvaranja Javnog poziva zaprimljeno je 735 elektronskih prijava poslodavaca (spisak korisnika koji su aplicirali nalazi se na web stranici Zavoda).

Ističemo da je ovaj način apliciranja elektronskim putem u potpunosti transparentan (jer nema uticaja ljudskog faktora), da ne postoji ni najmanja mogućnost za bilo kakve manipulacije te da može poslužiti kao primjer.

Također, ova situacija ukazuje i na činjenicu da zainteresiranost poslodavaca za poticajnim sredstvima nadilazi finansijske mogućnosti Zavoda te da naša ustanova ulaže maksimalne napore da, u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, mjerama aktivne politike zapošljavanja bude obuhvaćeno što više korisnika. Imajući ovo u vidu očekujemo da ćemo ubuduće, uz doprinos domaćih institucija i međunarodnih organizacija, moći udovoljiti znatno većem broju zahtjeva poslodavaca i nezaposlenih osoba te da se slične situacije neće ponavljati – navodi se dalje u odgovoru Zavoda za zapošljavanje.

(6yka.com)

Objavljeno u Vijesti
srijeda, 10 Maj 2017 00:00

Novi zastoj u izdavanju bh. pasoša

Novi zastoji u izdavanju bh. pasoša samo su opet podsjetili na stare probleme vezane za Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Sagovornik iz IDDEEA je za Oslobođenje rekao kako se trude “da izdavanje pasoša završe za 30 dana”, napominjući da je “svim firmama koje se bave štampanjem identifikacionih dokumenata, za nabavku materijala potrebno minimalno 16 nedjelja”. Podsjetio je na to da su tek 20. marta IDDEEA i firma Mühlbauer iz Banje Luke potpisale ugovor o nabavci pasoških knjižica.

“U tako kratkom vremenu niko u svijetu ne bi mogao ispuniti rok”, tvrdi, dodajući da su u pitanju – objektivne okolnosti.

Inače, u pregovaračkom postupku započetom pozivom za dostavljanje zahtjeva za učešće u nabavci pasoških knjižica, učestvovale su kompanije Gemalto iz Francuske, UAB Garsu pasaulis iz Litvanije i Mühlbauer. Nakon što je Gemalto odustao od žalbe, a kasnije je odustala i litvanska kompanija (nije mogla ispuniti tehničko-tehnološke uslove), Mühlbauer je izabran za najpovoljnijeg ponuđača, s kojim je napravljen ugovor na 12 mjeseci.

Vrijednost ugovora, i to za 550.000 komada pasoških knjižica, iznosi 10.997.415 KM s PDV-om, s tim da će dobavljaču biti plaćeni samo izrađeni pasoši.

Zamjenik ministra civilnih poslova Vojin Mijatović je bio iznenađen da ponovo s pasošima nešto nije uredu.

No, sagovornik iz IDDEEA je ustvrdio da i u Ministarstvu znaju za teškoće koje nastaju, “pa i zbog toga što se u nekim MUP-ovima zahtjevi za izdavanje pasoša zadržavaju van svake mjere”.

Na posao povjeren Mühlbaueru u prošlom sazivu Vijeća ministara, kao na sumnjiv i netransparentan, ukazali su još ranije državni revizori, reagovalo je Tužilaštvo BiH i, zapravo, već godinama se oko njega nižu razne afere: Sredoje Nović je bio na čelu Ministarstva civilnih poslova kada je počela očita bitka za to da konzorcij Mühlbauer dobije taj projekat, a kada je ovaj potpisan s Mühlbauerom, Siniša Macan, ondašnji direktor IDDEEA, za kojeg se tvrdilo da vodi marketinšku kampanju za Mühlbauer, rekao je da je to uredu.

Spornim se pokazalo i prikupljanje podataka same IDDEEA, a Tužilaštvo BiH je tvrdilo da se time “samo htjela skrenuti pažnja s istrage potaknute revizorskim izvještajem”. Sada su se svi ušutjeli.

(6yka.com)

Objavljeno u Vijesti
srijeda, 10 Maj 2017 00:00

10.05.2017.g. Vremenska prognoza

Danas se našoj zemlji nakon pretežno oblačnog jutra očekuje postepeno smanjenje oblačnosti. Poslije podne ponegdje u Hercegovine i na zapadu Bosne su mogući lokalni pljuskovi. Vjetar, uglavnom, slab jugozapadni, a na sjeveru Bosne istočni. Dnevne temperature od 15 do 20, na jugu od 18 do 23 °C.

U četvrtak 11.05.2017., u Hercegovini i na zapadu Bosne uglavnom pretežno oblačno vrijeme. U ostalim područjima naše zemlje pretežno sunčano, uz naoblačenje prema kraju dana i u večernjim satima. Vjetar, umjeren do pojačan, južni i jugoistočni. Jutarnje temperature od 3 do 8, na jugu od 9 do 13, a dnevne od 19 do 25 °C.

U petak 12.05.2017., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana sa kišom ili lokalnim pljuskovima u Bosni, uglavnom u Krajini, Posavini i na sjeveroistoku. U ostalim područjima Bosne vjerovatnost za padavine je manja. Jutarnje temperature od 10 do 16, a dnevne od 20 do 26 °C.

U subotu 13.05.2017., pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Poslije podne i večernjim satima padavine postepeno slabe i prestaju, uz postepeno smanjenje oblačnosti. Jutarnje temperature od 10 do 16, a dnevne od 18 do 24 °C.

U nedjelju 14.05.2017., pretežno sunčano vrijeme. Poslije podne i u večernjim satima postepen porast naoblake u Bosni može usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Jutarnje temperature od 5 do 11, na jugu od 10 do 14, a dnevne od 20 do 26 °C

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.