Članak je filtriran: četvrtak, 04 Maj 2017
petak, 05 Maj 2017 00:00

Iz Zavidovića stiže novi Sušić

Kada nosite prezime Sušić i još se bavite nogometom, nekako se podrazumjeva da ćete hljeb zarađivati od lopte. Sead i Safet, čuvena braća sedamdesetih i osamdesetih godina ”harala” su ovim prostorima.

I nakon braće, igraju neki novi Sušići. Lozu slavne porodice iz Zavidovića je nastavio Sejin sin i Safetov bratić Tino-Sven.

Da se loza Sušića ne prekida pobrinuo se Ajdin iz Zavidovića. Ima sedamnaest godina i vrlo je talentiran. Kažu da bi mogao stopama slavne braće. Za razliku od Papeta, Ajdin je na drugoj strani grada – Grbavici. Njegov talenat uočili su u drugom sarajevskom klubu, pa je postao dio Željine nadarene generacije.

Ajdin je, logično, orijentisan naprijed. Vezista i polušpic. S loptom zna sve, čita je, “valja” kao najbolji majstori ove igre. Mlad i pun dječačkih snova. U surovom svijetu, u kojem lovci u mutnom i bolesno ambiciozni roditelji, ne biraju načina da njihov pulen igra, talent nije dovoljan. Nije najvažniji. A, trebao bi biti.

Nekada je bilo nepisano privilo da najbolji nogometaši dolaze iz malih sredina. Vremena su se promijenila, pa danas privilegiju da igraju nogomet, posebno u velikim klubovima i selekcijama, imaju djeca čiji su roditelji spremni da finansiraju njihov razvoj. Sve manje se ima razumijevanja za talentovane igrače, koji nemaju mogućnost da ih neko “pogura”.

Na Ajdinovu sreću ima ljudi, patriota i humanista, poput Džemila Hamzića. Bosanac iz Podrinja, uspješan je poslovni čovjek s američkim pasošem i adresom u St. Louisu. Do njega je došla priča o teškoj materijalnoj situaciji u kojoj se nalazi Ajdinova porodica, a Džemil je reagovao očinski, zapravo, ljudski.

“Molim vas, nađite mi adresu malog”, zamolio je prijatelje, “želim mu koliko toliko pomoći da ostvare svoje želje i ambicije. Imam sinove i znam kako je roditelju kad može i ne može udovoljiti i najmanjoj želji”, rekao je.

Priča o Ajdinu

Ajdin će tako dobiti šansu da se pokaže na velikom kampu u Sarajevu koji će se održati od 1. do 10. jula. Ovaj nogometni talent šou, kako su ga mnogi nazvali, namijenjen je igračima koji žele da se profesionalno angažuju u timovima s područja Balkana. Kamp je otvoren za sve mlade, perspektivne igrače iz domovine i dijaspore, te za sve strane nogometaše koji žele da se okušaju u balkanskim timovima.

I tako “od uha do uha”, mimo njegovog da se bilo šta sazna o ovome, priča je došla u eter. Treneri u Želji u superlativima pričaju o Ajdinu nogometašu i mladiću uzornog ponašanja.

Potiče iz radničke porodice. Njegov otac radi teške fizičke poslove na građevini da bi prehranio višečlanu porodicu.

Ajdina je talent doveo u Sarajevo, a sva njegova porodica žrtvuje se i daje posljednju paru da bi on uspio.

Nakon što je saznao da će dobiti priliku da trenira sa talentiranim igračima, Ajdin je zaplakao.

“Moja porodica živi skromnim životom, ali svi smo složni i žive za moj uspjeh. Gesta koju je uradio gospodin Hamzić nema cijenu. Ona je prije svega ljudska, očinska, prijateljska. Čovjek koji je hiljadama kilometara daleko od Bosne i mojih Zavidovića, ima osjećaj da pomogne. Dao mi je snagu i podršku da uspijem. Neću ga sigurno razočarati i brojim dane do početka kampa”, kazao je Ajdin Sušić.

Na kampu u Sarajevu boravit će i Džemilov sin Dževad, jedan od najvećih nogometnih potencijala u SAD-u, koji je nedavno dobio priliku na okupljanju juniorske reprezentacije BiH.

(fokus.ba)

 

Objavljeno u Zavidovići

U zgradi Vlade ZDK je upriličeno potpisivanje sporazuma za sufinansiranje općina ZDK i Grada Zenica za jačanje sistema zaštite i spašavanja.

Sporazumi vrijedni više od milion KM potpisani su između Kantonalne uprave CZ Zeničko-dobojskog kantona i 10 općina ZDK i Grada Zenice.

Pogledajte i poslušajte o čemu se radi:

 

Objavljeno u Vijesti

Općinu Zavidovići posjetila je delegacija iz uprave privrednog društva Jaya Motors iz Indije koja se bavi proizvodnjom dijelova za motorna vozila. Zainteresovanost za saradnju sa općinom Zavidovići javila se preko udruženja Geopa iz Zenice.

Potencijalni investitori su izrazili zainteresovanost za moguće otvaranje pogona za proizvodnju traktora.

Nakon toga investitori su upoznati sa potencijalima kojima raspolaže naša općina, te su se uputili u obilazak nekih od proizvodnih pogona na području općine.

Došlo se do zaključka da se sa pokretanjem ovakvog vida proizvodnje otvaraju nove mogućnosti i potrebe za razvoj srodnih malih i srednjih preduzeća.

Kao rezultat provedenih aktivnosti potpisan je Protokol o saradnji i namjeri njihovog investiranja u općinu. Naposlijetku, načelnik Hašim Mujanović je izrazio interes za buduću saradnju, te je obećao da će im pružiti svu potrebnu podršku, navodi se na službenoj stranici Općine Zavidovići.

Objavljeno u Zavidovići

U subotu 6. maja u Hadžićima održat će se IX festival rada srednjih tehničkih i stručnih škola BiH koji će okupiti 70 srednjih škola iz cijele države i omogućiti za preko 800 mladih takmičenje u 54 zanimanja i stručna zvanja.

Organizator Festivala je Udruženje nastavnika i saradnika srednjih tehničkih i stručnih škola FBiH, a domaćini su Srednja škola Hadžići i općina Hadžići. Ove godine Festival podržava Švicarska agencija za razvoj i saradnju u BiH (SDC) putem Programa „Prilika Plus“ koji implementira Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a partneri Festivala su i 66 lokalnih kompanija.

Festival je od velike važnosti kako za mlade u srednjim tehničkim i stručnim školama da se podrže u razvoju, dodatno motiviraju i bolje uvežu sa preduzećima i kasnije lakše nađu posao, ali i za promociju ovih zanimanja koja se traže danas na tržištu rada. Ovo je značajno posebno kada znamo da je 63% mladih u BiH nezaposleno.

Svečano otvaranje Festivala je u 11:00h u Sportskoj dvorani u Hadžićima. Takmičenja će u zavisnosti od zanimanja biti raspoređena na nekoliko lokacija (elektrotehničari – Osnovna škola 6. mart Hadžići; pekar, slastičar, kuhar i konobar – hotel GastroID; automehaničar i metalostrugar – Tehnički remontni zavod Hadžići, voćar/vinogradar – Voćnjak Hadžići; vozač motornih vozila – Poligon Hadžići, veterinarski tehničar – Veterinarska stanica Hadžići, ostala zanimanja – Srednja škola Hadžići).

Paralelno sa takmičenjem od 13:00 do 14:30 u multimedijalnoj sali općine Hadžići bit će održan i okrugli stol na temu: “Praktična nastava u srednjim tehničkim i stručnim školama: Na putu ka jakom partnerstvu sa preduzećima” na kojem će sudjelovati predstavnici škola, ministarstava, nevladinih organizacija i preduzeća. Cilj okruglog stola je definisanje pojedinačnih uloga i odgovornosti ključnih aktera, kako bi se u narednom periodu unaprijedio nastavni proces kroz otvaranje mogućnosti sveobuhvatnijeg uključivanja preduzeća u provođenje jednog dijela praktične nastave, te adekvatnijeg dizajniranja obrazovnih programa na svim nivoima, a posebno u kontekstu cjeloživotnog učenja. Na okruglom stolu će se prezentirati i dobre prakse u saradnji škola i preduzeća u polju praktične nastave.

U 17:00 bit će proglašanje pobjednika, uručivanje nagrada i zatvaranje Festivala.

Objavljeno u Kultura

Nekoliko kuršumlijskih sela pored magistralnog puta Niš-Priština poplavljeno je usljed izlivanja planinskih potoka nakon nevremena praćenog olujnom kišom i gradom.

Predsjednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić rekao je da, prema prvim podacima, nije bilo povrijeđenih tokom nepogode, ali da je grad u pojedinim selima uništio usjeve i voćnjake.

“Prema prvim procenama, šteta je ogromna. Opština će formirati komisiju koja će obići sva ova domaćinstva i proceniti štetu”, rekao je Vidić.

Olujno nevrijeme izazvalo je i velike bujice Novoselskog potoka koji je za desetak minuta poplavio oko 30 kuća u Novom Selu i motel “Stara vrba”, a presjekao je i magistralni put Niš-Priština, zbog čega je saobraćaj kratko bio obustavljen.

Bujica je poplavila i nekoliko napuštenih kuća kojima ne može da se priđe, jer su se oko njih stvorila jezera, prenose beogradski mediji.

Objavljeno u Region

Prodavači čiji su štandovi sa robom izgorjeli tokom protekle noći na Hametovoj pijaci u Tuzli pristižu i posmatraju zgrarište na kojem su mnogi od njih do jučer zarađivali prodajući novu i polovnu robu. Većini je to bio glavni izvor primanja, javlja Anadolu Agency (AA).

U toku je uviđaj nakon sinoćnjeg požara, materijalna šteta je velika, a i dalje je zatvorena jedna saobraćajna traka južne magistrale koja prolazi pored pijace.

Pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade (PVJ) Tuzla cijelu noć borili su se protiv vatrene stihije, koju su stavili pod kontrolu tek u jutarnjim satima.

˝U gašenju požara učestvovala su četiri vozila sa posadama. Požar smo gasili od pola jedan do pola šest. Tokom intervencije dobili smo dojavu o još jednom požaru na drugoj lokaciji, pa je jedna ekipa otišla tamo, izvršila gašenje tog požara i vratila se na Hametovu pijacu. Nije bilo povrijeđenih, a od početka godine ugasili smo blizu 400 požara, što je mnogo više za razliku od prethodnih godina˝, izjavio je za AA Asmir Buljubašić, komandir PVJ Tuzla.

Objavljeno u Vijesti

Zakon ne predviđa novac za neke Trumpove prioritete kao što je izgradnja zida na meksičkoj granici.

Američki Senat usvojio je u četvrtak prijedlog zakona o financiranju vlade do kraja rujna u iznosu od 1,2 bilijuna američkih dolara, koji bi predsjednik Donald Trump trebao potpisati do petka u ponoć.

Senatori iz redova republikanaca i demokrata glasali su za prijedlog zakona o financiranju vlade u fiskalnoj godini 2017., usvojivši ga sa 79 glasova "za" i 18 "protiv".

Protiv su bili samo republikanci, navodeći kao razlog minimalne promjene u potrošnji.

Prijedlog zakona, usvojen u Zastupničkom domu u srijedu s 309 glasova "za" i 118 "protiv", sada još mora potpisati predsjednik Donald Trump.

Brojni kompromisi
Iako nisu uvaženi mnogi njegovi zahtjevi, očekuje se da će ga Trump potpisati prije isteka roka u petak u ponoć.

U protivnom, nastupila bi blokada vlade, prenosi Hina.

Kompromis predviđa povećanje potrošnje za Pentagon, što je republikanski prioritet, kao i neke demokratske prioritete, uključujući subvencije za zdravstvo.

"Ovaj prijedlog zakona daleko je od savršenog, ali je bolji od onoga kako novac trošimo danas, bolji od onoga kako smo ga trošili prije godinu dana", rekao je republikanski senator Roy Blunt.

Demokrati su također pozdravili usvajanje prijedloga zakona, ističući da ne predviđa novac za neke Trumpove prioritete kao što je izgradnja zida na meksičkoj granici.

S druge strane, predviđa financiranje subvencija za zdravstveno osiguranje predviđene Obamacareom.

"Premda sam zadovoljan zbog povećane potrošnje za naše muškarce i žene u odorama i njihove važne misije širom svijeta, ovaj prijedlog zakona manjkav je na više načina, uključujući financiranje gradova koji štite ilegalne imigrante, neprofitne organizacije Planiranje obitelji i Obamacarea", rekao je republikanski senator Ted Cruz, objašnjavajući zašto je glasao protiv.

Povećanje potrošnje za odbranu
Zakon ne uključuje mnoge rezove za domaće programe koje je Trump tražio, a dodaje dvije milijarde dolara Nacionalnim institutima za zdravstvo, glavnoj vladinoj agenciji za istraživanja u području biomedicine i javnog zdravlja, zatim 295 milijuna dolara za zdravstveno osiguranje siromašnih u Puerto Ricu (Medicaid) te 407 milijuna dolara za borbu protiv požara u zapadnim državama.

Zakon predviđa povećanje potrošnje za obranu u iznosu od 12,5 milijarda dolara.

Predviđa se i još 2,5 milijardi nakon što Trump objavi više pojedinosti o svojim planovima za borbu protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Prvotni rok za usvajanje ovog zakona istekao je 1. listopada 2016., a u proteklih sedam mjeseci vladine agencije funkcionirale su zahvaljujući jednostavnim produljenjima financiranja iz prošle godine.

(Al Jazeera)

Objavljeno u Svijet

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) objavila je najnoviju rang listu reprezentacija na kojoj je Brazil i dalje lider, a iz regiona najbolje su plasirani Hrvatska na 18. i Bosna i Hercegovina na 29. mjestu, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatska je uspjela na listi zadržati svoju poziciju u top 20 svjetskih reprezentacija. Slijedi je BiH na 29. mjestu, dok su ostale reprezentacije iz regiona plasirane po sljedećem redoslijedu: Srbija na 49. mjestu, Slovenija na 55, Crna Gora na 62, Makedonija na 133. i Kosovo na 172.

Poredak prvih deset reprezentacija svijeta nije se mijenjao i izgleda ovako: Brazil, Argentina, Njemačka, Čile, Kolumbija, Francuska, Belgija, Portugal, Švajcarska i Španija.

Objavljeno u Sport

U slučaju prodaje Rudnika željezne rude (RŽR) Ljubija “Israeli Investment Groupu” (IIG), kompanija “ArcelorMittal” najvjerovatnije neće razvijati svoje poslovne odnose s njima, što bi u praksi značilo da se više neće baviti rudarenjem u Prijedoru.

Ovo je suština juče održanog javnog saslušanja koje je Odbor za privredu Narodne skupštine RS sproveo povodom odluke Vlade RS da IIGu za 92 miliona KM proda 64,99 odsto akcija RŽR Ljubija, koji zajedno s kompanijom “ArcelorMittal” ima zajedničko preduzeće “ArcelorMittal Prijedor”, u kojem su vlasnici 49 odsto.

Pored IIGa, ponudu za kupovinu RŽR Ljubija dostavio je i “ArcelorMittal”, s tim što je njihova ponuda za gotovo 30 miliona KM manja. I pored toga, odnosno manje ponude, Sindikat zajedničkog preduzeća “ArcelorMittal Prijedor”, poslanici opozicije i vlast grada Prijedora su protiv prodaje IIGu, za koji kažu da nema iskustva u rudarenju, niti tržišta za rudu iz Prijedora, koja je vrlo lošeg kvaliteta i koju u sadašnjim okolnostima samo Željezara u Zenici, koja je takođe u vlasništvu “ArcelorMittal”, može prerađivati.

Tokom javnog saslušanja moglo se čuti i to da u slučaju da “ArcelorMittal” izađe iz poslovanja rudnika u Prijedoru, željeznu rudu sa tog kraja ne bi imao ko kupovati, jer bi se i Željezera u Zenici prebacila na elektrolučnu peć, što u praksi znači da ne bi prerađivala rudu.

Evgenij Zotov, direktor IIGa, i Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, pokušali su ubijediti narodne poslanike i zainteresovanu javnost da je prodaja RŽR Ljubija firmi IIG dobra, dok su Mladen Jelača, direktor “ArcelorMittala” iz Prijedora, te predstavnici te kompanije, zatim Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora, i Milanko Stojnić, predsjednik Sindikata “ArcelorMittala”, tokom javnog saslušanja pokušali objasniti zašto je prodaja štetna.

Dok je Đokić tvrdio da se radi o možda i najboljem i najuspješnijem poslu Vlade RS kada su u pitanju privatizacije, jer se prodaje mrtav kapital u mrtvom preduzeću, protivnici takve prodaje tvrdili su da se sa ogromnim rizikom ulazi u posao koji “ne miriše na dobro” i od čega direktno zavisi najmanje 850 radnika koji rade u rudnicima Prijedora.

“Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani”, slikovito je prokomentarisao Đaković kompletan posao u vezi s prodajom RŽR Ljubija.

Braneći odluku Vlade RS, Đokić je rekao da se prodajom RŽR Ljubija ne prodaju prirodna bogatstva niti nepokretnosti, što kasnije, odgovarajući na pitanja, nije mogao da razjasni. Takođe, on je kritikovao dosadašnji rad “ArcelorMittala”, ističući da nisu željeli razvijati kopove i dijeliti dobit iz zajedničkog preduzeća, istovremeno se pitajući šta to smeta “ArcelorMittalu” ako IIG postane vlasnik 64,99 odsto RŽR Ljubija, s obzirom na to da i tada mogu nastaviti normalno poslovanje, jer u zajedničkom preduzeću imaju 51 odsto vlasništva.

“Nije tačno da nam treba saglasnost ‘ArcelorMittala’ za prodaju RŽR Ljubija i da će doći do sudskih sporova”, rekao je Đokić, obrazlažući odredbe, kako je rekao, štetnog ugovora iz 2004. godine, kojim su sva eksploataciona prava RŽR Ljubija prenesena na novo preduzeće i kojim RŽR Ljubija ne smije da se bavi konkurentskom djelatnošću.

Ovu izjavu nedugo nakon toga demantovali su iz “ArcelorMittala” naglašavajući da situacija sa eventualnom tužbom nije najjasnija i da još nije donesena odluka o tome. U ovoj kompaniji požalili su se i na to da već godinama posluju nelegalno s obzirom na to da nemaju dozvola, ističući da nisu tačne tvrdnje da nisu razvijali nove kopove te da je istina u tome da za taj posao, iako je to trebalo da se desi, nikada nisu dobili koncesije.

“Ne vidimo razlog za tužbe”, rekao je juče Zotov ističući da je IIG, ako postane vlasnik RŽR Ljubija, spreman da sve objekte u vlasništvu ovog rudnika, a koji se koriste za društvene potrebe, preda gradu Prijedoru. Takođe, naglasio je da je spreman da potpiše i odredbu u ugovoru kojom će preuzeti sve radnike iz zajedničkog preduzeća i da ima riješeno tržište u slučaju da Željezara u Zenici prestane kupovati rudu iz Prijedora.

“Sa Željezarom Zenica možemo računati na ugovore i u narednih 10 godina. Znači, imamo obezbijeđeno tržište, što je najbitnije u biznisu”, rekao je Mladen Jelača, direktor prijedorskog “ArcelorMittala”.

Kada je u pitanju imovina RŽR Ljubija, koju u Prijedoru, ali i na obali Jadrana ima mnogo, i jedni i drugi ostali su nedorečeni s obzirom na to da prema važećim zakonima nije moguće tu imovinu koja je ušla u bilans izuzimati.

“Prodaja RŽR Ljubija je udruženi zločinački poduhvat”, rekao je Dragan Čavić ističući da su Zotova u RŽR Ljubija doveli ljudi iz SNSDa i podsjećajući na neke tajne sastanke u Beču i dokumente, odnosno geološka istraživanja rađena 2012. godine.

Prodaju RŽR Ljubija komentarisao je i Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je rekao: “Trudimo se da u najboljem interesu RS javnost spozna o čemu se radi, a odluka je na poslanicima.”

Nakon što je prisustvovao kompletnom javnom saslušanju, Vukota Govedarica, lider SDSa, rekao je da mu se čini da Zotov ne daje svoje pare, a da je vrlo moguće da su te pare koje nudi IIG nekoga iz RS te da je možda najbolje vrijeme da se operu.

Podsjećanja radi, Vlada RS odlučila je da IIG za 92 miliona KM proda 64,99 odsto vlasništva, međutim to treba da potvrdi NSRS, u kojoj, barem za sada, vlast za takvu odluku nema većinu. Inače, ovo je treći put da Vlada RS istoj kompaniji pokušava prodati RŽR Ljubija.

(Nezavisne)

Objavljeno u Ekonomija

Nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa provedena je procedura javne nabavke i sa najpovoljnijim ponuđačem potpisan ugovor o izvođenju radova.
Izvođač radova je firma "Dobojputevi" d.d. Doboj Jug.

Objavljeno u Tešanj
Stranica 1 od 2

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.