Članak je filtriran: utorak, 02 Maj 2017

Ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann i direktor organizacije ITF Damjan Bergant potpisali su danas u Sarajevu ugovor kojim Njemačka stavlja na raspolaganje milion eura za humanitarno deminiranje u BiH.

Ovim ugovorom planirano je deminiranje 30 lokacija u BiH, sa površinom od preko 1,5 kilomatara kvadratnih – Bosanska Krupa, Gračanica, Lukavac, Goražde, Sarajevo /opštine Novi Grad i Stari Grad, te Vogošća/, Doboj, Gornji Vakuf, Uskoplje, Vitez, Domaljevac, Šamac, Orašje, Banovići, Maglaj, Zavidovići, Teslić, Usora, Kalesija.

Hohmanova je pojasnila da će ITF raspisati tender, na bazi unaprijed identifikovanih projekata, za firme iz BiH koje se bave deminiranjem, te dodala da će odluka o odabiru finalnih partnera biti donesena u Ambasadi Njemačke.

Prema njenim riječima, ovim ugovorom će od mina biti očišćene one lokacije, gdje su ljudi direktno pogođeni, a timi i njihov svakodnevni život ugrožen.

“U BiH ima oko 1.090 kilometara kvadratnih sumnjivih površina. Na ovaj način, svaki djelić očišćene površine znači dodatnu bezbjednost, lakši život, kao i lakši rad za BiH, a time će ambijent biti vrijedniji za življenje”, istakla je Hohman.

Ona je dodala da Njemačka finansira i druge projekte koji su vezani za deminiranje, ali isto tako i projekte koji su vezani za pružanje podrške žrtvama mina, te podsjetila da je njena zemlja od 1997. godine stavila na raspolaganje skoro 33,5 miliona evra za deminiranje u BiH.

Ambasadorica Hohman je naglasila da će Njemačka i dalje nastaviti pomagati BiH u deminiranju zemlje, u okviru raspoloživih sredstava, kako bi obezbijedila da jednog dana bude očišćena od mina.

Bergant je rekao da se potpisivanjem ovog ugovora potvrđuje i nadgrađuje dugogodišnja strateška saradnja Njemačke i ITF koji se pomaže BiH u deminiranju, što, kako je naglasio, osim što povećava ličnu bezbjednost građana, pomaže i šire procese socijalno-ekonomskog razvoja, ali i približava BiH procesima evropskih integracija.

“Ovim procesima donatori i ITF predstvaljaju značajnu kariku koja svojim učešćem i doprinosom humanitarnim, finansijskim i stručnim, pomaže građenju BiH, kao i samim strrukturama zemlje”, istakao je Bergant, te dodao da je Njemačka jedan od najznačajnih donatora za rješavanje ovog problema.

On je u svoje i u ime Slovenije zahvalio Ambasadi Njemačke za pomoć u rješavanju problema mina u BiH, te naglasio da organizacija na čijem je čelu ima izuzetnu saradnju sa ovom ambasadom.

Prema riječima Berganta, Njemačka je, putem ITF organizacije, od 1998. godine BiH donirala više od 18 miliona evra, a očišćena je površina veća od 18,3 kilometra kvadratna, na više od 450 projektnih lokacija, na kojima je pronađeno i uklonjeno više od 5.000 mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava.

(avaz.ba)

Objavljeno u Vijesti
srijeda, 03 Maj 2017 00:00

Kina ograničava korištenje interneta

Kina prijeti novčanim kaznama i tužbama u slučaju kršenja pravila dok pokušava ograničiti medije.

Kineska vlada će od internet kompanija zahtijevati da ograniče ono što njihovi korisnici mogu vidjeti.

Kina pojačava pravila ponašanja na internetu u pokušaju da kontrolira poplavu informacija koje se šire putem online aplikacija, blogova i drugih medijskih izvora čiji broj je sve veći u toj zemlji.

Pravila koja su danas objavljena, a koja bi trebala stupiti na snagu 1. juna, od portala traže da posjeduju licence koje je izdala vlada i da blokiraju strane ili privatne kompanije koje žele investirati u online servise vijesti ili direktno emitirati vijesti, prenosi AP.

Kako se navodi u saopćenju kineske internet administracije, koja je zadužena za provođenje pravila o ponašaju na internetu, kineske medijske kuće morat će proći sigurnosne provjere prije nego što stupe u poslovni odnos sa stranim kompanijama.

Prema najnovijim pravilima, vlada će od internet kompanija zahtijevati da ograniče ono što njihovi korisnici mogu vidjeti ili će riskirati da izgube pravo na rad, rekao je kineski medijski ekspert Chiao Mu.

Izvor informacija
"Ovo se više odnosi na kompanije nego na individualne korisnike. Nije samo da bi se ideološki kontrolirale informacije već i da bi se kontrolirao izvor informacija", rekao je on.

U Kini ima 700 miliona internet korisnika, a vlasti su dugo pokušavale blokirati materijale koji se smatraju subverzivnim tako što su brisale stavke sa novinskih internetskih stranica i mikroblogova i blokirale mnogobrojne inostrane novinske izvore u okviru sistema pod nazivom "Veliki zaštitni zid".

Nova pravila za internetske stranice o vlasništvu i osnivanju, podrazumijevaju veći stepen proaktivnog pristupa i prijete kompanijama i osobama novčanim kaznama, pa čak i pokretanjem sudskih postupaka protiv njih, ukoliko ih prekrše.

Državna novinska agencija Kine Xinhua okarakterizirala je ova nova pravila kao mjeru sigurnosti u cilju zaštite privatnosti korisnika.

Ova pravila kako se navodi, ne utiču na strane organizacije i internetske stranice, među kojima je mnogim već zabranjen pristup kineskom internet prostoru.

(Al Jazeera)

Objavljeno u Svijet
srijeda, 03 Maj 2017 00:00

BALKAN OPEN 2017

BALKAN OPEN je internacionalni kickboxing kup koji se evo već deveti put tradicionalno održava u Tešnju, u organizaciji Centra borilačkih sportova Tešanj. Ovaj turnir nalazi se na WAKO i WAKOEUROPE kalendaru takmičenja.

Ovdje možete pogledati najavni spot za BALKAN OPEN 2017

Više informacija u tekstu koji slijedi:

Objavljeno u Sport

U nedjelju, 07.05.2017. godine, Biciklistički klub Tešanj organizuje već tradicionalnu, petu po redu, Proljetnu biciklijadu, u okviru svog projekta “Biciklizmom do zdravlja”.

Okupljanje i prijava učesnika je od 09:00 sati, na platou spred Doma kulture u Tešnju, a polazak je planiran u 10:00 sati. Vozi se na relaciji: Tešanj – Ćatin Greb – Voda Ključ – Kahvica – izletište Kiseljak. Za sve učesnike obezbjeđen je obrok i osvježenje.

Svi učesnici se prijavljuju i voze na vlastitu odgovornost. Organizator biciklijade (Biciklistički klub Tešanj) se ne obavezuje na bilo koji način prema učesnicima biciklijade izuzev tehničke organizacije na relaciji kojom se vozi. Prijavom na biciklijadu učesnici prihvataju pomenute uslove i obavezuju se na poštivanje uputa članova kluba.

Maloljetnici se mogu prijaviti i voziti samo uz pismeno odobrenje roditelja na propisanom obrascu koji će popuniti prilikom prijave. Preporučuje se upotreba biciklističke zaštitne opreme, a biciklistička kaciga je obavezna. U slučaju kiše, biciklijada će se odgoditi za neki drugi termin, o čemu će svi biti na vrijeme obavješteni.

Ovdje možete pogledati kratki snimak prošlogodišnje biciklijade.

Biciklisti, DOBRO DOŠLI!

Objavljeno u Sport

Obaviještavaju se korisnici odvoza i zbrinjavanja otpada da će u danima 03., 04. i 05.05.2017.g. (srijeda, četvrtak i petak) doći do pomijeranja odvoza otpada u mjestima koji su predviđeni Planom odvoza otpada za navedene dane. Odvoz otpada neće iti u jutarnjim, kako je uobičajeno, nego će biti organizovan u poslijepodnevnim satima.

Molimo korisnike za razumijevanje.

JP "RAD" d.d. Tešanj

Objavljeno u Servisne Informacije

Zbog rekonstrukcije priključaka na vodovodnoj mreži u naseljenom mjestu Jelah, dana 03.05.2017.g., u terminu od 11.00 do 14.00 h, doći će do prekida u vodosnabdijevanju korisnika u ulici Husein kapetana Gradaščevića i indistrijskoj zoni "Ciglane" sve do krajnjih korisnika na vodovodnj mreži.

Molimo korisnike za razumijevanje.

JP "RAD" d.d. Tešanj 

Objavljeno u Servisne Informacije

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez odlučio je nagraditi svoje fudbalere ako uspiju odbraniti Ligu prvaka, a uz to osvoje i Primeru, javlja Anadolu Agency (AA).

Tako će igrači dobiti po milion i pol eura, a trener Reala Zinedine Zidane trebao bi dobiti dva miliona eura.

Naime, Perez je poručio kako na taj način želi dodatno motivisati igrače da osvoje Ligu prvaka i Primeru.

Podsjetimo, večeras se u Madridu igra prva utakmica polufinala Lige prvaka.

Objavljeno u Sport
srijeda, 03 Maj 2017 00:00

Danas je Svjetski dan slobode medija

Danas se u svijetu obilježava Svjetski dan slobode medija, a na ovaj datum Bosna i Hercegovina se ne može pohvaliti rezultatima. Novinari u BiH su nerijetko meta verbalnih, ali i fizičkih napada. Javni servisi su, zbog neriješenog finansiranja, gotovo pred gašenjem.

Evropski parlament upozorio je uz Svjetski dan medija da je upravo nezavistan i slobodan rad javnih servisa ogledalo slobode medija u jednoj državi.

Današnji dan slavi osnovne principe slobode medija u svijetu

Svjetski dan slobode medija, 3. maj, dan je kada se slave osnovni principi slobode medija, kada se osvrće na slobodu medija u svijetu, na zaštitu nezavisnosti medija i odaje počast novinarima koji su izgubili život radeći svoj posao.

Prioritet je osigurati slobodu medija u cijelom svijetu. Nezavisni, slobodni i pluralistički mediji su ključni element za dobru vladavinu u mladim kao i u starijim demokracijama, oni garantiraju transparentnost, odgovornost i vladavinu prava.

Obrana slobode medija jedan je od prioriteta svake demokratske države, ističe se u tekstovima koji govore o današnjem “prazniku” medija i medijskih radnika.

Zaštitu novinara i borbu protiv nekažnjavanja utvrdila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda odlukom u novembru 2013. godine. Tom odlukom pozvane su zemlje da spriječe nasilje protiv novinara, da suzbijaju nekažnjavanje počinitelja i da doprinose razvijanju slobodnog i sigurnog okvira za rad novinara.

Drugi novembar je tom odlukom postao Međunarodni dan za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara.

Evropska Unija u maju 2014. godine proglasila je orjentacije o obavezi država za obranu i osiguranje slobode izražavanja i pluralizma medija, te za borbu protiv nasilja i prijetnji novinarima.

Vijeće Evrope u decembru 2015. godine uspostavilo je platformu za prikupljanje informacija o napadima na novinare.

Javna kampanja “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu”

Vijeće za štampu u BiH u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH (ONAuBiH), povodom Svjetskog dana slobode medija, organizira javnu kampanju “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“, koja će biti realizirana danas u osam gradova u BiH: Banjoj Luci, Brezi, Goraždu, Mostaru, Palama, Srebreniku, Sarajevu, i Tuzli.

Cilj javne kampanje “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“ je upoznati javnost o stanju slobode medija u BiH, sve češćim napadima na novinare i o pravu građana na ulaganje žalbi Vijeću za štampu u BiH na neprofesionalno i netačno medijsko izvještavanje.

Volonteri Lokalnih timova ONAuBiH će na info štandovima u centralnim gradskim zonama upoznati građane sa njihovim pravom da se žale na netačno i neprofesionalno izvještavanje štampe i online medija, kroz pojašnjenje žalbene procedure Vijeća za štampu u BiH.

Tokom kampanje bit će provedeno i anketno ispitivanje o stanju medijskih sloboda u BiH i poštivanju prava građana na tačnu i profesionalno plasiranu informaciju, uz podjelu Kodeksa za štampu i online medije BiH.

(BHRT)

Objavljeno u Vijesti

Vijeće za regionalnu saradnju napravilo je istraživanje o tome šta javnost u Jugoistočnoj Evropi misli o uzbunjivanju kao jednom od alata za otkrivanje kriminala i korupcije. Podaci koje su dobili od 7.000 ispitanika pokazali su kako je tek nešto više od polovine reklo da uzbunjivače treba podržati, dok je samo trećina uzbunjivanje ocijenila prihvatljivim u svom društvu.

U Bosni i Hercegovini je gotovo jednak procenat onih koji smatraju da korupciju treba odnosno ne treba prijaviti. Zbog toga oni koji se odluče prijaviti korupciju često postaju izopćene osobe, koje se same bore protiv sistema.

Nakon što je u automobilu prebrojao novac, tačnije, prvu od tri rate od traženog iznosa kako bi kompaniji Tuzla-kvarc pomogao u dodjeli koncesije, Bahir Imamović, pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona uhapšen je i predat nadležnim organima.

Njegova tarifa, da obezbijedi koncesiju za eksploataciju kvarcnog pijeska, bila je 15.000 eura.

Tu prvu, ispostaviće se po Imamovića i posljednju ratu, dao mu je direktor kompanije Zlatan Velagić, koji ga je i prijavio, te uz pomoć istražitelja zabilježio primopredaju.

Imamović je nepravosnažno osuđen na 20 mjeseci zatvora, a Velagić se od tada bori s dugovima firme, oduzimanjima koncesije i, kako kaže, svakakvom vrstom degradacije.

Da je dao novac, kaže, firma bi radila i ne bi došla u dubiozu, koja je nastupila veoma brzo jer se, navodi on, munjevito reaguje prema prijaviteljima.

“Čim su prijavili korupciju, odmah su bili maltretirani represivnim mjerama, odmah su ostali bez posla, odmah su protiv njih pokretani disciplinski postupci, krivični postupci, a ove, koje smo mi prijavili, protiv njih se vodi dugogodišnji krivični postupak, oni uživaju određenu zaštitu koju im omogućuje zakon o krivičnom postupku, presumpcija nevinosti do pravosudne presude”, priča Zlatan Velagić.

Velagić navodi primjer Bakira Imamovića, slučaj koji je sam prijavio za korupciju.

“On (Bakir Imamović) danas-dan prima redovno plaću u Vladi Tuzlanskog kantona, istina, nekih dvadesetak posto manju, zato što mu Zakon o državnoj službi omogućuje to pravo. On ima još par godina do penzije, čeka pravosnažnost presude. Da li će sada Kantonalni sud vratiti u postupak, hoće li potvrditi, neće li, sasvim je neizvjesno, ali faktično, on ima prilično ležernu poziciju. I ta poruka ide bh. javnosti – da oni koji budu prijavljeni praktično nemaju nekih posljedica, čak su te sankcije, sudske presude jako blage, tako da daje ohrabrenje da se isplati baviti korupcijom i kriminalom”, ocjenjuje Velagić za Radio Slobodna Evropa.

Hrabrih kao Velagić u Bosni i Hercegovini ima tek nekolicima.

Svi su na svojim leđima osjetili posljedice svog čina, mada su svi uspjeli da dokažu svoje navode. Među njima je i Anica Ramić, osnivač udruženja Stop mobbing. Njena borba da dokaže korupciju u Domu zdravlja u Trebinju trajala je četiri godine, i koštala je mnogo.

“Koštalo me je ne samo zdravlja, uništeno mi je zdravlje. Do toga sam dovedena da smo mi morali kuću da prodamo, da bi mogla moja djeca da se školuju i da ja normalno živim. Vjerujte mi, ja sam moralni pobjednik, ali materijalni gubitnik. A kad ja mogu po Trebinju da idem uzdignute glave i da kažu: Anica je, ipak, pobjednik. Moram da kažem, u mom slučaju je bila sprega i vlasti i sudstva i tužilaštva. Sve sam ja to prozivala i javno govorila”, ističe Anica Ramić.

Primjeri Ramićeve i Velagića, međutim, kod građana ne bude svijest o tome kako je dobro biti uzbunjivač.

Prema istraživanju koje je nedavno provelo Vijeće za regionalnu saradnju među 7.000 ispitanika u Jugoistočnoj Evropi tek je trećina ocijenila da je uzbunjivanje prihvatljivo. Jedan od šest ispitanika smatra da uzbunjivače treba kazniti za njihove radnje.

“Korupcija i neefikasnost u njenom rješavanju i dalje su veliki razlog zabrinutosti društava u cijeloj Jugoistočnoj Evropi. Međutim, kako je ovo istraživanje i pokazalo, to se još nije prevelo u snažnu podršku javnosti uzbunjivačima”, piše u izvještaju Vijeća za regionalnu saradnju.

Zakoni (ne)štite uzbunjivače

U BiH, prema istraživanju, gotovo je jednak procenat građana koji smatraju prihvatljivim, odnosno neprihvatljivim prijavljivanje korupcije. U BiH su također ljudi i najmanje uvjereni u to da bi se prijavljivanjem korupcije nešto i promijenilo.

“Da sam tako razmišljao, ja bih davanjem 10.000 ili 30.000 maraka (30.000 maraka = više od 15.000 eura) riješio problem poslovanja moje firme i pitanje koncesije. Ali neko je morao reći stop”, priča Velagić za RSE.

Međutim, Zlatan Velagić kaže i kako nije naišao na potporu jer se ljudi oko prijavitelja boje, a institucije čine odmazdu.

“Ako vi dođete i pravosuđu prijavite korupciju a onda iz te ustanove trpite određene štetne mjere onda je to zaista veliki problem. Logično je da u sredini u kojoj ste prijavili korupciju, na primjer u Ministarstvu industrije ovdje u Tuzli, da to na drugačiji način interpretiraju, da se solidarišu sa svojim kolegom, ali ako vi to doživljavate iz određenih policijskih struktura, kao što je u mom slučaju bilo, onda to zaista govori da se stvari moraju mijenjati”, smatra Velagić.

Ipak, korupcija se ne prijavljuje iz više razloga, najprije straha, a potom i činjenice da je do te mjere ukorijenjena da je postala način na koji se živi, ocjenjuje Ramić.

“Neće da prijave. Ne samo da neće, nego kažu: “Ma mi učestvujemo u toj korupciji. I mi dajemo, i mi gledamo kako ćemo da uđemo u taj sistem, da brže završimo neku uslugu, sa malom nekom, eto, kao zahvalom”. Tako da ljudi neće, ne žele da prijave korupciju”, navodi Anica Ramić.

Podsjetimo, nedavno je i američki senator John McCain upozorio bh. zvaničnike da je korupcija jedan od ključnih problema BiH koja bi je mogla koštati napretka u euroatlantskim integracijama.

No, zakonska regulativa na nivou entiteta ne štiti uzbunjivače, a zakon koji je donesen na državnom nivou štiti jedva mali procenat stanovništva i službenika koji je prijave.

Također, sistem je do te mjere komplikovan da onaj ko prijavi korupciju, mora biti spreman da snosi kako materijalni, tako i svaki drugi rizik. Da je u obavezi saradnje s organima kojima je korupcija prijavljena, pa do sudskih institucija, što može trajati godinama.

Sve je to način na koji je, barem u Bosni i Hercegovini, stvorena atmosfera da je lakše okrenuti glavu ili ponuditi kovertu, nego učiniti po zakonu i savjesti.

(RSE)

Objavljeno u Vijesti

Evropska unija je odobrila Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj da nastave sa provjerama identiteta na granicama.

Kontrola na granicama pet zemalja više puta je produžavana za tri ili šest mjeseci i može biti produžena još samo jednom.

Evropska unija je saopštila da će dozvoliti Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj, koja nije članica EU-a, da nastave sa provjerama identiteta na svojim granicama, ali da želi da te zemlje obustave kontrole migranata do novembra.

Svih pet zemalja su članice Schengen zone, u okviru koje se može putovati bez pasoša i u kojoj su zabranjene sistematske provjere identiteta na granicama, a te zemlje su prije godinu i po dana izuzete od obaveze poštovanja slobode kretanja unutar šengenske zone.

Evropska komisija dozvolila je tim zemljama da uvedu provjeru identiteta na granicama iz sigurnosnih razloga, kako bi se regulisao priliv migranata, u vrijeme kad se Grčka borila da održi kontrolu svoje granice na moru usljed dolaska stotina hiljada migranata.

Kontrole će biti produžene
Kontrola na granicama pet zemalja više puta je produžavana za tri ili šest mjeseci i može biti produžena još samo jednom.

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopoulos rekao je da će kontrole biti produžene, ali je pozvao članice Schengen zone koje ih primjenjuju "da ih ukinu" za šest mjeseci.

Švedski radio javio je da će ta zemlja ukinuti privremene kontrole na granicama, uvedene 2015. godine, tokom koje je više od 160.000 migranata zatražilo azil u Švedskoj.

(Al Jazeera)

Objavljeno u Svijet
Stranica 1 od 2

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.