Članak je filtriran: četvrtak, 18 Maj 2017

Osam posto djece u Bosni i Hercegovini napušta školovanje svake godine, a da trend napuštanja ne bi rastao Evropska unija je izdvojila 360.000 eura za trogodišnji Projekt ''Bright4All'' jer su stava da je obrazovanje temeljno ljudsko pravo.

Projekt je zvanično počeo danas, a za početak će biti urađena analiza u nekoliko općina jer pouzdanih podataka šta je uzrok problema nema.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH Massimo Mina povodom početka projekta novinarima u Sarajevu je kazao da je EU posvećena nastavku promocije obrazovanja i društvenog uključivanja.

- Obrazovanje je osnovno sredstvo koje omogućava ekonomski razvoj i pomaže društveno marginaliziranoj djeci i odraslima da se izbave iz siromaštva i u potpunosti uključe u zajednice - istakao je Mina.

Poručio je da svako dijete, bez izuzetka, ima pravo na kvalitetno i dostupno školovanje.

Rekao je da će projekt provoditi organizacije civilnog društva, predvođene organizacijom Save the children.

Direktorica te organizacije Andrea Žeravčić je navela da će kroz projektne aktivnosti biti rađeno na otkrivanju razloga zašto djeca, posebno iz ranjivih skupina, napuštaju obrazovanje još u osnovnoj školi.

Projekt ''Bright4All'' EU finansira kroz Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava.

(avaz.ba)

 

Objavljeno u Vijesti

Ukoliko neki stranac dođe državljaninu BiH u posjetu kao privatni gost, on po zakonu mora biti prijavljen u najbližoj kancelariji Službe za poslove sa strancima ili policijskoj upravi. Prijava boravka stranog gosta u Bosni i Hercegovini od 13. maja iznosi deset maraka. U protivnom, plaća se kazna.

Nakon odlične prošlogodišnje turističke sezone ove godine BiH očekuje novi rekordan broj stranih gostiju. Iz Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH pojasnili su da ovu taksu ne moraju plaćati hoteli, moteli i drugi organizovani, komercijalni smještaji.

"Za prijave boravka za strane državljane u Službi za poslove sa strancima ili policiji uspostavljena je taksa u iznosu od deset maraka", rekao je Branislav Mojović iz Službe za poslove sa strancima. Međutim, ova taksa ne odnosi se na hotelijere, već samo na prijave boravišta za strance koji su u privatnoj posjeti smješteni u privatnom smještaju.

"Hoteli i drugi smještajni kapaciteti imaju zasebne prijave. Oni ovjeravaju knjige stranih gostiju i te ovjere se plaćaju 50 maraka, ali se ta knjiga ovjerava jednom godišnje u Službi za poslove sa strancima. Do sad se ovjera knjige stranih gostiju plaćala pet maraka", naglasio je Mojović.

Odluka o izmjeni tarife administrativnih taksi objavljena je u Službenom glasniku BiH 5. maja ove godine, a na snagu je stupila osam dana kasnije.

(faktor.ba)

Objavljeno u Vijesti

U okviru Sajma privrede, Općinski načelnk Suad Huskić potpisao je ugovore o poticajima u svrhu pokretanja vlastitih biznisa sa devet budućih poduzetnika - Harisom Smajlhodžićem (proizvodnja madraca, nadmadraca i dr.), Zinom Ahmićem (proizvodnja pčelinjih proizvoda), Mirnesom Huseljom (proizvodnja pločastog namještaja), Smailom Galijaševićem (elektroenergetsko projektovanje), Enisom Džananović (dizajniranje enterijera), Elmirom Kadušić (kreativno učenje stranih jezika, lektorisanje i sl.), Harisom Čauševićem (proizvodnja tapaciranog namještaja), Amelom Maglićem (pakovanje ugostiteljskog šećera i drugih proizvoda) i Miralemom Hadžanom (restauracija drvenog namještaja).

Po strukturi ideja vidi se da je riječ o dosta proizvodnje i dosta inovativnih ideja - od proizvodnje madraca, tapaciranja namještaja do nekih poslovnih ideja koje su se odnosile na edukaciju i razvoj. Broj prijava je puno veći nego ranijih godina, i iz godine u godinu prijave su kvalitetnije i sve je više novih ideja, kao i mladih ljudi koji se odlučuju da rade. Uostalom poruka Sajma, pa i ovog projekta je da se ljudima daje prilika u BIH da žive i zarađuju od svog rada, da kvalitetno provode svoje vrijeme i da doprinose ukupnom razvoju Bosne i Hercegovine, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Projekat Poslovne ideje mladih pokrenut je 2011. godine i do sada je ponudio različite projekte mladih ljudi. Po ovom modelu Općina finansira troškove registracije preduzeća, doprinose za dio zaposlenih u periodu do 3 godine, a u određenim slučajevima Općina je finansirala troškove zakupa poslovnog prostora.

Objavljeno u Tešanj

Ovog vikenda na programu je posljednje, 15. kolo Druge ženske nogometne lige FBiH, u kojoj nastupa ženska selekcija FK “Borac” iz Jelaha.

U ovom kolu, naše nogometašice na svojim “Šibovima” dočekuju gošće iz Gradačca, ekipu ŽNK “Zvijezda” a ova utakmica se igra u nedjelju, 21.05.2017. godine, na stadionu “Šibovi” u Jelahu, sa početkom u 17:00 sati.

U nastavku raspored svih utakmica 15. kola:

JELAH: FK “Borac” Jelah – ŽNK “Zvijezda” Gradačac,
VISOKO: ŽNK “Visočica” – ŽNK “Posavina” Domaljevac 1:3, (odigrano jučer, 18.05.2017.)
TURBE: ŽNK “Rosa Brandis” Travnik – ”ŽNK “Libero” Goražde.

Objavljeno u Sport

Iz Nogometnog kluba “TOŠK” Tešanj obavještavaju javnost da je pokrenuta akcija “Luke 2017”, kojom se namjeravaju prikupiti sredstva za obnovu i modernizaciju postojećeg stadiona.

Pored ove akcije, u prodaju su puštene i “Šampionske ulaznice” za utakmicu protiv Žepča, na proslavi titule sutra na “Lukama”. Kupovinom ove ulaznice (koja košta 5,00 KM) dajete podršku razvoju infrastrukture Kluba, a sama ulaznica biće idealna uspomena na šampionsku generaciju i proslavu titule.

Na dan utakmice, u prodaji će biti i regularne ulaznice od 3,00 KM.

Sutra, svi na “Luke”!

Objavljeno u Sport

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.