Članak je filtriran: srijeda, 17 Maj 2017

Dio kompanije Agrokomerc koji je kupila tešanjska AS grupa od 1. juna počinje sa radom, rekao je za Oslobođenje direktor Agrokomerca Ermin Mujić.

Podsjetimo, kompanija AC Food, koja pripada AS Grupi, pobijedila je proljetos na javnom nadmetanju postavši vlasnik zemljišta i objekata Agrokomerca u vrijednosti od tri miliona maraka.

Oni su kupili dio imovine, u koju spada pogon za proizvodnju stočne hrane, prerada voća i povrća, pržionica kafe i dio skladišta.

To će od 1. juna sve startati sa poslom. Očekujemo napredak, po ugovoru i dogovoru, biće posla za radnike Agrokomerca koji će biti prioritet. U AS Groupu u ovom momentu ne znaju koliko radnih mjesta očekuju, zato što će proizvodnja zahtijevati novu tehnologiju koja je u procesu nabave. Sigurno će biti znatno povećanje nego u priči sa Gadžo komercom, jer su veća kompanija koja ima godišnji promet od 300 miliona maraka i zapošljavaju čak 4.000 ljudi, rekao je direktor Agrokomerca.

Gadžo komerc, naime, odranije unajmljuje proizvodne pogone Agrokomerca i stavio je u funkciju zakupljeni prostor za proizvodnju biskvita, keksa, čokolade i kakaa, te zaposlio oko 89 bivših radnika Agrokomerca.

Od ostalih firmi koje zakupljuju prostore u Agrokomercu, nijedna druga se ne ističe u domenu proizvodnje hrane, većinom koriste skladišta kroz djelokrug uslužnih djelatnosti.

Kada je riječ o proizvodnim aktivnostima, sve oči su uprte u firmu AC Food, koja bi u cijelom prehrambenom kompleksu Agrokomerca, na glavnom lokalitetu Polje Velika Kladuša, trebala donijeti ekonomski preokret.

Kladuščani vjeruju, iako nemaju pouzdane informacije, da će se Gadžo komerc potpuno povući, ostavljajući sav prostor AS Groupu jer se ti pregovori vode, piše Oslobođenje. 

U ovoj godini se očekuje i ponovljena prodaja mesne industrije, nakon prošlogodišnje epizode sa Razvojnom bankom. Naime, Kantonalni sud je prihvatio žalbu, pa je sve vraćeno na ponovni postupak. Čeka se novi poziv suda na natjecanje oko mesne industrije kao jednog od najznačajnijih dijelova Agrokomerca.

(biznisinfo.ba)

Objavljeno u Ekonomija

Dugogodišnja zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack i dr. Lars Hänsel, šef Odjela za Europu i Sjevernu Ameriku u Centrali Fondacije Konrad Adenauer posjetili su danas Općinu Tešanj kako bi se sastali sa načelnicima općina Tešanj, Teslić i Žepče. Tokom sastanka, razgovarano je o uspješnoj saradnji ove tri općine.

Oduševljena sam saradnjom općina Tešanj, Teslić i Žepče. Drago mi je da je novac iz Evropske unije došao u prave ruke, s obzirom da se radi o području koje je plodno za poduzetništvo, kazala je Doris Pack, dugogodišnja zastupnica u Europskom parlamentu.

Cilj današneg sastanka je da predstavimo saradnju naše tri općine, kako bi i drugi slični primjeri dobili podršku za slične projekte. Sretni smo da je Njemačka partner ovogodišnjeg Sajma, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Nakon sastanka u Općini Tešanj, delegacija je u društvu načelnika tri općine posjetila Sajam privrede.

Objavljeno u Tešanj
Današnjem svečanom otvorenju sajma prisustvovale su zvanice s državnog i federalnog nivoa, kao i ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann s obzirom da je Njemačka zemlja partner ovogodišnjeg sajma.

Predsjednik Biznis centra Edin Jabandžić na otvorenju sajma je istakao kako je osim Njemačke partner sajma i Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine te dodao da privrednici znaju da partnerstvo i sinergija donose uspjeh.

"Naši privrednici imaju dugogodišnju saradnju s firmama iz Njemačke i partnerstvo na ovom sajmu nam je podstrek da jačamo veze i radimo. Članovi udruženja privrednika odavno su dali veliki doprinos da Tešanj postane lokacija sa povoljnim poslovnim okruženjem, ne samo za domaće već i stranim investitorima", kazao je Jabandžić.

On je dodao da u Tešnju vlada dobar poslovni ambijent te da je cilj mladima poslati poruku da je moguće na ovom području priređivati.

"Nije jednostavno, ali je moguće. Poslovne ugovore stvaramo svakodnevno, a cilj ovog sajma je da širimo pozitivnu priču o BiH", dodao je Jabandžić.

Danas su u Tešnju svoje poslovanje predstavile firme koje su lideri u poslovanju u svojim tranšama.

"Očekujemo brže rješavanje naših predmeta i da nas državne institucije gledaju kao partnera u razvoju privrede", zaključio je Jabandžić.

Načelnik Tešnja Suad Huskić je kazao kako je ovaj sajam podsticaj da više rade i da se skrene pažnja na privrednike.

"Svako društvo, država i lokalna zajednica pred sobom imaju izazove. Mi u BiH pričamo o teškim temama, a sve nas je manje. Ljudi odlaze, mladi i cijele porodice vrijednih i sposobnih odlaze i traže više nade, povjerenja, uslove rada, sigurnost, a manje svađe i priče o sukobima", izjavio je Huskić.

Dodao je da je mlade potrebno zaustaviti javnim i privatnim investicijama, kvalitetnim školstvom, zdravstvom i jedinstvom svih.

Predsjednik privredne komore FBiH Marko Šantić i premijer ZDK Miralem Galijašević su kazali kako je današnji sajam pozitivan primjer uspjeha te su se zahvalili privrednicima na pozitivnom ambijentu.

Ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann je izjavila da joj je drago što je njen prvi dolazak u Tešanj obilježio sajam privrede.

"Tešanj je pokazao kako izvrsnim poslovanjem mogu izvući veliki profit od partnerstva. Njemačka nema želju da se predstavi u Tešnju u privrednom smislu već u cijeloj raznolikosti", izjavila je Hohmann te dodala:

"Tešanj ima model koji može služiti za cijelu zemlju. Ovdje se više općina ujedinilo i odlučilo da surađuju. Smatram da ovaj uspjeh zaslužuje mnogo više pažnje u BiH. Potrebno je staviti fokus na zajedništvo i ovaj uzorni suživot i saradnju izdići prijatno iznad beskompromisnih rasprava."

Hohmann je istakla kako je potrebno da sa privrednicima sarađuje vlast te da im olakša poslovanje.

Prisutnima se na sajmu obratio i premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić koji je izjavio da svjedoči optimizmu koji treba da se prenese i na druge krajeve BiH.

"Tešanj je primjer da sami sebi svojim rukama možete stvoriti budućnost. Rad vlade Federacije BiH za ekonomske prilike je bitan. Mi smo počeli u tehničkom smislu provoditi tačku po tačku vrijedno i neumoljivo, i nije da nismo očekivali probleme. Reforme izazivaju otpor, ali nama su reforme potrebne. Ukoliko pitate prosječnog građanina šta treba u BiH, svi će reći da je to zaposlenost i socijalna sigurnost. Ako je to tako, treba riješiti ono to građani percipiraju kao problem i naš program rješava te probleme", izjavio je Novalić.

Na kraju je dodao kako rade na smirivanju socijalne situacije.

Doris Pack, dugogodišnja zastupnica u Evropskom parlamentu i predsjednica Odbora Europskog parlamenta za Jugoistočnu Europu, političarima je poslala jasnu poruku da sredstva iz EU i MMF-a usmjere i na općine koje imaju velike potencijale.

Sajam su presjecanje svečane vrpce otvorili Jabandžić, Hohmann i Zvizdić koji su potom obišli izlagače sajma. U sklopu sajma u Tešnju bit će održane brojne panel diskusije i sastanci te skupština privrednika Biznis centra Jelah-Tešanj.
(klix.ba)
Objavljeno u Ekonomija
četvrtak, 18 Maj 2017 00:00

Kakvo nas vrijeme očekuje za vikend?

U Bosni i Hercegovini sutra će prijepodne biti sunčano. U drugom dijelu dana umjereno povećanje oblačnosti. Vjetar će biti slab, većinom jugozapadnog smjera.

Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 7 i 12, na jugu zemlje od 12 do 17, a najviša dnevna između 24 i 29 stepeni.

U Bosni i Hercegovini u subotu će doći do jačeg naoblačenja koje će od sredine dana uvjetovati kišu, jače pljuskove i grmljavinu. Intenzivnije padavine se prognoziraju za Krajinu, sjever i sjeveroistok Bosne, gdje može pasti između 30 i 50 litara kiše po metru kvadratnom. Vjetar će biti slab, prijepodne južnog i jugozapadnog smjera. U drugom dijelu dana vjetar mijenja smjer na sjever i sjeverozapad. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 9 i 14, na jugu zemlje od 14 do 18, a najviša dnevna većinom između 20 i 25 stepeni.

U BiH u nedjelju, 21. maja bit će pretežno oblačno vrijeme s kišom u Bosni. Više padavina bit će prijepodne. Na jugu zemlje u drugoj polovini dana razvedravanje. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 9 i 15, a najviša dnevna većinom između 13 i 18, na jugu zemlje od 22 do 25 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Objavljeno u Vijesti

Zdravstveno stanje palestinskih zatvorenika koji štrajkuju glađu je sve teže, izjavio je čelnik Komisije za zatvorenike Issa Qaraqe. Prema njegovim riječima, više od 1.800 zatvorenika odbijaju hranu već 32 dana.

Izraelska zatvorska služba štrajkače je prebacila u zatvore Bersheeba, Shatta i Ramle, jer su blizu bolnica, što je pokazatelj da su zatvorenici u teškom stanju. On je rekao da su izraelske vlasti i zatvorske službe potpuno odgovorne za živote i zdravlje zatvorenika od kojih su neki imali „unutrašnja krvarenja i vrtoglavice“.

Qaraqe je pozvao međunarodnu zajednicu da odmah djeluje i izvrši pritisak na vlasti da okončaju patnju zatvorenika i prihvate njihove legitimne zahtjeve“.

Od 17. aprila blizu hiljadu zatvorenika pokrenulo je masovni štrajk glađu protestirajući protiv katastrofalnih i nehumanih uvjeta u zatvorima. Od tada oni preživljavaju samo na vodi i soli, a njihov broj se svaki dan povećava.

Glavni zahtjevi štrajkača su poštivanje međunarodnih konvencija o pravima zatvorenika, te prebacivanje u zatvore na okupiranim teritorijama kako bi njihovim porodicama bilo lakše da ih posjete. Osim toga, traže i ukidanje restrikcija na posjete i bolji tretman njihovih porodica na vojnim punktovima prilikom dolaska. Traži se, između ostalog, osnovna zdravstvena zaštita, te mogućnost da majke koje su zatvorene, bez zaštitnog stakla dočekaju svoju djecu.

(fokus.ba)

Objavljeno u Svijet

Oko 200 američkih marinaca smrzlo se na norveško-ruskoj granici tokom zimskih manevara, tvrdi američki list "Difens njuz".

Tokom vojnih vježbi "Džoint viking 2017" u Norveškoj, početkom marta, američke marince je "prevarila" njihova arktička oprema.

Otkriveno je da oprema Amerikanaca ne može da izdrži temperaturu od minus 45 stepeni Celzijusovih.

Predstavnik švedskog proizvođača zimske vojne opreme "Toraka" Jonas Rajdem kritikovao je vojnu odjeću marinaca i sa ironijom je primijetio da u svojim jaknama izgledaju kao maskota kompanije za proizvodnju guma "Mišlin".

Navedeno je i da se gornji dio odjeće Amerikanaca cijepa na hladnoći, rajsferšlus se ne otvara, a čizme im spadaju sa skija.

Komentarišući tu informaciju, general-major Nil Nelson saopštio je da će "svi nedostaci biti uzeti u obzir".

(Nezavisne)

 

 

Objavljeno u Svijet
četvrtak, 18 Maj 2017 00:00

Hrvatska povećava naknade porodiljama

Hrvatska vlada tvrdi da je donijela jednu od najznačajnijih mjera sa ciljem poticanja demografske obnove i razvoja.

Samo četiri dana uoči lokalnih izbora hrvatska Vlada je povisila iznos naknada za roditelje.

Hrvatska Vlada povećava rodiljne i roditeljske naknade za što je u državnom proračunu osigurano gotovo 21 milijun eura.

Samo četiri dana uoči lokalnih izbora, u hitnu saborsku proceduru uputili su prijedlog zakona kojim bi zaposlenim roditeljima za drugih šest mjeseci povećali maksimalni iznos naknade plaće na 535 eura umjesto sadašnjih 357.

Povećat će i naknadu nezaposlenim roditeljima, te roditeljima blizanaca, za treće, ali i svako sljedeće dijete - s 223 na 312 eura.

Početak primjene zakona u Vladi očekuju od druge polovice godine, a cilj povećanja je demografska obnova, rečeno je na sjednici Vlade.

Održiv plan
"Sve ovo je proračunski održiv plan i vrlo konkretna realizacija našeg izbornog programa", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Za primjenu novih mjera u proračunu za ovu i projekcijama za iduće dvije godine osiguran je novac - 156,6 milijuna kuna (21 milijun eura) u ovoj godini, u idućoj godini dvostruko više i u 2019. godini 346,5 milijuna kuna (46,5 milijuna eura), potvrdila je Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Predložene izmjene, istaknula je, jedna su od najznačajnijih mjera sa ciljem poticanja demografske obnove i razvoja Hrvatske kojom se želi dodatno potaknuti korištenje roditeljskog dopusta oba roditelja, odnosno pružiti kvalitetniju i sustavniju potporu obiteljima s novorođenom djecom.


(Al Jazeera)

Objavljeno u Region
četvrtak, 18 Maj 2017 00:00

Stegnuta omča oko ISIL-a u Raqqi

Američka koalicija koja podržava kurdske snage tvrdi da se u Raqqi krije tri do četiri hiljade ISIL-ovih boraca.

SDF ocijenio da će američka odluka o naoružavanju njihovih snaga ubrzati poraz ISIL-a u Siriji.

Savez kurdskih i arapskih boraca koje vojno podržava SAD zauzeli su 350 kvadratnih kilometara tokom prošle sedmice u sirijskoj provinciji Raqqa. Na taj način su stegnuli omču oko glavne baze grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), kazao je glasnogovornik koalicije pod vodstvom SAD-a.

Između tri i četiri hiljade boraca ISIL-a se navodno kriju u Raqqi, gdje nastavljaju organizirati odbranu protiv očekivanog napada, kazao je pukovnik Ryan Dillon za agenciju Reuters u telefonskom razgovoru iz glavnog grada Iraka.

Sirijske demokratske snage (SDF) drže u okruženju Raqqu, ISIL-ov samoproglašeni glavni grad u Siriji, od novembra. Prošle sedmice, borci SDF-a ostvarili su veliki uspjeh osvajanjem Tabqe, grad koji je ISIL nekada držao pod kontrolom, 50 kilometara zapadno od Raqqe i obližnje strateške brane.

"Posljednje sedmice SDF je stegao omču oko ISIL-a na sjevernom, istočnom i zapadnom dijelu Raqqe", rekao je Dillon.

Uz podršku zračnih napada koalicije, borci SDF-a su se približili na četiri kilometra od grada Raqqe.

"Zauzeli su skoro 350 kvadratnih kilometara teritorije od ISIL-a i nastavljaju napredovati. Oni sve više zatežu izolacijski prsten, što je u velikoj mjeri neosporno", rekao je on.

Naoružanje SAD-a
Kurdsko-arapska koalicija u Siriji ocijenila je da će američka odluka o naoružavanju njihovih snaga ubrzati poraz ISIL-a u Siriji.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa saopćila je u utorak da će naoružavati kurdske borce u Siriji "koliko bude potrebno" kako bi što prije preuzeli od ISIL-a ključni grad Raku, uprkos žestokom protivljenju Turske koja ih smatra teroristima.

Glasnogovornik Pentagona Dan White rekao je da je SDF jedina sila koja će uskoro zauzeti Raqu i dodao kako su svjesni i zabrinutosti Turske u vezi sa kurdskim snagama.

"Turskom narodu i njihovoj vladi dajemo garanciju i izražavamo predanost SAD-a u vezi sa zaštitom našeg saveznika kao i sprječavanjem dodatnih sigurnosnih rizika kojima je izložen naš saveznik u NATO-u", rekao je White.

Protivljenje Turske
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je ranije izjavio da podrška SAD-a Stranci demokratske unije (PYD) bacaju u sjenu odnose Turske i SAD-a, naglasivši kako je ove probleme potrebno rješavati što prije.

Turski zvaničnici su već apelirali na SAD i druge saveznike da okončaju podršku PYD-u, sirijskom ogranku Radničke partije Kurdistana (PKK)=

Washington smatra da bi Raqqu trebalo što prije zauzeti zbog toga što predstavlja ključnu bazu ISIL-a ne samo u Siriji, već je i utočište za operativce koji planiraju napade u zapadnim zemljama.

U međuvremenu, civili koji su se vratili u Tabqu suočavaju se sa nestašicom hrane nakon odlaska ISIL-a.

"Ljudi gladuju i otimaju se za hljeb", kazao je za Al Jazeeru stanovnik Tabqe Abu Mohammed.

"Iscrpljeni su; čini im se da umiru, ali hvala Bogu, mi smo spašeni i ponovno ćemo živjeti", dodao je.

SDF je nedavno u saopćenju kazao da će Tabqa biti prepuštena civilnom vijeću čim bude u potpunosti osigurana.

(Al Jazeera)

Objavljeno u Svijet

U prva tri mjeseca u 2017. godini ZDK je ostvario izvoz u vrijednosti od 406,1 milion KM, što je povećanje za 4,5 posto u odnosu na isti period lani, čime je zadržao lidersku poziciju u Federaciji BiH, čineći oko 25 posto njenog ukupnog izvoza, a oko 17 posto ukupnog izvoza Bosne i Hercegovine, podaci su Privredne komore ZDK.

Najveća pokrivenost uvoza izvozom na teritoriji ovog kantona u periodu januar – mart i ove godine bila je u sektoru metala i metaloprerade, te drveta i drvoprerade, a industrijska proizvodnja zadržala je prošlogodišnji trend u ovom periodu, navodi Indira Buza direktor Sektora za informatiku, statistiku i javna dokumenta u Privrednoj komori ZDK.

Prema kadrovskoj evidenciji ukupan broj zaposlenih u februaru, a na prostoru ZDK iznosio je 73.126 osoba, što predstavlja povećanje za 1,4 posto u odnosu na godišnji prosjek broja zaposlenih u prošloj godini, dok je prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u istom mjesecu iznosila 716 maraka, po čemu je ovaj kanton treći, ali odozdo u Federaciji BiH.

(rtvze.ba=

Objavljeno u Ekonomija

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je na web stranici www.bhas.ba rezultate „Ankete o potrošnji domaćinstava u BiH 2015. godine” s osnovnim podacima o veličini i strukturi potrošnje domaćinstava u BiH, prosječnoj veličini domaćinstava i siromaštvu.

Na osnovu podataka iz Ankete, izračunava se i širok spektar različitih pokazatelja o domaćinstvima, stanovništvu, uvjetima stanovanja i rada i životnom standardu građana BiH koji će biti objavljeni u posebnoj publikaciji.

Prema podacima iz Ankete o potrošnji domaćinstava u BiH u 2015. godini, prosječno domaćinstvo u toj godini imalo je 2,9 članova i trošilo je mjesečno 1.408,04 KM, od toga 415,76 KM za hranu i pića i 992,28 KM za neprehrambene proizvode i usluge.

U odnosu na 2011. godinu, prosječna mjesečna potrošnja u BiH u 2015. godini bila je manja za 10,3 posto. U tom razdoblju je prosječna veličina domaćinstva smanjena za 0,2 člana dok je proporcija domaćinstava koja uštede dio svojih prihoda porasla za 28,4 posto i iznosi 18,2 posto, prenosi Večernji list.

Najveće učešće u prosječnoj mjesečnoj potrošnji domaćinstava imali su hrana i bezalkoholna pića (28,8 posto) i stanovanje, električna energija, plin i ostali energenti (27,4 posto). Ostali veliki izdaci odnosili su se na prijevoz (9,3 posto) i ostale proizvode i usluge (6,7 posto).

U 2015. godini stopa relativnog siromaštva stanovništva bila je manja u odnosu na 2011. godinu (16,3 posto prema 17,9 posto). U tom razdoblju stopa siromaštva bila je manja u oba entiteta, a veća u Brčko Distriktu BiH.

Mjesečni prag relativnog siromaštva za jednočlano domaćinstvo u Bosni i Hercegovini u 2015. godini bio je 400,67 KM, što je za 15,73 KM mjesečno manje u odnosu na 2011. godinu. Ovaj izračun je izvršen na osnovu ekvivalentne potrošnje domaćinstva koja je smanjena kao i njena meridijana, pa je time i prag siromaštva smanjen u usporedbi s 2011. godinom.

Gotovo 160.000 domaćinstava ili oko 490.000 stanovnika u Bosni i Hercegovini su bili ispod praga relativnog siromaštva u 2015. godini.

Anketa je provedena tokom 2015. godine na reprezentativnom uzorku od 7.702 slučajno izabrana domaćinstava iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Izabrana domaćinstva bila su podijeljena u mjesečne uzorke, priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

6yka.com

Objavljeno u Ekonomija
Stranica 1 od 2

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.