Članak je filtriran: utorak, 16 Maj 2017

Dragi sugrađani, navijači i simpatizer NK TOŠK Tešanj,

OO SDP BiH Tešanj od srca čestita sportskom kolektivu NK TOŠK Tešanj na osvojenoj tituli prvaka Druge lige Centar FBIH. 

Bilo je lijepo pratiti dešavanja na sportskim terenima tokom cijele sezone, u kojoj ste vi kao kolektiv pokazali snagu, htijenje i želju, a na svima nama je da nudimo najbolja rješenja za daljni napredak  NK TOŠK, i sporta u cjelnini na prostoru naše općine.

Uvjereni smo da ćete dostojno prezentovati općinu Tešanj, Zeničko-dobojski kanton, kao i cijelu regiju.

Ovom prilikom vam čestitamo i jubilej 90 godina postojanja sportskog kolektiva NK TOŠK Tešanj.

 Predjednik OO SDP BiH Tešanj
        OO Senad S. Subašić

Objavljeno u Sport


Posljednjih nekoliko dana obilježila je globalna zabrinutost vezana uz jedan od najvećih hakerskih napada u historiji, famozni WannaCry ransomware udar koji je pogodio više od 200 hiljada računara širom svijeta.

Iako je napad gotovo sasvim splasnuo, priča o (ne)sigurnosti na internetu ni izbliza nije gotova.
Dapače, potrebno je iz dana u dan voditi računa o tome na koje se web stranice prijavljujete, s kojim podacima, koju adresu elektronske pošte i koju šifru koristite…

Jer, prema podacima koji se mogu pronaći na vrlo popularnoj Have I Been Pwned web stranici, a na kojoj usput možete provjeriti je li neka od adresa elektroničke pošte koju koristite bila izložena krađi podataka, gotovo četiri milijarde korisničkih računa bili su meta krađe elektronskih identiteta.

Nije, naravno, uvijek sve završilo pogubno, vrlo često ukradene e-mail adrese ili šifre nisu korištene u nelegalnim aktivnostima, ali u svakom slučaju, ako do sada niste razmišljali i promjeni zaporke, krajnje je vrijeme da to učinite.

Uglavnom, ovih dana otkriveno je kako na webu postoji otvorena baza koja sadrži 560 miliona korisničkih e-mailova i pripadajućih šifri, odnosno svih ostalih podataka.

Baza sadrži više od 75 GB podataka koji su inicijalno prikupljani u brojnim aferama krađe podataka iz bliže historije, kada su hakeri uspješno provalili u sljedeće web portale i stranice: LinkedIn, Dropbox, Lastfm, MySpace, Adobe, Neopets, RiverCityMedia, 000webhost, Tumblr, Badoo, Lifeboat.

Svaka od ovih pojedinačnih afera izazvala je poprilično veliku paniku među korisnicima i uvijek, ali baš uvijek je sugerirano da se promijeni šifra ako ste imali korisnički račun na nekom od navedenih web servisa.

Ako to iz bilo kojeg razloga niste učinili do sada, stvarno bi bilo krajnje vrijeme da to napravite istog trena, jer u suprotnom se doista izlažete vrlo velikoj mogućnost da neko ukrade vaš elektronski identitet vezan uz pojedine adrese elektronske pošte.

Ovakva upozorenja nipošto se smijemo ignorisati, čak i ako ne koristimo adrese koje su bile izložene napadima, jer na osnovu tih podataka kriminalci bi vrlo lako mogli doći do podataka koje koristimo uz novootvorene adrese, pogotovo pod uslovom ako se koriste iste ili slične šifre na više adresa.

Definitivno još jedna u nizu neugodnih vijesti kada je u pitanju kompjuterska sigurnost, pardon, nesigurnost…

(fokus.ba)

Objavljeno u Svijet

Udruženje sportskih ribolovaca “Blinker”Kalošević – Tešanj organizuje Otvoreno udruženjsko takmičenje u sportskom ribolovu, u disciplini “ulov ribe udicom na plovak”, za kategoriju “SENIORI”, koje će se održati u nedjelju, 21.05.2017. godine, na ribolovnoj stazi “Jezero Mrkotić”, sa početkom u 09:00 sati.

SATNICA TAKMIČENJA

08:30 – 09:00 sati – prijave takmičara,
09:00 – 10:00 sati – izlazak na stazu i priprema za takmičenje,
10:00 – 13:00 sati – takmičenje,
13:00 – 13:30 sati – vaganje ulova, sumiranje rezultata,
13:30 – 14:00 sati – proglašenje pobjednika, dodjela nagrada,
14:00 – 16:00 sati – zajednički ručak i druženje.

Ovo takmičenje održava se u okviru manifestacije “Dani Mjesne zajedniceKalošević” a dan ranije, u subotu, 20.05.2017. godine, takođe u sklopu ove manifestacije, Crveni križ općine Tešanj u saradnji sa mjesnim zajednicama Kalošević, Mrkotić i Bobare organizuje akciju Dobrovoljnog darivanja krvi. Pozivamo sve koji su u mogućnosti, da se odazovu na ovu akciju. Daruj krv – spasi život!

Objavljeno u Sport

Evropska unija (EU) je postavila rok Poljskoj i Mađarskoj da do juna ove godine počnu prihvatati izbjeglice od Italije i Grčke, javlja Anadolu Agency (AA).

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopoulos je danas kazao novinarima da će, ukoliko ne budu poštovale odluku Brisela, ove dvije zemlje biti sankcionisane.

“Pozivam Poljsku i Mađarsku, koje nisu primile nijednu osobu do sada, da konačno odmah počnu s time”, izjavio je Avramopoulos.

Dodao je da postoje mehanizmi prema kojima bi Poljska i Mađarska mogle biti kažnjene.

“Ukoliko ništa ne poduzmu prije narednog izvještaja Evropske komisije u junu, Komisija neće oklijevati da upotrijebi svoja ovlaštenja na osnovu potpisanih ugovora i pokrene prekršajne procedure”, rekao je Avramopoulos.

Više od 45.000 osoba samo ove godine je stiglo do Italije čamcima iz Sjeverne Afrike, što je za 40 posto više u poređenju sa istim periodom 2016. godine.

Mađarska i Slovačka na Europskom sudu pravde osporavaju kvote EU-a za migrante, tvrdeći da je takva raspodjela među državama članicama nezakonita.

Objavljeno u Svijet
srijeda, 17 Maj 2017 00:00

17.05.2017.g. Vremenska prognoza


Danas većinom umjereno, u centralnim i istočnim područjima i pretežno oblačno vrijeme. Lokalno slaba kiša ujutro u istočnim područjima Bosne. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući u sjevernim i istočnim područjima Bosne. Vjetar ujutro i krajem dana slab, a veći dio dana vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 18 i 24°C, na jugu zemlje od 24 do 28°C.

U četvrtak 18.05.2017., sunčano. Jutarnje temperature od 6 do 12, na jugu od 10 do 15, a dnevne od 20 do 26, na jugu do 28 °C.

U petak 19.05.2017., sunčano uz malu oblačnost. Jutarnje temperature od 5 do 11, na jugu od 10 do 15, a dnevne od 23 do 29 °C.

U subotu 19.05.2017., sunčano uz malu oblačnost. Umjeren porast naoblake u Krajini, Posavini i u Hercegovini može usloviti lokalne pljuskove tokom poslijepodneva ili u večernjim satima. Jutarnje temperature od 8 do 12, na jugu od 10 do 15, a dnevne od 22 do 28 °C.

Objavljeno u Servisne Informacije

Izaslanstvo Ministarstva odbrane (MO) i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), koje predvodi ministrica obrane BiH Marina Pendeš posjetilo je u okviru službenog posjeta Narodnoj Republici Kini Ministarstvo nacionalne obrane ove zemlje, a teme razgovora bile su iz domena bilateralne obrambene suradnje te aktuelnih reformi obrambenog sustava u BiH i NR Kini.

Također, razgovarano je i o doprinosu oružanih snaga dviju država međunarodnom miru i sigurnosti kroz sudjelovanje u operacijama potpore miru te su razmijenjena mišljenja o regionalnoj i globalnoj sigurnosnoj situaciji, prilikama i izazovima.

Ministri su bilateralnu obrambenu suradnju ocijenili dobrom, s realnim prilikama i perspektivama za proširenje u sadržaju i obimu te je istaknuta važnost nastavka partnerskog odnosa i suradnje.

Ministar Wanquan potvrdio je spremnost za daljnju podršku NR Kine aktualnim i budućim projektima modernizacije i razvoja Oružanih snaga BiH.

Ova podrška ogledat će se u održavanju redovitih bilateralnih konzultacija i dijaloga na svim razinama, sponzoriranim programima izobrazbe i obuke za pripadnike OSBiH na vojno obrazovnim ustanovama u NR Kini te donaciji Kine za OSBiH u vrijednosti od 10 miliona yuana, kroz isporuku specijaliziranih strojeva za izvođenje inženjerijskih radova u niskogradnji.

Sporazum o donaciji između Vlade NR Kine i Vijeća ministara BiH već je u pripremi za zaključenje, kao i stručni razgovori o vrsti i tipu sredstava koja će biti donirana.

Posjet izaslanstva MO i OSBiH nastavlja se i sutra, kada je predviđen posjet jednoj od divizija garnizona, uz sastanak sa Zapovjedništvom Divizije i demonstraciju opreme i operativnih sposobnosti postrojbi.

Osim ministrice Pendeš, u izaslanstvu MO i OSBiH su i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalbojnik Mirko Tepšić, tajnik Ministarstva obrane BiH Muhamed Smajić, pomoćnik ministra obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović i pomoćnik ministra obrane za financije i proračun Miro Cabo, saopšteno je iz MOBiH.

Objavljeno u Vijesti

Sve je spremno za 13. Sajam privrede Tešanj 2017. godine koji će se održati ove sedmice, od 18. do 21. maja u prostoru Distributivnog centra u Kraševu, općina Tešanj. Službeni partner Sajma je Savezna Republika Njemačka. Učešće na Sajmu je najavilo preko 200 izlagača.

Izložbeni prostor Sajma je smješten na 4.000 m2 zatvorenog prostora i 10.000 m2 otvorenog prostora. Ove godine najavljen je rekordan broj izlagača iz Bosne i Hercegovine, ali i susjednih zemalja. Osim izlagača očekujemo prisustvo brojnih poslovnih partnera, kao i građana posjetilaca Sajma. Smisao Sajma jeste naglasak na važnost i potencijal bosanskohercegovačke ekonomije, veliki broj poslovnih susreta i novih ugovora., kazao je predsjednik Udruženja privrednika Biznis centar Jelah, Tešanj Edin Jabandžić.

Sajam privrede je za nas smotra ili festival poduzetništva. To je prilika da afirmišemo rad, pozitivne društvene vrijednosti i važnost ekonomije i ekonomskih tema. Odluka Ambasade SR Njemačke, da bude partner našeg Sajma je još jedno priznanje za napore koje svi mi u Tešnju ulažemo u jačanju ambijenta za privredni razvoj, ali i potvrda da smo određene rezultate postigli, jer prihvatanje partnerstva dolazi od zemlje čija je privreda prva u Evropi., istakao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Sajam u tri dana trajanja ima čitav niz pratećih sadržaja (paneli, prezentacije i predstavljanja), a drugi dan Sajma je planirano održavanje Skupštine Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH, koja je ujedno i partner Sajma.

Zvanično otvorenje Sajma privrede Tešanj 2017. godina je u četvrtak u 10,30 sati, a Sajam bi trebalo da otvore Predsjedavajući Vijeća ministara gosp. Denis Zvizdić, Ambasadorica SR Njemačke Christiane Hohmann, Doris Pack dugogodišnja parlamentarka u Evropskom parlamentu i Predsjednica Odbora Europskog parlamenta za Jugoistočnu, te predsjednik Udruženja privrednika Edin Jabandžić.

Objavljeno u Tešanj
srijeda, 17 Maj 2017 00:00

Turnir društvenih inovacija

U Društvenom centru, u zgradi mjesne zajednice Dobropolje-Mekiš održan je Turnir društvenih inovacija na kojem je učestvovala 21 grupa mladih iz općina Tešanj, Doboj Jug i Usora.

Mladi su, tokom dana razvijali svoje društvene ideje, izrađivali plan realizacije i finansijski okvir, te tako razrađenu ideju prezentovali pred komisijom. Tri ideje su direktno predložene za finansiranje, dok su preostale ideje na dopunskoj listi, kako bi kandidati putem online aplikacije dodatno razradili pojedine elemente.

Turnir društevnih ideja je realizovan kroz projekat Omladinske banke na kojem Općina Tešanj i Fondacija Mozaik sarađuju devet godina.


Općina Tešanj je ponosna što je bila domaćin mladim ljudima sa idejama i željom da našu sredinu učine boljom za život, te smo spremni za saradnju i učešće u realizaciji dobrih društvenih ideja i u narednom periodu.

Objavljeno u Tešanj

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona, putem Službe za boračko-invalidsku zaštitu i opću upravu Općine Tešanj objavljuje oglase za dodjelu novčane pomoći braniocima i članovima njihovih porodica u svrhu dodjele poticaja za zapošljavanje i samozapošljavanje boračkih populacija.

Oglas za dodjelu poticaja samozapošljavanja možete pogledati ovdje
Oglas za dodjelu poticaja zapošljavanja možete pogledati ovdje

Oglas će biti istaknut na oglasnim pločama Općine Tešanj i boračkim udruženjima na prostoru općine Tešanj. Prijave na oglase mogu se dostaviti do l6.6.2017.godine (zadnji dan prijave) putem protokola Općine Tešanj.POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA
Sabahudin Omerbašić

Objavljeno u Tešanj
srijeda, 17 Maj 2017 00:00

Najreligioznije države na svijetu

Prema posljednjim anketama instituta Gallup, pet zemalja bori se za titulu najreligioznije države na svijetu. U Etiopiji, Malaviju, Nigeru, Šri Lanki i Jemenu 99 posto ispitanika izjasnilo se religioznim.

Burundi, Džibuti, Mauritanija i Somalija imaju za jedan postotak manje religioznih stanovnika. Na dnu svjetske liste nalaze se Kina (7 posto), Japan (13 posto), Estonija (16 posto), te Švedska i Norveška sa 19, odnosno 21 posto religioznih ispitanika.

Kad je u pitanju regija, i dalje prednjači Makedonija, gdje se 88 posto ispitanih izjasnilo kao religiozno.

Nakon Makedonaca najreligiozniji su stanovnici Kosova (83 posto), Srbije (72 posto), Crne Gore (71 posto), Hrvatske (70 posto) i Bosne i Hercegovine (65 posto). U Sloveniji se 47 posto građana izjasnilo kao religiozno, a u Albaniji 39 posto.

Prema novim Gallupovim podacima, Makedonci su ispali iz prvih 20 najreligioznijih naroda na svijetu. U prethodnom istraživanju, rađenom krajem 2011. godine, oni su bili četvrti najreligiozniji narod na svijetu.

(AJ)

Objavljeno u Svijet

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.