Članak je filtriran: srijeda, 10 Maj 2017

"Mi, organizatori ove akcije, smo učenici 3.razreda medicinske škole i odlučili smo ove godine pomoći svojim kolegama iz razreda koji nisu u mogućnosti platiti maturalnu ekskurziju. Javila su nam se 3 takva učenika, a mi smo, počevši od oktobra, prikupili sredstva za dva učenika i to tako što smo prodavali kolače na ulicama, u školi i zahvaljujući anonimnim donacijama. Cilj nam je da te noći prikupimo preostala sredstva za trećeg učenika."

Objavljeno u Kultura

Poznata američka privatna meteorološka služba AccuWeather objavila je sezonsku prognozu za Evropu za nadolazeće ljeto.

Kako prognoziraju, duga razdoblja vrućine i nekoliko opasnih toplotnih udara stvarat će probleme na području južne i istočne Evrope, prenosi Index.

Dugo, vruće ljeto očekuje se diljem južne Europe, a očekuju se i dugi periodi iznadprosječno visokih temperatura na području Italije i balkanskog poluotoka, piše AccuWeather.

AccuWeather je poslao i upozorenje na mogućnost više opasnih i dužih valova vrućine, posebno tokom juna i avgusta.

“Temperature iznad 32 Celzijeva stepena bit će uobičajene tokom cijelog ljeta, a doći će i do najmanje jednog dužeg razdoblja opasnih vrućina koje će trajati najmanje sedam dana.

“Tokom tih valova vrućine moguće je i rušenje temperaturnih rekorda”, prognozira Alan Reppert, meteorolog AccuWeathera, za područje Balkana.

Dodaje kako će najveća opasnost od pojave takvih dužih, opasnih toplotnih udara biti na području Makedonije, Mađarske i Rumunije.

Još jedan problem koji bi se tokom ljeta mogao pojaviti na području Balkana je povećana razina smoga i loša kvaliteta zraka, upozorava pak meteorolog Tyler Roys.

Zbog dugih razdoblja bez kiše može se očekivati i suša.

“Nakon nekoliko prodora hladnog zraka tokom proljeća, usjevi na području Balkana nastavit će patiti zbog dolaska razdoblja u kojem će količina padavina biti ispod prosjeka”, stoji u prognozi AccuWeathera.

Objavljeno u Vijesti

Umjesto sistematskih uvedene su ciljane kontrole putnika, koje su primjenjivane prije donošenja uredbe.

Striktna kontrola obustavljena je zbog cjelodnevnih gužvi na granicama.

Vlada Mađarske privremeno je suspendirala uredbu EU-a o sistematskoj kontroli putnika na šengenskim granicama zbog višesatnih zadržavanja na njenim granicama.

"S obzirom na to da je novi sistem provjere putnika prouzrokovao višesatna čekanja na graničnim prijelazima, a da bi to izazvalo još duža zadržavanja tokom ljeta, Vlada Mađarske smatra da je suspenzija uredbe nužna", izjavio je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Mađarske Karoly Kontrat, prenosi RTS.

Umjesto sistematskih uvedene su ciljane kontrole putnika, koje su primjenjivane prije donošenja uredbe.

Suspenzija uredbe stupila je na snagu nakon što je objavljena u Službenom glasniku Mađarske.

Zaustaviti ilegalne migrante
Kontrat je dodao da se umjesto "maltretiranja građana EU-a" Brisel treba baviti zaustavljanjem ilegalnih migracija i pronalaženjem terorista.

"Ilegalne migracije ugrožavaju najvažnije tekovine EU-a, slobodu kretanja i Šengenski sistem", rekao je državni sekretar.

Uredba EU-a o sistematskim kontrolama putnika, koja se na šengenskim granicama primjenjuje od početka aprila ove godine, predviđa da se svim građanima Unije detaljno kontroliraju dokumenti prilikom svakog ulaska i izlaska iz EU-a.

(Al Jazeera)

Objavljeno u Vijesti

Turnir društvenih inovacija na kojim će učestvovati mladi iz općina Tešanj, Doboj Jug i Usora održat će se 14.05.2017. godine (nedjelja) u Društvenom centru u zgradi mjesne zajednice Dobropolje Mekiš, općina Tešanj, sa početkom u 10 sati.

Fondacija Mozaik sa ponosom objavljuje da je u M-zonu društvenog poduzetništva pristiglo 5.609 prijava iz cijele BiH. Ovogodišnjim javnim pozivom u M-zonu su pozvani pošteni, ambiciozni, skromni, nepokolebljivi, strastveni i empatični mladi od 17 do 35 godina iz cijele Bosne i Hercegovine. Ulaskom u M-zonu mladi dobijaju priliku realizovati društveno inovativne projekte u zajednicama i pokrenuti društvene biznise koji nude nova i bolja rješenja za stare probleme, usmjereni su na opće dobro, te uključuju i osnažuju sve one kojih se problemi tiču. Aktuelna aktivnost u M-zoni su Turniri društvenih inovacija koji će se u mjesecu maju provoditi širom BiH. Na turnirima će se okupiti 375 grupa mladih iz 58 općina/gradova koji su najupješnije prošli prvi kurs u M-zoni. Na turnirima mladi će se takmičiti kako bi projekti iz njihovih zajednica prošli među 120 najinovativnih društvenih projekata koji će biti finansirani u iznosu do 3.000 KM.

Dobrodošli ste na navedenoj lokaciji u planiranom terminu za medijske izjave u 09:45 sati. Na turnirima će prisustvovati i predstavnici partnerskih općina. Kontakt osoba za medije ispred Fondacije Mozaik je Belma Rizvanović.

Objavljeno u Tešanj
četvrtak, 11 Maj 2017 00:00

Trimilionita PET boca

Načelnik općine Tešanj sa saradnicima je danas održao sastanak sa direktorima svih 9 osnovnih škola i koordinatorom na projektu PET.
Povod sastanka je bio obilježavanje sakupljene trimilionite PET boce (15.000 kg PET ambalaže). Ovom prilikom svi prisutni su iskazali zadovoljstvo tokom implementacije ovog projekta i značaj istog u razvijanju svijesti prvenstveno kod učenika koji su najzaslužniji za ovu aktivnost.
Kao vid nagrade i stimulacije za izuzetan doprinos viziji: Tešanj sredina ekološke svijesti čistoće i reda Načelnik općine je za svih 9 OŠ odredio nagradni fond u iznosu od 10.000 KM i simbolično uručio ček direktorima. Definisan je način utroška i realizacije ovog nagradnog fonda.
Koordinator na projektu PET u ime udruženja EKO-MLADI je čestitao svima i zahvalio na implementaciji ovog značajnog projekta, a isti se nastavlja u budućem periodu.
Načelnik je takođe čestitao svim prisutnim te istakao značaj ovog projekta za društvenu zajednicu i radost što je u prilici da u ime općine Tešanj dodjeli učenicima i školama jednu ovakvu stimulacionu nagradu, na čemu su svi predstavnici škola zahvalili na podršci.

Objavljeno u Vijesti

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo će u subotu 13. maja u 12:00 sati na jezeru „Jelen“ kod Jelaha organizirati takmičenje u razvijanju pita. Prvi puta će deset ekipa, sa po pet takmičara, iz cijele Bosne i Hercegovine razvijati jufke Klasovim brašnom, čije umijeće će ocijeniti stručni žiri sačinjen od kulinarskih majstora iz Udruženja kuhara BiH, i na kraju proglasiti najbolje.

Osim takmičenja u razvijanju „350 zvrčića pite“ po ekipi, tu su još i, „trčanje s jufkom na oklagiji“, ​zatim “nošenje jednog kilograma brašna na glavi“ za žene, te «”nošenje 25 kg brašna“ za  muškarce. Također, bit će ocijenjena i najukusnija pita, kao i najljepši izgled zvrčića.​

„Ovo je prvi put da ćemo na jednom mjestu i u jednom danu imati razvijenih 3.500 zvrčića pite. Baš zato što nema pite bez Klasovog brašna, mi i na ovaj način želimo doprinijeti značaju bosanske kuhinje i njenih vrhunskih delicija kakve su bosanska pita ili burek. U subotu će nam doći žene iz Tešanja, Jelaha, Maglaja, Vareša,  Žepča, Doboj Juga, Zavidovića, Zenice, Visokog, i drugih gradova, i to uglavnom iz Udruženja žena i Udruženja civilnih žrtava rata, što nas posebno čini sretnim da ćemo upravo sa tim ženama provesti jedan cijeli lijepi dan zajedno”, kazala je Irma Omerović brend menadžerica kompanije Klas. 

​Cijeli događaj Klas organizira u saradnji sa udruženjima žena iz Zeničko-dobojskog kantona, uz podršku lokalne zajednice i Turističke zajednice grada Tešnja. Uz takmičarski dio koji se odnosi na razvijanje pite, predviđen je i prodajni bazar, a zabavni dio eventa povjeren je  Folklornom ansamblu „Džemal Bijedić“, sa Nerminom Handžić. Za sve učesnike i pobjednike takmičenja Klas je osigurao mnogobrojne nagrade. Svi posjetioci i takmičari su dobro došli.

 

Objavljeno u PROMO
Već tradicionalno svake godine učenici O.Š. "1. mart" Jelah, zajedno sa svojim nastavnicima, tokom mjeseca maja priređuju prodajni bazar na kojem uvijek ponude veoma interesantne i zanimljive radove.
 
Cilj bazara jeste prikupljanje sredstava koja su obično usmjerena u aktuelne potrebe učenika ove škole. Dosad su to većinom bile humanitarne akcije za liječenje bolesnih učenika ove, ali i drugih škola sa ovog područja, za organizaciju ekskurzija ili nabavku prijeko potrebnih učila za odvijanje nastavnog procesa.
 
Ove godine jedan od njihovih ciljeva jeste prikupljanje sredstava za opremanje likovne radionice. Novitet u odnosu na prethodne godine na ovom bazaru jeste upravo ponuda učeničkih likovnih radova. Neki od njih su zaista iznimni i oni koji ih kupe sigurno će ih držati na posebnom mjestu u svom stanu.
 
Stoga pozivamo sve, građane, roditelje a naročito naše privrednike da se i oni uključe i kupovinom ovih radova ukrase svoje poslovne prostorije a, što je najvažnije, pomognu naše učenike da svoje buduće radove stvaraju u još boljim uvjetima.
Objavljeno u Jelah

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.