Članak je filtriran: Utorak, 05 Decembar 2017

Belma Karahasanović iz Zavidovića, koja ima 24 godine,  je teško oboljela od multiplaskleroze. S obzirom na stadij bolesti svaki dan njenog života je postao velika borba. Osim sa bolnim kostima ima velikih problema i sa vidom. Potrebno je obaviti operaciju u klinici Sveti Vid u Beogradu a sama operacija košta oko 15.000 eura.

Kako bi prikupili potrebna sredstva, porodica, prijatelji i humanisti su odlučili da organizuju humanitarni koncert koji će se održati 13.12.2017.g. (srijeda) u klubu "Monaco" u Zavidovićima, na kojem će uzeti učešće mnoge poznate muzičke zvijezde.

Poziv svima koji su u mogućnosti da dođu na koncert i kupovinom karte, u skromnom iznosu od 5,00 KM, pomognu Belmin odlazak na operaciju i liječenje.

 

Objavljeno u Humanost

Fudbalska ”A” reprezentacija Bosne i Hercegovine novog selektora trebala bi, napokon, dobiti 21. decembra ove godine.

Naime, 21. decembra gotovo sigurno (čeka se zvanična potvrda) bit će održana sjednica Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) na kojoj bi, na prijedlog Komisije za imenovanje, trebao biti izabran selektor bh. nacionalnog tima.

Komisija u sastavu Ivica Osim, Duško Bajević, Zvjezdan Misimović i Sead Kajtaz na novembarskoj sjednici članovima IO za selektora predložila je Mehu Kodru, no predstavnici državne fudbalske vlade” iz Republike Srpske odbili su tada glasati. Bivši napadač slavne Barcelone i trener švicarskog Servettea potom se odlučio povući iz trke za selektorsku fotelju.

Nakon što je Mehmedu Baždareviću istekao ugovor 10. oktobra poslije posljednjeg kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ”Rusija 2018”, a radi neuspjeha N/FS BiH nije želio nastaviti saradnju sa njim, uz Kodru, najozbiljniji kandidati za selektora su Robert Prosinečki i Amar Osim.

Osim je i prije neuspjele sjednice u novembru prilikom pregovora sa članovima Komisije istakao kako želi biti selektor. Isto je prije nekoliko dana rekao i Prosinečki. Shodno tome, Prosinečki i Osim i danas slove za najozbiljnije kandidate koji bi mogli naslijediti Baždarevića, iako je Komisija kontaktirala još nekoliko trenera.

U svakom slučaju novi selektor trebao bi debitovati 28. januara naredne godine u prijateljskoj utakmici sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u Los Angelesu. Tri dana kasnije novi selektor, koji će voditi tim uglavnom sastavljen od igrača iz Premijer lige BiH (jer tada neće biti zvanični FIFA-in termin za odigravanje test mečeva), imat će ispit i u susretu sa Meksikom u San Antoniju.

Objavljeno u Sport

Kada je riječ o raznim analizama standarda građana zemalja iz regiona, Evrope i svijeta, Bosna i Hercegovi iz godine u godinu potvrđuje svoju poziciju na najgore rangiranom mjestu. pišu banjalučke Nezavisne novine.

Prema standardu kupovne moći, BDP po stanovniku u Crnoj Gori lani je iznosio 42 posto prosjeka Evropske unije, u Makedoniji 38, Srbiji 36, a u BiH tek 31 posto evropskog prosjeka, podaci su Statističke agencije EU Eurostat.

Na osnovu kriterijuma stvarne individualne potrošnje po stanovniku, Crna Gora sa nalazi na 54, Srbija na 45, a BiH na 41 posto prosjeka EU.

Našom bijedom prije par mjeseci pozabavili su se ni manje ni više nego Afrikanci, čiji je portal “Howafrica.com” uradio istraživanje koje je pokazalo da su neke afričke države bogatije od pojedinih zemalja Evrope.

Analizirajući BDP po stanovniku, došli su do podatka da je on ubjedljivo najniži upravo u BiH, odnosno da iznosi tek 8 590 dolara.

Iako su i one svrstane u deset najsiromašnijih, Makedonija, Srbija, Crna Gora i Hrvatska, ipak su nas ubjedljivo pretekle u ovom pogledu.

U odnosu na prošlu godinu, nazadovali smo za pet mjesta, s obzirom na to da je, početkom 2016. godine, Svjetska banka BiH svrstala na petu poziciju najsiromašnijih država Evrope.

U BiH skoro 600 000 njenih građana dnevno preživljava sa maksimalno pet konvertibilnih maraka, pišu Nezavisne novine.

Ovu poražavajuću socijalnu sliku potvrđuje istraživanje UNDP za 2016. godinu, koje je pokazalo da svaki šesti stanovnik BiH živi sa tri do pet KM dnevno. A svaka ta osoba svake večeri zaspi gladna, od nekoliko maraka dnevno teško može da mu ostane za bilo šta osim hljeba i jaja, a kamoli još za večeru.

U nezavidnoj poziciji je i oko 30 000 građana koji preživljavaju zahvaljujući jednom obroku iz javne kuhinje.

Ekonomisti poručuju da ovakva slika ne treba da čudi, s obzirom na to da se u BiH niko ne bavi ekonomijom. Upozoravaju da, međutim, ovakve negativne ocjene mnoge investitore odbijaju od toga da ulažu u BiH.

Objavljeno u Vijesti

Podaci o osobama s invaliditetom u BiH prikupljeni su prvi put u Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine i to na bazi izjave ispitanika.

Po rezultatima Popisa, od ukupno 3.531.159 stanovnika u BiH 294.058 (8,33posto) osoba ima određeni stepen invaliditeta. Udio osoba s invaliditetom muškog spola u ukupnoj populaciji iznosio je 3,8 posto, dok je udio osoba ženskog spola iznosio 4,5 posto.

U ukupnom broju stanovništva 2,75 posto osoba je izjavilo da ima poteškoće s hodom, vidom 1,48 posto, sluhom 0,61 posto, pamćenjem ili koncentracijom 0,25 posto, komunikacijom 0,08 posto, odijevanjem i održavanjem lične higijene 0,04 posto. Osim osoba s jednom vrstom poteškoće, registrirane su i osobe s višestrukim poteškoćama čiji je udio u ukupnom stanovništvu iznosio 3,12 posto.

U skladu s preporukama Vašingtonske grupe za statistiku invaliditeta podaci o invaliditetu prikupljeni su na osnovu pitanja o vrsti, stepenu i uzroku poteškoće.
“Samo osobe koje su izjavile da imaju veće poteškoće ili su potpuno nesposobne da obavljaju svakodnevne aktivnosti kod kuće, na poslu ili u školi smatrane su osobama s invaliditetom”, navode iz Agencije za statistiku BiH povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. decembra s ciljem da promovira razumijevanje problema invaliditeta u društvu, omogući osobama s invaliditetom ostvarenje svih prava i njihovu potpunu uključenost u društvo. Obilježavanje tog dana usvojila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1992. godine.

(zenicablog.com)

Objavljeno u Vijesti
Srijeda, 06 Decembar 2017 00:00

06.12.2017. Vremenska prognoza

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno sunčano vrijeme uz malu oblačnost. U centralnim i istočnim područjima Bosne bit će dugotrajne magle ili niskih oblaka. Vjetar slab, u Bosni južnog i jugozapadnog smjera. U Hercegovini vjetar sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka između 4 i 10 stupnjeva. U mjestima sa dugotrajnom maglom ili niskim oblacima temperatura par stupnjeva i niža. 

PROGNOZA VREMENA ZA 7.12.2017 (Četvrtak)., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Dugotrajna magla ili niska oblačnost po kotlinama centralne i istočne Bosne. Vjetar slab, u Bosni južnog i jugozapadnog smjera. U Hercegovini vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 2, na jugu do 5, a najviša dnevna temperatura zraka između 6 i 11 stupnjeva. U mjestima sa dugotrajnom maglom ili niskom naoblacima dnevna temperatura par stupnjeva i niža.

PROGNOZA VREMENA ZA 8.12.2017 (Petak)., prije podne naoblačenje u Hercegovini, jugozapadu i zapadu Bosne. Dio prijepodneva po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne lokalno magla ili oblačnost. Od poslijepodenvnih sati prema kraju dana kiša u Hercegovini, jugozapadu i zapadu Bosne i u Krajini. U ostatku zemlje naoblačenje. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. U drugoj polovini dana se očekuju jaki udari juga. Jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2, u Krajini od 3 do 6, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 9.12.2017 (Subota)., Nestabilno vrijeme sa padavinama. Sa dolaskom jačih padavina sa sjeverozapada temperature zraka u naglom opadanju i očekuje se jak snijeg ili susnježica. Na jugu zemlje kiša. Izgledno je formiranje novog sniježnog pokrivača u visini od 10 do 30 centimetara. Jače padavine se premještaju od zapada, gdje se prvo i očekuje snijeg, prema istoku, gdje se najprije očekuje kiša, koja će postupno prelaziti u susnježicu i snijeg. Prestanak padavina u noći na nedjelju. Prije podne jako jugo u Hercegovini i istoku Bosne, koje će u drugoj polovini dana oslabiti i promjenuti smjer na sjever. U ostatku zemlje već prije podne vjetar mijenja smjer na sjever i sjeverozapad. Temperatura zraka većinom između 0 i 6, na jugu zemlje od 7 do 11 supnjeva. Tokom dana, temperature će postupno i opadat.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.