Članak je filtriran: srijeda, 04 Oktobar 2017

Nakon skoro 22 sata provedena na drvetu u parku u Tesliću 32- godišnji Eldin Hurić spretno se spustio na zemlju.
Na iznenađenje pregovarača on je sa omčom oko vrata sišao sa grane na kojoj je bio, na visini od oko 10 metara. Zatim je obavio kratak razgovor sa pregovaračima nakon čega bi trebalo da budu upućen u neku od teslićkih zdravstvenih ustanova.
Iz teslićke policije zvaničnih informacija nema, a prema najavama iz PU Doboj u 14 časova bi trebalo da se oglase o detaljima drame koja je cijeli Teslić digla na noge.
U policiji su juče u 14.30 sati primili dojavu građana da se nepoznati muškarac popeo na drvo u parku, prijeteći da će se objesiti. Od tada su pokušavali da ga nagovore da odustane od svoje namjere, a čak je i njegova majka bila na mjestu događaja. Ni ona nije uspjela da ga nagovori da siđe sa drveta, ali je Eldin sat vremena nakon toga promijenio mišljenje i odustao od samoubistva.

 

Objavljeno u Teslić

Eldina H. (32) iz Donjeg Ruževića, kod Teslića ni njegova majka nije uspjela da nagovori da skine omču sa vrata i siđe sa drveta na koje se popeo prije 21sat.
Novinarka "Nezavisnih" javlja da je tražio vodu koju su mu policajci dodali bacivši kesu na drvo.
U Gradskom parku u Tesliću i dalje su u toku pregovori sa tridesetdvogodišnjim muškarcem iz ove opštine koji od juče prijeti da će izvršiti samoubistvo.
Policija je blokirala cijelu ulicu, ne dozvoljava prilazak ni građanima ni medijima, uz obrazloženje da nema potreba  da mu se pridaje medijska pažnja. Novinar javlja da se čuje se da muškarac nešto psuje i dobacuje policajcima, dok građanin negoduju i kažu da je policija do sada trebalo da ga skine sa drveta.
Zbog te akcije je saobraćajni kolaps u gradu jer se vozila preusmjeravaju na alternativne ulice. Za sada nema nikakvih zvaničnih informacija iz Policijske stanice Teslić.
 U policiji su juče u 14.30 sati primili dojavu građana da se nepoznati muškarac popeo na drvo u parku, prijeteći da će se objesiti.
Na mjestu događaja su pripadnici pregovaračkog tima Policijske uprave Doboj, Policijske stanice Teslić, Centra za socijalni rad i Centra za mentalno zdravlje.

(Nezavisne)

Objavljeno u Teslić
četvrtak, 05 Oktobar 2017 00:00

Sanacija regionalne ceste R-474

U sklopu redovnog ljetnog održavanja regionalnih cesta, Direkcija za ceste ZDK ovih dana vrši sanaciju regionalne ceste R-474 Novi Šeher-Tešanj-granica entiteta.

U toku je krpanje udarnih rupa na dionici puta od Ćatinog greba do Križa.

Izvođač radova je firma Rial d.o.o. Doboj Istok.

Objavljeno u Tešanj
četvrtak, 05 Oktobar 2017 00:00

Zabilježeno preko 30 trovanja gljivama

Prošla je sedmica kako su zabilježena prva trovanja gljivama na području Republike Srpske kada je u bolnici završilo 16 osoba.
Čak 16 osoba završilo u bolnici zbog trovanja gljivama.


Nažalost, ta brojka nije bila posljednja. Još su tri pacijenta zbog trovanja gljivama i dalje na liječenju na Univerzitetskom kliničkom centru RS, a njih 28 je pušteno na kućno liječenje, navodi glassrpske.


Naime, sa područja Banjaluke, Laktaša, Gradiške, Čelinca, Prnjavora, Kozarske Dubice i Prijedora ukupno je bio hospitalizovan 31 pacijent u UKC RS zbog trovanja gljivama, 27 pacijenata u periodu od 23. do 28. septembra, dok su četiri nova slučaja kasnije zabilježena.


Bili životno ugroženi
Kako navode iz UKC RS, dob najmlađeg pacijenta koji je bio hospitalizovan je osam, a najstarijeg 76 godina.
"Od pomenutog broja pacijenata, šest je bilo životno ugroženo i bili su hospitalizovani u Klinici za intenzivnu medicinu za nehirurške grane. Ovi pacijenti su se oporavili i premješteni su u Kliniku za infektivne bolesti UKC RS", navodi Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS.


Simptomi i prva pomoć kod trovanja gljivama
Prema riječima Antonije Verhaz, načelnice Klinike za infektivne bolesti UKC RS, u ovom trenutku su u ovoj klinici hospitalizovana tri pacijenta, a njihovo zdravstveno stanje je trenutno stabilno, te zbog daljeg liječenja i praćenja ostaju u bolničkim sobama.
Podsjećamo, simptomi kod trovanja gljivama mogu biti lakši ili teži. Bolje je čuvati se i ne jesti gljive za koje niste sigurni da su jestive.

Objavljeno u Vijesti

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UO UINO) BiH usvojio je jučer Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH po kojima se povećava akciza na naftu i naftne dervite te biogorivo i biotečnost za 0,15 KM po litru.

Uz ove zakonske izmjene u oblasti akciza, UO UINO usvojio je i nacrte o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja.

Prema nacrtu jučer usvojenih zakonskih izmjena i dopuna, sredstva od povećanih akcize u iznosu od 0,15 KM bit će uplaćena na namjenske račune i podračune namijenjene za izgradnju autocesta i cesta, saopćeno je nakon sjednice UO UINO.

Nacrti zakona bit će upućeni u dalju proceduru usvajanja u Vijeću ministara BiH, a nakon toga i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić rekao je novinarima, nakon sjednice UO UIO u Sarajevu, da je Upravni odbor UIO-a utvrdio je tekst zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama identičan tekstu koji je usvojio Dom naroda parlamenta BiH, javljaju agencije, prenosi Akta.

Naveo je da taj zakon nema dovoljan nivo transparentnosti, jer, kako kaže, nema jasnu namjenu utroška sredstava prikupljenih od akciza za izgradnju auto-puteva, te da s toga za njega nije prihvatljiv.

Zvizdić smatra da da ne postoji Prijedlog zakona o akcizama koji je validan i u Domu naroda jer nije usvojen u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine i time gubi validnost.

“Prema informacijama kojima ja raspolažem, ne postoji nikakav fantomski Prijedlog zakona, kako se to pokušava predstaviti, nego je riječ o različitim varijantama jednog člana Prijedloga zakona koji bi trebalo da na transparentan način definiše raspodjelu sredstava”, rekao je Zvizdić.

On je dodao da je ideja o povećanu akciza nastala zbog potrebe izgradnje auto-puta i puteva u BiH i zbog novog institucionog ciklusa.

“Ono što svi traže jeste da to bude jasno naznačeno u Prijedlogu zakona koji će ići dalje prema Savjetu ministara i dalje u parlamentarnu proceduru”, rekao je Zvizdić, ističući da za Savjet ministara neće biti prihvatljivo da ne bude jasno naznačena namjena utroška sredstava.

On smatra da će Zakon, ukoliko bude transparentan i sa jasnom namjenom utroška sredstava, imati dovoljan broj glasova za usvajanje.

“Upravo je završio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanja i taj zakon što je usvojen za mene nema dovoljan nivo transparentnosti, jer nema jasnu namjenu korištenja akciza za izgradnju auto-puteva i takav neće biti prihvatljiv”, dodao je Zvidzić.

 

Objavljeno u Vijesti

Njemačka je predvodnica u prisilnim deportacijama i “dobrovoljnim povratcima” afganistanskih tražilaca azila u Evropi u protekle dvije godine, navodi se u izvještaju Amnesty Internationala objavljenom u četvrtak.

Njemačka je vratila 3.440 tražilaca azila u nasiljem zahvaćenu zemlju tokom istog perioda, više od bilo koje druge članice EU.

Iako je Njemačka zaustavila deportacije nakon napada kamionom bombom u maju na mjestu gdje se nalazi njemačka ambasada u Kabulu u kome je ubijeno 150 ljudi, u septembru je ponovo vratila osmero afganistanskih tražilaca azila koji su bili osuđeni za krivična djela.

U izvještaju grupe za ljudska prava navodi se da je zabilježen rast deportacija u Afganistan iz Evrope od 300 posto između 2015. i 2016. godine , sa 3.290 na 9.460 deportiranih afganistanskih tražitelja azila.

U 2016. pet evropskih zemalja iz kojih je vraćeno najviše Afganistanaca bile su Njemačka (3.440), Grčka (1.480), Švedska (1.025), Britanija (785) i Norveška (760).

Deportacije su izvršene dok se afganistanske snage sigurnosti bore s rastućom pobunom širom zemlje od okončanja borbene misije NATO-a u 2014. Broj žrtava je u porastu dok afganistanska vlada gubi kontrolu nad zemljom iz dana u dan.

Sudeći po izvještaju UN-ove misije pomoći u Afganistanu objavljenom sredinom godine, 1.662 civila su ubijena i 3.581 je ranjeno u prvoj polovini 2017., dok na prijestonicu Kabul otpada 19 posto ukupne brojke.

Na osnovu podataka afganistanskog ministarstva izbjeglica i povratnika, izvještaj navodi da je od 828 povrataka iz Evrope između januara i aprila, 304 (37 posto) bilo prinudno a 524 (63 posto) bilo je “dobrovoljno”.

Povratak se može smatrati “dobrovoljnim” ukoliko se afganistanskom državljaninu naredi da ode ali je povratak bez prisile ili ukoliko afganistanski državljanin u potpunosti odluči da se sam vrati.

Njemačka je primila više izbjeglica s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike od bilo koje druge države članice EU od vrhunca migrantske krize u 2015. godini, prenosi dpa.

Objavljeno u Svijet

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont optužio je španjolskog kralja Filipa VI. da je namjerno ignorirao milijune Katalonaca osudivši njihove težnje za neovisnosti te da se založe za posredovanje kako bi se pronašao način rješenja katalonske krize, ali da ga španjolska vlada nije prihvatila.

Službeni Madrid mu je odgovorio da se vrati poštivanju zakona, prenose agencije.

"Ako Puigdemont želi razgovarati ili pregovarati ili poslati posrednike, on savršeno dobro zna što mora učiniti prije toga: vratiti se zakonu od kojeg nikada nije smio odustati", reagirala je je španjolska vlada u priopćenju.

No, katalonski parlament sazvao je za ponedjeljak posebnu sjednicu kako bi odlučio o koracima nakon referenduma. Istovremeno, Puigdemont upućuje kritike kralju.

"Kralj je preuzeo govor i politike vlade premijera Mariana Rajoya koji su bili katastrofalni za Kataloniju i namjerno ignorira milijune Katalonaca koji ne razmišljaju poput njih", rekao je predsjednik te regije na sjeveroistoku Španjolske u govoru koji je prenosila televizija.

"Kralj je prihvatio neprikladnu ulogu, onoga koji pokušava pripremiti teren za odluke koje španjolska vlada već dugo priprema, kako bi uništio težnje neovisnosti katalonskog naroda", dodao je Puigdemont.

Nekoliko ponuda za posredovanje
Potvrdio je kako je primio nekoliko ponuda posredovanja za rješenje sukoba s Madridom i optužio španjolsku vladu da nije prihvatila niti jednu.

"Ovaj trenutak traži posredovanje. Primili smo različite ponude posljednjih sati i primit ćemo ih još. Svi oni znaju da sam spreman započeti proces posredovanja", rekao je.

Kralj Filip VI. je u utorak navečer izjavio da država mora osigurati ustavni poredak od katalonskih čelnika koji namjeravaju ilegalno proglasiti nezavisnost.

"Poruku koju je šef države želio uputiti dijelu stanovništva, mi ne može prihvatiti. On namjerno ignorira Katalonce koji su bili žrtve policijskog nasilja koje je osupnulo polovicu svijeta", istaknuo je Puigdemont nakon što Filip VI. nije spomenuo ranjene tijekom policijske intervencije na referendumu u nedjelju.

Obrativši se izravno kralju, Puigdemont je na katalonskom rekao da je kralj razočarao mnoge u Kataloniji koji su ga cijenili.

Puigdemont je izjavio da kralj duguje svoju krunu građanima i da mu ustav dodjeljuje ulogu posrednika koju on nije ni u jednom trenutku preuzeo.

Madrid 'ne prihvata ucjenu'
Vlada konzervativnog premijera koju vodi Mariano Rajoy upozorila je Carlesa Puigdemonta da "neće nikada prihvatiti ucjenu".

"Povucite prijetnju o odvajanju", rekao je Rajoy.

Premijer Rajoy odbija razgovarati o referendumu o samoodređenju u Kataloniji pozivajući se na ustav koji predviđa da se takav tip referenduma može održati samo na cjelokupnom prostoru Španjolske.

"Ne samo da je Puigdemont pokazao da je čelnik koji radi izvan zakona, on je apsolutno izvan stvarnosti", poručila je i potpredsjednica španjolske vlade Soraya Saenz de Santamaria.

Odmjeravanje snaga između središnje vlade i katalonskih čelnika koji prijete proglašenjem neovisnosti, gurnulo je Španjolsku u najgoru krizu nakon povratka demokracije 1977. godine.

Najavljeno proglašenje nezavisnosti
Ranije je Puigdemont najavio da će Katalonija proglasiti neovisnost "u roku od nekoliko dana", te potvrdio kako će njegova vlada "djelovati potkraj ovoga ili početkom sljedećega tjedna".

Na pitanje što će učiniti ako Madrid intervenira i preuzme kontrolu nad katalonskom vladom, Puigdemont je odgovorio da bi to bila "pogreška koja bi sve promijenila".

Kralj Felipe VI. u međuvremenu je optužio katalonske čelnike da su izišli izvan okvira "zakona i demokracije" te najavio da će država uspostaviti "ustavni poredak" u Kataloniji gdje stotine tisuća ljudi prosvjeduju protiv policijskog nasilja na referendumu koji je Madrid zabranio.

"Svojim neodgovornim ponašanjem mogu ugroziti stabilnost Katalonije i čitave Španjolske. Pravna država mora osigurati ustavni poredak u Kataloniji, a španjolska kruna je snažno predana španjolskom ustavu i demokraciji", rekao je Felipe VI. te istaknuo svoju predanost kao kralj "jedinstvu i trajnosti Španjolske".

Na referendumu u Kataloniji, koji je španjolska policija nasiljem nastojala spriječiti, glasalo je 2,6 milijuna od 5,3 milijuna birača. Od onih koji su izašli na referendum, uglavnom zagovornika neovisnosti, 90 posto se izjasnilo za proglašenje samostalne republike Katalonije.

(Al Jazeera)

Objavljeno u Svijet

Legendarnom njemačkom tenisaču Boris Becker, bivšem treneru Novaka Ðokovića, zbog velikih dugova bit će zaplijenjena imovina, računajući i trofeje koje je osvojio tokom karijere, javljaju njemački mediji.

Beckerova dugovanja iznose 61 milijun eura, što je mnogo više nego što je prvobitno objavljeno. Prvo se govorilo kako su potraživanja 3,5 milijuna eura, podsjećaju mediji, no iznos duga je znatno porastao.

Stoga je počela rasprodaja Beckerove imovine, uključujući tri trofeja s Wimbledona, dva s Australian Opena te jedan s US Opena.

Ranije su mu zaplijenjena četiri skupocjena sata u vrijednosti 50.000 dolara.

Početkom ljeta je potvrđeno kako je Becker i službeno bankrotirao nakon što je Stečajni sud u Londonu odbio zahtjev njegovih odvjetnika da mu se omogući još jedna šansa za isplatu dugogodišnjeg duga.

'Zabio glavu u pijesak'
"Stekla sam dojam kako je to čovjek koji je zabio glavu u pijesak", rekla je tada sutkinja Christine Derrett.

Zahtjev za bankrot podnijela je privatna banka Arbuthnot Latham & Co zbog duga koji datira iz 2015. godine.

Beckerovi odvjetnici nudili su refinanciranje aranžmana, kao i hipoteku na vlasništvo nekretnina na Majorci, čime bi prikupili šest milijuna eura, ali je i taj zahtjev odbijen.

Becker ima 49 godina, službeno živi u Londonu, a nakon što je napustio mjesto Đokovićevog trenera, zaposlio se kao komentator na Eurosportu te je šef sektora za tenisače u Teniskom savezu Njemačke.

Procjenjuje se da je samo od teniske karijere zaradio 53 milijuna eura.

Becker je zapao u dugove jer je više od 100 milijuna eura izgubio u lošim investicijama, kao što je sumnjiv posao s naftom u Nigeriji.

(Al Jazeera)

Objavljeno u Svijet
četvrtak, 05 Oktobar 2017 00:00

05.10.2017. Vremenska prognoza

U drugoj polovini dana više oblačnosti u zapadnim područjima. U ostatku zemlje mala do umjerena naoblaka. Vjetar umjerene jačine jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 20 i 25°C.

U petak, 06.10.2017., jače naoblačenje sa sjeverozapada će preći preko Bosne i Hercegovine i usloviti padavine i pad temperature zraka. Prije podne sunčanije u Hercegovini. U nizinama će padati kiša, a na planinama snijeg. Od večernjih sati i tokom noći na subotu u centralnim i istočnim područjima granica snijega i susnježice se može spustiti i do 700 metara nadmorske visine. Očekivana količina padavina je između 10 i 25 litara po metru kvadratnom. Vjetar umjerene jačine. U Bosni vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini jugo veći dio dana. Od poslijepodnevnih sati vjetar u Hercegovini mijenja smjer na sjever i u noći na subotu se predviđa jačanje bure. Maksimalna temperatura zraka u Bosni je u jutarnjim satima i kretat će se između 9 i 15°C i tokom dana će postepeno opadati. U Hercegovini najniža jutarnja temperatura zraka između 11 i 15°C, a najviša dnevna između 19 i 24°C.

U subotu, 07.10.2017., prije podne pretežno oblačno vrijeme. U centralnim, istočnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima prije podne kiša u nizinama, a snijeg ili susnježica iznad 700 metara nadmorske visine. Glavnina padavina u jutarnjim satima. Na jugu kiša u ranim jutarnjim satima. U drugoj polovini dana u Bosni postepeno smanjenje oblačnosti, a u Hercegovini razvedravanje. Vjetar u Bosni umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini jaka bura koja će od poslijepodnevnih sati oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 5°C, na jugu od 7 do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka od 7°C u centralnim i istočnim područjima do 14°C u Krajini i sjevernim područjima. Na jugu zemlje najviša dnevna temperatura zraka od 14 do 18°C.

U nedjelju, 08.10.2017., u Bosni i Hercegovini već prije podne postepeno povećanje oblačnosti sa zapada. U drugoj polovini dana preovladavat će pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne u jutarnjim satima je izgledna magla. Od večernjih sati prema kraju dana na sjeveru i sjeveroistoku zemlje lokalno slaba kiša. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 5°C, na jugu do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 13 i 18°C.

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.