Članak je filtriran: utorak, 03 Oktobar 2017

Evropska komisija saopštila je danas da je tužila Irsku Evropskom sudu pravde jer nije naplatila 13 milijardi dolara poreza od američke kompanije Apple.
Komisija je naredila američkom gigantu u augustu 2016. godine da plati zaostali porez jer je kompanija primala nelegalnu državnu pomoć.

"Više od godinu dana nakon što je Komisija usvojila odluku, Irska još nije naplatila novac, čak ni dio", saopštila je komesar EU za tržišnu konkurentnost Margrete Vestager.

Ona je dodala da naplata u nekim slučajevima može biti kompleksna i da je Komisija uvijek spremna da pomogne, ali da "države članice moraju da ostvare napredak i obnove konkurentnost".

U saopštenju Evrpske komisije dodaje se da je krajnji rok za Irsku da sprovede odluku bio 3. januar ove godine i da Apple u međuvremenu ima korist od nelegalne prednosti.

(klix.ba)

Objavljeno u Svijet

Vjerujem da možemo dobiti Belgiju, ali to nije dovoljno za Mundijal, rekao je Vahid Halilhodžić, proslavljeni bosanskohercegovački trener uoči subotnje utakmice fudbalskih reprezentacija BiH i Belgije.

”Preostaju nam onda i utakmice baraža. Vjerujem da postoji ogromna želja. Poznati smo po inatu, kad nas otpišu odigramo kao lavovi, pokažemo prkos i snagu. Motiv je najvažniji i pristup utakmici. Ako to budemo imali, vjerujem u pobjedu. Kvaliteta imamo. Nedostajat će Miralem Pjanić, ali neko ko zauzme njegovo mjesto, mora da pokaže da je vrijedan reprezentacije. Sjetite se 'Kirin kupa' u Japanu. BiH je došla s rezervnim sastavom i pobijedila i Dansku i moj Japan. Momci su imali motiv i jaku želju za pobjedom. Nadam se da će tako biti i ovaj put, bez obzira što je Belgija jedna od najboljih ekipa na svijetu”, izjavio je za oficijelnu internet stranicu Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) Halilhodžić, selektor Japana, sa kojim se plasirao na Svjetsko prvenstvo ”Rusija 2018”.

Smatra da se BiH može suprotstaviti Belgiji samo disciplinom u igri, uz maksimalan angažman svih igrača tokom svih 90 minuta utakmice.

”Opasna su ekipa sastavljena od jakih igrača koji igraju u najboljim evropskim klubovima. Moguće je da će nam prepustiti inicijativu i tu ne smijemo upasti u zamku i zaboraviti na odbranu. Bit će jako važno kako ćemo taktički odigrati, kako ćemo paziti na njihove važne poluge, hoćemo li ih pritisnuti, dobiti sredinu terena, zatvoriti krila, kako ćemo se kretati. Siguran sam da selektor Mehmed Baždarević zna kako treba igrati, ali je važno da igrači sprovedu sve trenerove zamisli u djelo. Važno je kako će se postaviti i da li mogu biti koncentrisani svih 90 minuta”, rekao je Halilhodžić, te kako prenosi Anadolu Agency (AA), dodao:

”Veoma je bitna atmosfera u svlačionici, da igrači budu dovoljno opušteni, ali opet pod pritiskom koji će biti pozitivan. Igrat će se fudbal i nakon Belgije, to je valjda jasno. Nije kraj svijeta ni ako se izgubi. Jasno je da bi pobjeda odjeknula pozitivno, da bi dalo energiju i zamah ekipi i selektoru, posebno bi javnost oduševljeno dočekala pozitivan rezultat. Igračima je važno da ih se u ovoj situaciji pusti na miru, da nema nekog vanjskog uticaja, da mogu razmišljati o protivniku. Nije ovo utakmica koja odlučuje o direktnom plasmanu na Svjetsko prvenstvo, ali je važna jer daje nadu da se može s pobjedom proći u baraž”.

Na pitanje da li je prednost ili nedostatak što će BiH protiv Belgije igrati na stadionu ”Grbavica” u Sarajevu, Halilhodžić je odgovorio:

”Grbavica je lijep stadion, gdje osjetiš atmosferu, tribine su uz teren. Kad se sjetiš ko je sve igrao tu, naježiš se. Volim 'Grbavicu' jer je pravi fudbalski stadion. Sigurno su igrači navikli na Zenicu, ali mislim da je bitno da osjete energiju s tribina. Džeko je tu počeo karijeru, sigurno ima motiv da na svom stadionu postigne gol i pobjedi. Igraš u novom ambijentu, imaš motiv da uspiješ, vjerujem da će stadion 'Grbavica' izazvati pozitivne vibracije kod igrača. Ne trebaju igrači razmišljati hoće li im publika u Sarajevu zviždati. Oni treba da znaju, da ako se boriš i ako ostaviš srce na terenu, publika će to prepoznati i oni će te nagraditi aplauzom bez obzira na rezultat. Tako je svugdje u svijetu, pa i na 'Grbavici'. Samo neka igrači daju svoj maksimum i onda će te i sreća nagraditi. Optimista sam i vjerujem, da uz sve ovo što sam prethodno rekao možemo do pobjede“, kazao je Halilhodžić.

Utakmica devetog kola grupe ”H” kvalifikacija za SP između BiH i Belgije igra se u subotu, 7. oktobra, sa početkom u 18 sati. Tri dana potom BiH će biti gost Estonije u Talinu, a za plasman u novembarsko doigravanje za Mundijal morat će pobijediti u oba meča.

Poslije osam odigranih kola u grupi ”H” prva i nedostižna za protivnike je Belgije sa 22 boda. BiH ima 14, Grčka 13, Kipar 10, Estonija osam, dok je Gibraltar bez bodova.

Grčka, konkurent BiH za baraž 7. oktobra gost je Kipru, a tri dana nakon meča u Nikoziji bit će domaćin autsajderu Gibraltaru.

Objavljeno u Sport

Nakon detaljnog razmatranja mogućnosti i načina zloupotrebe društvenih mreža i uticaja takvih radnji na sigurnost građana, kao i postojanja pravnog osnova i odgovarajućih mehanizama, te kadrovskih, materijalno-tehničkih i drugih resursa za sprječavanje, otkrivanje i procesuiranje počinilaca istih,
Komisija za nadzor rada policije Zeničko-dobojskog kantona JEDNOGLASNO je donijela slijedeće ZAKLJUČKE:

1. Komisija za nadzor rada policije zahtjeva od Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona da u saradnji sa Upravom policije Zeničko-dobojskog kantona, u roku od 30 dana, pripremi cjelovitu Informaciju o pojavi zloupotrebe društvenih mreža i njenom uticaju na sigurnost građana, koja treba da sadrži: pregled dosad evidentiranih prijavljivanih i obrađenih slučajeva zloupotrebe društvenih mreža s naglaskom na pojave društveno-štetnih ponašanja i protivpravnih djelovanja koja se ogledaju kroz upućivanje prijetnji po život i imovinu, širenje govora mržnje, šovinizam, ksenofobiju, te laži i vrijeđanja koja mogu urušiti integritet, dignitet i sigurnost svakog građanina. Također, Komisija za nadzor rada policije traži od nadležnih policijsko- pravosudnih organa da predlože odgovarajući set mjera vezanih za osiguranje materijalno-tehničkih i kadrovskih resursa koji će omogućiti kvalitetno obavljanje svih poslova vezanih za sprječavanje zloupotreba društvenih mreža i otkrivanje počinilaca takvih djela kojima se vrši navedena zloupotreba.

2. Komisija za nadzor rada policije poziva nadležne organe da ispitaju eventualnu krivičnu ili prekršajnu odgovornost svih onih lica koji su i dosad zloupotrebljavali društvene mreže i da poduzmu odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti.

3. Komisija za nadzor rada policije podržava slobodu izražavanja, slobodu govora, slobodu štampe i pravo na demokratsko izražavanje mišljenja, uz ograničenja koja štite moralni i ljudski integritet drugih i preveniraju svaku vrstu javnih uvreda i nasilja.

4. Komisija za nadzor rada policije poziva nadležne organe i institucije (policiju, pravosudne organe, organe uprave, školske i druge obrazovne ustanove, nevladine organizacije, medije i dr.) da kroz određenu saradnju i edukativno-preventivne programe utiču na suzbijanje svake vrste zloupotrebe društvenih mreža.

Komisija za nadzor rada policije Skupštine Zeničko-dobojskog kantona obavijestit će javnost o svim daljnjim aktivnostima vezano za zloupotrebe društvenih mreža i ugrožavanje sigurnosti građana, nakon dostavljanja tražene Informacije od kantonalnog MUP-a.

Sa poštovanjem,
Predsjedavajući Duvnjak Jasmin

Objavljeno u Vijesti
srijeda, 04 Oktobar 2017 00:00

Izrael uništio beduinsko selo 119. put

Izraelske snage uništile su selo u južnoj regiji Negov 119. put. Stanovnici sela al-Araqib kažu da su oružane snage i policija upali u selo sa buldožerima u utorak, rušeći preostale objekte.

"Upali su i srušili sve, svaku zgradu, svaki dom", rekao je za Al Jazeeru seoski vođa Siyah al-Touri.

Selo, u kojem živi oko 220 ljudi, prvi put je uništeno u julu 2010. Od tada, raseljeni stanovnici traže pomoć od lokalnih aktivista da im pomognu ponovo izgraditi selo.

"Sada živimo u improviziranim domovima, zahvaljujući državnim rasistima i kriminalnim politikama", rekao je al-Touri.

"Žele da nas prisilno presele i ne razumiju da smo mi stanovnici ove države. Ne priznaju nas, a da to urade morali bi nam dati naša prava."

Izraelske vlasti redovno izdaju naredbe o demoliranju u Negevu, navodeći da te zgrade nemaju dozvolu za gradnju, ali stanovnici tvrde da je nemoguće dobiti dozvolu za legalnu gradnju.

Premještanje stanovnika u druga mjesta
Al-Araqib je jedno od 40 "nepriznatih" beduinskih sela na jugu Izraela kojima prijeti nestanak.

"Bez obzira na sve, ostat ćemo na zemlji naših predaka. Naše groblje je ovdje od 1914.", kaže al-Touri.

Naredbe o demoliranju sela izdaju se mjesečno. Procjenjuje se da 200.000 beduina živi u Izraelu, uglavnom na jugu zemlje. Često im se ne daju osnovni uvjeti za život, uključujući vodu i struju.

Izrael planira da premjesti stanovnike nepriznatih sela u druga mjesta, što je ustvari proces premještanja beduinskih sela u mjesta u kojima žive samo Jevreji.

"Pozvali smo na hitno obustavljanje naredbi o uništavanju, ali država odbija da prizna plemensko vlasništvo nad selom, tvrdeći da im je država posudila zemlju 50-ih godina", rekao je za Al Jazeeru advokat Sahbi Ibn Thuri koji predstavlja selo.

Nakon stvaranja države Izrael, palestinska beduinska sela i gradovi proglašeni su zatvorenim vojnim zonama. U to vrijeme mnogi nisu mogli napustiti svoje gradove bez dozvola i nisu bili svjesni da je njihova zemlja postala vlasništvo države.

(Al Jazeera)

Objavljeno u Svijet

Na prijedlog Općinskog načelnika Suada Huskića, Općinsko vijeće općine Tešanj donijelo je Odluku o izdvajanju 350.000 KM za stipendiranje studenata za novu akademsku 2017/2018 godinu.

Naša podrška stipendiranju studenata je prepoznatljiva, te ćemo i u novoj akademskoj godini biti na visini očekivanja. Javni poziv slijedi uskoro. Ove godine uvodimo neke novine za koje smatramo da su korisne kako za studente, tako i za lokalnu zajednicu. Deficitarna zanimanja će imati veće stipendije, a od iduće godine, zanimanja, odnosno profesije za koje imamo veliki broj nezaposlenih osoba neće biti stipendirana u prvoj godini studija. Nažalost, odsustvo jasne politike u visokom obrazovanju u pogledu broja i vrste fakulteta dovodi nas do toga da mladi biraju fakultete nakon čijeg završeka ne mogu naći posao u struci. Zbog toga ćemo mi podržavati ono što stvarno treba tržištu, a ne službama za zapošljavanje, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Prošle godine potpisan je ugovor o stipendiranju sa 372 studentice i studenta. Praksa stipendiranja studenata u Općini Tešanj započela je školske 2008/2009 godine. Broj stipendista se povećavao, tako da je u posljednje četiri godine, za ovu svrhu u općinskom budžetu izdvojeno oko 2 miliona KM.

Ubrzan industrijski razvoj tešanjske privrede prati povećan interes studenata za tehnička zanimanja. Ipak, mi i pored toga želimo i na ovaj način podstaknuti mlade da studiraju više na tehničkim i drugim fakultetima koji su posebno traženi na tržištu radne snage, i ključni su za razvoj privrede, institucija i ustanova naše općine, istakao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Osim ovog programa stipendiranja dodiplomskih studija, Općina Tešanj ima program podrške i za postdiplomski i doktorski studij.

 

Objavljeno u Tešanj
srijeda, 04 Oktobar 2017 00:00

Otvoreni sajmovi ZEPS i ZEPS Intermetal

Na Sajmištu Kamberovića polja jučer su svečano otvoreni 24. Generalni bh. sajam ZEPS i 14. Međunarodni sajam Intermetal, u prisustvu izlagača, privrednika, predstavnika vlasti i uglednih ličnosti.

Ovogodišnje zeničke privredne svečano je otvorenim proglasio predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić. Prisutnim su se obratili i državni ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko, premijer ZDK Miralem Galijašević, dopredsjednik VTK BIH Bruno Bojić, gradonačelnik zenice Fuad Kasumović, te u ime domaćina, Alen Laličić, predsjednik NO sazma ZEPS.

Ove godine u sajmu učestvuje 587 izlagača iz 26 zemalja, među kojima je 355 izlagača iz BiH. Kako je ranije istaknuto, ZEPS je u 2017. zadržao iste prostorne gabarite, ali bilježi rast izlagača za oko devet posto. U fokusu ovogodišnjeg ZEPS-a su energija i ekologija, poljoprivreda i prehrana.

(zenicablog.com)

Objavljeno u Ekonomija

U BiH danas je sve veći broj lažnih news portala. Preko društvenih mreža dijele lažne informacije, sakupljaju klikove, zarađuju na tome, no da li i tko reguliše ovu oblast i šta je s najavom registracije svih portala?

U internetskom svijetu samo je nebo granica. U bilo kojem trenutku, bilo tko samo jednim klikom može gotovo sve. Pa tako izmisliti i brzinom svjetlosti plasirati lažnu informaciju. Bombastični naslovi, izmišljeni događaji, lažne vijesti. U utrci za svaki klik, sredstva se više ne biraju.

“Prave veliku štetu. Neki ljudi koje mi volimo ili ne volimo, umru tijekom jednog mjeseca nekoliko puta i to je šok. Ali niste nevidljivi, ali će zaplatiti netko, nije problem pronaći bilo koga, a i to je kazneno djelo”, rekao je Dario Novalić, glavni urednik Starta.

Trend u svijetu, trend i u BiH. Pojava lažnih i propagandnih portala, osim zamke za čitatelje, velike probleme stvara i pravim, profesionalnim novinarskim portalima u BiH. Za razliku od izmišljanja vijesti, izvođenja stvari iz konteksta – u redakciji web portala Oslobođenja, na plasiranju točnih i provjerenih informacija angažirani deseci osoba. U borbi do krajnjeg korisnika.

“Haotično je stanje, ali svi problemi se svode na to da je internet omogućio tehničke mogućnosti ali i zlouporabu tu uvijek nastaje problem. Mi nećemo biti brzi u plasiranju vijesti koja ne postoji. Ne želimo to”, kazala je Vildana Selimbegović, direktorica Oslobođenja.

Zbivanja na tržištu, stvaraju brojne glavobolje i Vijeću za tisak BiH. Ovo samoregulirajućo tijelo za tisak i online medije u ovom sektoru – nema mandat kažnjavanja onih koji nisu na razini profesionalizma. Zakonska regulativa u ovom sektoru nije uređena.

“Nadamo se da će donošenje zakona o transparentnosti vlasništva i taj prostor će biti uređeno, a do tada, građani moraju biti oprezni”, izjavila je Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za tisak BiH.

Zurovac ističe da je danas na ovo vijeće pao sav teret užasa koji se događa u internetskom svijetu. No ruke su im gotovo pa vezane.

“Definitivno smo tu da prijavljujeme te portale koji su kazeno djelo, međutim problem je i kod policije i tužiteljstva neće se uhvatiti u koštac što se događa na internetu, a kada je u zloupotrebljava se sloboda korištenja interneta”, rekla je Zurovac.

No zlouporeba je uhvatila maha.

Svaka laž donosi i novi klik ili lajk. Sve to i dodatnu financijsku zaradu. No hoće li na kraju novinarstvo i profesionalnost pobijediti?

“Mogu lagati, ali ne dovijeka. Bit će otkriveni. To traje. Dobiju na početku prve učinke, ali neće moći opstati, morat će koristiti lažna imena”, izjavila je je Vildana Selimbegović, direktorica Oslobođenja.

(ba.n1info.com)

Objavljeno u Vijesti

Zeleni klimatski fond (Green Climate Fund) osigurao je 17,3 miliona dolara za novi projekt iz oblasti energetske efikasnosti koji će doprinijeti prelasku sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, kreiranju novih radnih mjesta, dugoročnom smanjenju zagađenja zraka i zaštiti zdravlja građana u Bosni i Hercegovini.

Ukupna vrijednost osmogodišnjeg Projekta “Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom emisijom ugljika u Bosni i Hercegovini” je 122,5 miliona dolara, a implementirat će ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa domaćim institucijama.

Rezidentna predstavnica UNDP-a Bosne i Hercegovine Sezin Sinanoglu i ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić u srijedu u Sarajevu dat će izjave za medije i više informacija o projektu “Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom emisijom ugljika u BiH”, saopćeno je iz UNDP-a.

(akta.ba)

 

Objavljeno u Ekonomija

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.