GRAČANICA: NOVI DOMOVI ZA DEVET PORODICA

Načelnik općine Gračanica Nusret Helić i direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Fedracije BiH Jasmin Jaganjac danas su u prostorijama Općine Gračanica sa krajnjim korisnicima potpisali tripartitne ugovore za izgradnju/kupnju devet stambenih objekata.

Riječ je o sedam ugovora za izgradnju i dva ugovora za kupovinu kuća za koje je sredstva obezbijedio Federalni fond, dok je placeve i kompletnu infrastrukturu, kao i odgovarajuće dozvole obezbijedila Općina Gračanica.

Prema riječima direktora Fonda već u narednih 20-ak dana bi počela realizacija projekta izgradnje montažnih kuća u MZ Lukavica za osam porodica. Sličan projekat izgradnje kuća već se realizuje u Srebreniku gdje se grade 22 kuće za koje je Fond obezbijedio građevinski materijal, a po istom modelu će se graditi kuće i na području općina Gradačac. Dodao je da je sa općinom Gračanica realizovano nekoliko infrastrukturnih projekata – mostova, a već naredne sedmice će biti doznačena preostala sredstva za saniranje mostova u Rašljevi i klizište Golaći u MZ Malešići prema ranijem zahtjevu Općine Gračanica prema Fondu. Dodao je da će Fond obezbijediti sredstva ili građevinski materijal za preostalih šest porodica čije su kuće srušene.

Pored pomenutih, ubrzo kreću i aktivnosti na izgradnji kuća dodjelom paketa građevinskog materijala kroz sredstva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Općinski načelnik je izrazio zahvalnost direktoru Fonda na obećanju da će rješavanje problema porušenih kuća za preostalih šest porodica na području općine Gračanica inicirati na narednoj sjednici Upravnog odbora Fonda. Uz sve navedene aktivnosti, time bi se, prema njegovim riječima, na području općine Gračanica u potpunosti riješio problem porušenih kuća u toku prošlogodišnje prirodne nesreće, nakon čega bi se pristupilo sanaciji oštećenih objekata.

Po potpisivanju ugovora, krajnji korisnici će moći raspolagati doznačenim sredstvima, odnosno građevinskim materijalom, uz obavezu namjenskog trošenja doniranih sredstava. Općina i Federalni fond će pratiti tok realizacije projekta.

(foto: H.Č.)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.