ODRŽAN OKRUGLI STO NA TEMU IZRADE STRATEGIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE NALOKALNOM NIVOU

Press konferencija i Okrugli sto na temu „PARTNERSTVO CIVILNOG I JAVNOG SEKTORA U IZRADI STRATEGIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE NA LOKALNOM NIVOU“ održani su juče u Multimedijalnoj sali Općine Gračanica.

Cilj organizacije ovog događaja bilo je obilježavanje uspješne saradnje/partnerstva nevladinog sektora sa vladinim s obzirom na to da je Općina Gračanica jedna od rijetkih općina koja je iskazala interes da učestvuje u realizaciji zajedničke aktivnosti koju je pokrenula Antikorupcijska mreža u Bosni i Hercegovini (ACCOUNT) uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sa općinama/gradovima na izradi akcionog plana za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou. U proteklih nekoliko mjeseci radni tim, kojeg je imenovao Općinski načelnik Nusret Helić, uz podršku Udruženja BOSPO, izradio je nacrt Akcionog plana za borbu protiv korupcije na loklanom nivou za Općinu Gračanica.

Na press konferenciji i Okruglom stolu prisutnima su o provedenim aktivnostima na izradi Akcionog plana i aktivnostima koje slijede u narednom periodu govorili Općinski načelnik Nusret Helić i Ana Marija Miraščić u ime Udruženja BOSPO, nakon čega je otvorena diskusija o pomenutoj temi.

Općinski načelnik je naglasio da je suština ovog projekta na lokalnom nivou napraviti sistem preventivnih mjera koje bi spriječile pojavu korupcije. To podrazumijeva potpunu transparentnost i jačanje odgovornosti u radu uprave, kao i jačanje kapaciteta nevladinih organizacija i institucija lokalne uprave, koji će zajedničkim djelovanjem uspostavit sistem i razviti njegovu efikasnu koordinaciju u borbi porotiv ove negativne pojave. Rukovođena principima zakonitosti i transparentnosti u radu, Općina Gračanica se uključila u ovaj proces da bi postojeću borbu protiv korupcije dovela na jedan viši nivo čiji produkt će biti smanjenje ove pojave, a rad lokalne uprave postati još efikasniji.

Naglasio je da će dokument biti završen u naredna dva mjeseca i da će biti provedena široka rasprava u koju će biti uključen što veći broj aktera kako bi se došlo do pravih mjera u borbi protiv korupcije i stvorio sistem koji će biti otporan na koruptivno djelovanje.

Pored Općine Gračanica u projektu izrade Strategije za smanjenje korupcije i povećanje prevencije u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou sudjeluju i općine Goražde, Tomislavgrad, Trebinje, Doboj i Bijeljina. U ovaj proces uključene su i nevladine organizacije: “Liderska organizacija” Forum građana Zenica i “Watch-dog organizacije” Bospo-Tuzla, Omladinski centar Trebinje, ToPeer – Doboj, Center za građansku saradnju – Livno, COD LUNA i Helsinški odbor za ljudska prava –Bijeljina, kao koordinatori koji će općinama pružati stručnu pomoć i savjete.

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.